Ευθύνες για τα επικίνδυνα αδιέξοδα στο Κυπριακό βαραίνουν εξίσου και τον Ν. Χριστοδουλίδη

  • Στη σκιά του κ. Αναστασιάδη και σε απόλυτο συντονισµό µαζί του ό,τι έκανε και ό,τι κληροδοτεί ο Ν. Χριστοδουλίδης -ΑΟΖ, Βαρώσια, τριµερείς και σχέσεις µε τις ΗΠΑ.
  • Τι είδους θωράκιση είχε η ΑΟΖ όταν η Κυπριακή ∆ηµοκρατία εδώ και µια δεκαετία δεν κατάφερε καν να εισέλθει στη διαδικασία ανάπτυξης έστω και ενός θαλασσοτεµαχίου µε υδρογονάνθρακες;
  • Πώς δικαιώνεται η εκτίµηση ότι η πρόταση Οζερσάι, το 2019, για το Βαρώσι ήταν «µια κίνηση εντυπωσιασµού», ένα «πυροτέχνηµα», όταν τον Οκτώβρη του 2020 έγινε η ανακοίνωση από τον Ερντογάν και πράξη από τον Τατάρ;
  • Ποιο το αποτέλεσµα της επιµονής ότι οι τριµερείς «στέλνουν µήνυµα στην Τουρκία ότι τα κράτη της περιοχής δεν ασπάζονται και δεν συµφωνούν µε τις ενέργειες και προσεγγίσεις της όσον αφορά τον καθορισµό θαλάσσιων ζωνών;»

Της Νίκης Κουλέρµου

Ο απολογισµός του Νίκου Χριστοδουλίδη µε την αποχώρησή του από το Υπουργείο Εξωτερικών την περασµένη Τρίτη, για το έργο του ως Υπουργός Εξωτερικών, είχε ένα επαναλαµβανόµενο στοιχείο: Πως ό,τι έκανε ως επικεφαλής του Υπουργείου Εξωτερικών, το έκανε πάντα σε απόλυτο συντονισµό µε τον κ. Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της ∆ηµοκρατίας, κάτι που τόνισε άλλωστε και ο κ. Κασουλίδης κατά την τελετή παραλαβής του χαρτοφυλακίου (εκ νέου) του Υπουργείου Εξωτερικών.

Μάλλον για να προλάβουν τον επιµερισµό των ευθυνών για το αποτέλεσµα της εξωτερικής πολιτικής τους. Γιατί στο τέλος-τέλος αυτό µετρά.

Ο κ. Χριστοδουλίδης βρισκόταν στη «σκιά» του κ. Αναστασιάδη από το 2013, όταν ανέλαβε επικεφαλής του διπλωµατικού του γραφείου και αργότερα κυβερνητικός εκπρόσωπος. Έχτισε από πολύ πριν, όντας στην επικοινωνιακή οµάδα της εξάµηνης προεδρίας της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, ένα επικοινωνιακό προφίλ χαµηλών τόνων. Ένα προφίλ το οποίο αποπροσανατόλισε το ευρύ κοινό από τις επιπτώσεις που είχε η εξωτερική πολιτική στο µείζον εθνικό θέµα, το Κυπριακό.

Απλά θα σηµειώσουµε αυτό που επεσήµανε η αν. πρόεδρος του ∆ΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, προεδρεύουσα της Επιτροπής Οικονοµικών, κατά την εξέταση του προϋπολογισµού του ΥΠΕΞ, ενώπιον του κ. Χριστοδουλίδη στις 22 του περασµένου Νοέµβρη. Ότι «ναι, έχετε αποµακρυνθεί από το στόχο της λύσης διζωνικής δικοινοτικής οµοσπονδίας µε σωστό περιεχόµενο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης τα άκουσε γιατί κουβαλά εξίσου βαριές ευθύνες µε τον κ. Αναστασιάδη για την κατάληξη του εθνικού µας θέµατος. Ήταν το δεξί του χέρι σε κάθε βήµα στη διεθνή σκακιέρα. Ακόµα και όταν ο κ. Αναστασιάδης έλεγε «δεν είναι ώρα για διαπραγµατεύσεις χάριν των διαπραγµατεύσεων», το επαναλάµβανε και το δικαιολογούσε άψογα ο κ. Χριστοδουλίδης, συντηρώντας µε τον κ. Αναστασιάδη τη στασιµότητα και τα αδιέξοδα στο Κυπριακό, µε όλους τους κινδύνους που προµηνούσε το διαπραγµατευτικό κενό.

Συνέβαλε και στην καλλιέργεια ψευδαισθήσεων, όταν άφηνε, για παράδειγµα, την εντύπωση ότι η προσφυγή στο ∆ιεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης για το ζήτηµα των παράνοµων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ µπορεί να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώµατα της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας, δηλώνοντας ότι «πάµε µονοµερώς στη Χάγη µε την ελπίδα ότι στη συνέχεια η Τουρκία θα έρθει να οριοθετήσουµε τις ΑΟΖ µας». Ή, όταν διαβεβαίωνε, µετά το ναυάγιο στο Κραν Μοντανά ότι «το σχέδιο Β ή Γ της Τουρκίας για την επόµενη µέρα του Κυπριακού φαίνεται να αποµακρύνεται. Η Τουρκία δεν θα προχωρήσει προς το παρόν µε αυτά».

Ας δούµε µερικά από τα ζητήµατα που χειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης. Αυτά τα ζητήµατα, άλλωστε, απαρίθµησε και ο ίδιος απερχόµενος από το Υπουργείο Εξωτερικών.

 

Η περίφηµη «θωράκιση» της ΑΟΖ

Στις 19/01/2020 σε συνέντευξή του στον «Φ» ο κ. Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση για τις επικρίσεις που δέχεται, επέµεινε ότι: «Ο καθορισµός των θαλάσσιών µας συνόρων µε τα γειτονικά κράτη, στη βάση πάντα του ∆ιεθνούς ∆ικαίου, και οι ισχυρές πολιτικές µας σχέσεις, όπως θεµελιώνονται µέσα από τις τριµερείς και όχι µόνο συνεργασίες, αποτρέπουν την εξέλιξη φαινοµένων όπως αυτό που βιώνουµε αυτή τη στιγµή µε το µνηµόνιο Τουρκίας – Λιβύης, που στερείται της όποιας νοµικής βάσης. Οι ενέργειές µας δηλαδή έχουν θωρακίσει νοµικά και πολιτικά τα θαλάσσιά µας όρια. Την ίδια στιγµή, οι δηµόσιες αντιδράσεις των γειτονικών κρατών στις παράνοµες ενέργειες της ΑΟΖ της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας δεν απέτρεψαν την Τουρκία να συµπεριφέρεται παράνοµα και ούτε αναµέναµε ότι θα την απέτρεπαν, αλλά στέλνουν και ένα µήνυµα στην Τουρκία ότι τα κράτη της περιοχής δεν ασπάζονται και δεν συµφωνούν µε τις ενέργειες και προσεγγίσεις της όσον αφορά τον καθορισµό θαλάσσιων ζωνών».

Τι είδους θωράκιση ήταν αυτή, όταν η ΕΝΙ το έβαλε στα πόδια µετά τις απειλές της Τουρκίας, όταν η ιταλική εταιρεία επιχείρησε γεώτρηση στο τεµάχιο 3;

Τι είδους θωράκιση ήταν αυτή, όταν «φίλοι» µας, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, µίλησαν για αµφισβητούµενες περιοχές όταν τα τουρκικά γεωτρύπανα βρέθηκαν στα νοτιοδυτικά της Πάφου;

Τι είδους θωράκιση ήταν αυτή, όταν ακόµα και ο µεγαλύτερος αµερικανικός ενεργειακός κολοσσός (ExxonMobil) διαβεβαιώνει την τουρκική πλευρά ότι δεν θα «ενοχλήσει» κοινές γραµµές (µε τα αµφισβητούµενα τεµάχια 5 και 6), όταν και εφόσον θα διενεργεί γεωτρήσεις στα αδειοδοτηµένα τεµάχια 5, 6 και 10;

Τι είδους θωράκιση ήταν αυτή, όταν η Κυπριακή ∆ηµοκρατία από το 2011 δεν κατόρθωσε όχι απλά να εξορύξει ένα κυβικό πόδι φυσικού αερίου, αλλά ούτε καν να εισέλθει στη διαδικασία ανάπτυξης έστω και ενός θαλασσοτεµαχίου µε υδρογονάνθρακες;

Το «πυροτέχνηµα» των Βαρωσίων

Όταν στις 18 Ιουνίου 2019 ο λεγόµενος «υπουργός εξωτερικών» των κατεχοµένων, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωνε πως «ήρθε πλέον η ώρα να κάνουµε ένα απτό βήµα για τα Βαρώσια», ο κ. Χριστοδουλίδης εκτιµούσε πως «περισσότερο πρόκειται για µια κίνηση εντυπωσιασµού», για ένα… πυροτέχνηµα.

Την ίδια µέρα, αντίθετα, ο τότε Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, απέδιδε αυτή την «πρόταση» στις µεθοδεύσεις της Τουρκίας για το άνοιγµα της περίκλειστης πόλης και ότι επιχειρείται επί του εδάφους να κατοχυρωθεί η οριστική διχοτόµηση της Κύπρου.

Το άνοιγµα των Βαρωσίων ανακοινώθηκε από κοινού από τους κ.κ. Ερντογάν και Τατάρ στις 6/10/2020. Η κυβέρνηση κατείχε τις πληροφορίες για το επικείµενο άνοιγµα της παραλίας δύο µέρες πριν γίνουν ανακοινώσεις και διαβεβαίωνε ότι είχε προβεί σε διαβήµατα…

Ακόµα και ένα χρόνο µετά, ο Ν. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωνε ότι «υπήρξαν και θα υπάρξουν αντιδράσεις σήµερα ως συνεπακόλουθο των χθεσινών ανακοινώσεων για το µερικό άνοιγµα της περίκλειστης των Βαρωσίων». ∆ιαβεβαίωνε µάλιστα ότι «σήµερα θα συνέλθει το Συµβούλιο Ασφαλείας και ένα εκ των θεµάτων είναι το ζήτηµα των Βαρωσίων» και ότι το επόµενο βήµα είναι η προσφυγή στο Συµβούλιο Ασφαλείας ζητώντας «προϊόν συγκεκριµένο». Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Χριστοδουλίδης διαβεβαίωνε ότι µετά την απόφαση του Συµβουλίου Ασφαλείας θα ληφθούν αποφάσεις για τα επόµενα βήµατα.

Το παραµύθι των κυρώσεων που «πόνεσαν» την Τουρκία

Σε κάθε κριτική που έγινε έκτοτε στον κ. Χριστοδουλίδη για τη λανθασµένη εκτίµησή του για το επαπειλούµενο άνοιγµα και εποικισµό των Βαρωσίων, καθώς διαψεύστηκε από τα γεγονότα που ακολούθησαν, ο ίδιος έλεγε τα δικά του. Στην ίδια επισήµανση που του έγινε στις 22 Νοεµβρίου 2021 από βουλευτές. στο πλαίσιο εξέτασης του προϋπολογισµού του Υπουργείου του για το 2022, ο ίδιος απάντησε: «∆εν νιώθω ότι έχω κάνει λάθος εκτίµηση σε σχέση µε το θέµα της Αµµοχώστου».

Είτε νιώθει είτε όχι τους λανθασµένους χειρισµούς και εκτιµήσεις του ως Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Χριστοδουλίδης φέρει ένα ακόµα βαρίδι: Ότι δεν κατόρθωσε να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκείνες οι κυρώσεις που θα πονούσαν, όπως έλεγαν, την Τουρκία. Η Κυπριακή ∆ηµοκρατία παραπέµπεται από Συµβούλιο σε Συµβούλιο τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά οι κυβερνώντες διατηρούν ψηλά τον πήχη των ψευδαισθήσεων… ενώ αντίθετα ο πήχης της δικής τους αξιοπιστίας διεθνώς έφθασε στο ναδίρ.

Η σιωπή όταν ήρθαν τα δύσκολα

Καµπάνα για το µη βιώσιµο στάτους κβο είχε κτυπήσει διά των εκθέσεων Καλών Υπηρεσιών του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ από το ναυάγιο του Κραν Μοντανά και εντεύθεν. Τώρα η κυβέρνηση διαρρέει ότι είναι ενοχληµένη από την υποβάθµιση των προκλήσεων της Τουρκίας στα Βαρώσια. ∆εν έγινε όµως καµία δήλωση για τις τελευταίες εκθέσεις του Γ.Γ. του ΟΗΕ ή όταν επισηµοποιήθηκε η έκθεση για τις Καλές Υπηρεσίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ χωρίς καµία αλλαγή σ’ αυτά που µας ενοχλούν. Όπως ακριβώς έγινε και το 2017 µε την έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία επαινούσε την Τουρκία για τη στάση της στο Κραν Μοντανά, αλλά επιµέριζε ευθύνες στις δύο πλευρές γιατί χάθηκε µια ευκαιρία για λύση.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy