Ευθανασία: Προωθείται η σύνταξη πρότασης νόμου – Τι έδειξε έρευνα της Επιτροπής Βιοηθικής

Έχοντας στα χέρια της την έρευνα της Επιτροπής βιοηθικής για τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην ευθανασία, η Κοινοβουλευτική επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προωθεί τη σύνταξη σχετικής πρότασης νόμου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, ανέφερε ότι η πρόταση θα συνταχθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο.

Όπως εξήγησε, εξαιτίας του ότι η πρόταση θα ακουμπά και αλλαγές στον ποινικό κώδικα, έγινε συζήτηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών για από κοινού διαχείριση του θέματος έτσι ώστε να υπάρξει κατάληξη και να οδηγηθεί η πρόταση στην Ολομέλεια, αφού προηγηθεί μια ολοκληρωμένη διαβούλευση.

Τόνισε ότι σε πρώτο στάδιο δεν θα τεθεί θέμα περίληψης προνοιών για ανήλικους κάτω των 18 ετών, ενώ όπως είπε, η θέση του Υπουργείου είναι υπέρ του δικαιώματος της επιλογής του ασθενούς κάτω από αυστηρούς όρους και στη βάση διαλόγου με την ιατρική κοινότητα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τη μελέτη της Επιτροπής βιοηθικής, το 63% των πολιτών συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί ότι η πρακτική της ευθανασίας θα ήταν αποδεκτή, στην περίπτωση που καταστεί νόμιμη η ευθανασία ή ο υποβοηθούμενος από γιατρό θάνατος με ρητή συγκατάθεση του ατόμου.

Στην περίπτωση που η ευθανασία ήταν κοινωνικά και ιατρικά αποδεκτή και νομικά επιτρεπόμενη στην Κύπρο, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (48%) δήλωσε ότι συμφωνούσε ή μάλλον θα συμφωνούσε εάν κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο επέλεγε να βάλει τέλος στη ζωή του μέσω αυτής της διαδικασίας.

Λίγο πιο πάνω από τους μισούς συμμετέχοντες όμως (55%) δήλωσαν ότι διαφωνούν ή μάλλον διαφωνούν με την εφαρμογή αυτών των πρακτικών σε παιδιά από την ηλικία των 12 ετών και άνω.

Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου υποστήριξε ότι η ευθανασία είτε είναι ενεργητική είτε παθητική, αφορά την αφαίρεση ζωής και δεν διαφέρει είτε από την αυτοκτονία είτε τη δολοφονία, αναλόγως της πρακτικής που θα εφαρμοστεί.

Κατά τη συζήτηση υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από τη Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν και τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνά.

Η Βουλεύτρια του ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι αυτό που εξετάζεται δεν είναι το δικαίωμα στο θάνατο αλλά το δικαίωμα να σκοτωθείς από ιατρό ή το δικαίωμα να υποστηριχθεί μια αυτοκτονία.

Όπως είπε είναι εντελώς αντιδεοντολογικό η ιατρική να προωθεί τον θάνατο αφού πάντοτε λειτουργούσε με στόχο τη διαφύλαξη της ζωής.

Η συζήτηση για την ευθανασία κινείται σε μια επικίνδυνη γραμμή μεταξύ δολοφονίας και απάλυνσης του πόνου του ασθενούς , υποστήριξε ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ.

Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου αναφέρθηκε στα ευρήματα της έρευνα της επιτορπής Βιοηθικής λέγοντας ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας συναινεί.

Αυτούσια η έρευνα της Επιτροπής Βιοηθικής: Ευθανασία-Γενικός Πληθυσμός

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy