«Ευθύνες στην κυβέρνηση που αγνόησε τις εισηγήσεις της ΕΕ»

Πέταξαν το πόρισμα στον κάλαθο και συνέχισαν να δίνουν «χρυσά» διαβατήρια

 

Πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της διαδικασίας την οποία κίνησε η Κομισιόν εναντίον της Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια, αλλά και τη γενικότερη απραξία σε σχέση με τις προβληματικές περιπτώσεις, επιρρίπτει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής.

Το πόρισμα παραθέτει το ιστορικό της διαδικασίας την οποία κίνησε η Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι «η ΕΕ ζητούσε τροποποίηση του Επενδυτικού Προγράμματος από το 2014». Επισημαίνεται επίσης ότι τον Απρίλιο του 2015 η ΕΕ ενεργοποίησε τη διαδικασία EU Pilot, ενώ το 2019 επανήλθε ζητώντας συγκεκριμένα στοιχεία. Ακόμη, επισημαίνεται ότι τον Απρίλιο του 2020 ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη «απέστειλε εκ νέου επιστολή», ζητώντας τη σταδιακή κατάργηση του προγράμματος. Παρά ταύτα, προστίθεται, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής διαβεβαίωσε ότι προωθούνταν αλλαγές οι οποίες «προνοούσαν αυστηρούς κανόνες». Ωστόσο, όπως αναφέρεται, ο Επίτροπος για τη Δικαιοσύνη επανήλθε τον Απρίλιο του 2020, αλλά «ο Νουρής επέμεινε στη θέση […] ότι δεν υπήρχε λόγος τερματισμού του προγράμματος».

Το πόρισμα αναφέρεται ευθαρσώς σε «ευθύνες στους υπουργούς και την κυβέρνηση γενικότερα, που αγνοούσαν τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Αναφέρεται επίσης ότι «ακόμα και όταν παραδόθηκε το πόρισμα της Τριμελούς Επιτροπής τον Σεπτέμβριο 2020 […] ο Υπουργός Εσωτερικών ή/και το Υπουργικό Συμβούλιο δεν ενημέρωσαν σχετικά όλες τις εποπτικές αρχές επίσημα, έστω για να αναλάβουν πρωτοβουλίες». Ακόμη, αναφέρεται ότι παρά την πρόσληψη οίκων για τον έλεγχο δέουσας επιμέλειας «το Υπουργείο Εσωτερικών δεν λάμβανε πάντοτε υπόψιν τα ευρήματα». Αναφέρεται μάλιστα περίπτωση που ο οίκος έδωσε αρνητική έκθεση επειδή η επενδυτής εμπλέκεται σε ιστοσελίδες με πορνογραφικό υλικό, αλλά του έδωσαν διαβατήριο.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.