Ευθύνες στους γιατρούς για τις λίστες αναμονής επιρρίπτει ο Υπουργός Υγείας

Διερωτάται πώς δηλώνουν εξουθενωμένοι ενώ ανταποκρίνονται στις υπερωρίες

Ευθύνες στους γιατρούς για τις μεγάλες λίστες αναμονής που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία επέρριψε χθες ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής όπου ο κ. Ιωάννου ενημέρωνε για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και ερωτηθείς σχετικά από βουλευτές για τις λίστες αναμονής που παραμένουν σημείωσε πως οι καθυστερήσεις οφείλονται σε κάποιους γιατρούς οι οποίοι δεν παραπέμπουν εγκαίρως τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα με τη μέθοδο των κουπονιών. Πρόσθεσε δε ότι η δικαιολογία τους είναι «η έλλειψη χρόνου».


Επίσης ο Υπουργός Υγείας διερωτήθηκε πώς μπορεί κάποιοι γιατροί να δηλώνουν «εξουθενωμένοι» από τον όγκο εργασίας κατά τις πρωινές ώρες, αλλά την ίδια στιγμή ανταποκρίνονται στις υπερωρίες που γίνονται τα απογεύματα. Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα είναι έντονη η προσπάθεια ισοπέδωσης της εικόνας των δημοσίων νοσηλευτηρίων με γιατρούς να λένε συνέχεια για κατάρρευση των νοσοκομείων.

Ο κ. Ιωάννου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα τα οποία όπως είπε θα λυθούν μόνο με την εφαρμογή του ΓεΣΥ και την αυτονόμηση. Σημείωσε ακόμη ότι το υφιστάμενο μοντέλο των δημοσίων νοσοκομείων είναι δυσλειτουργικό και μόνο μέσα από τις αλλαγές που προωθούνται θα λυθούν τα προβλήματα.

Παράλληλα, ο Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές πως άλλο πράγμα είναι η αυτονόμηση και άλλο το ΓεΣΥ. Όπως είπε, το ΓεΣΥ θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, ενώ η αυτονόμηση είναι μια εξελικτική διαδικασία η οποία θα χρειαστεί δύο με τέσσερα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί. Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό για το 2019 αυτός θα είναι τριπλάσιος και θα ανέρχεται στα 650 εκ. ευρώ μαζί με τον συμπληρωματικό. Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου είναι ο υψηλότερος προϋπολογισμός των τελευταίων έξι χρόνων μετά το 2010. Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα της υποστελέχωσης είπε ότι ήδη υπάρχει κονδύλι για νέες θέσεις, οι οποίες αφορούν:

* 45 θέσεις παραϊατρικού προσωπικού,


* 60 θέσεις φροντιστών υγείας και

* 20 θέσεις ιατρικού προσωπικού.

Όπως είπε, αν φανεί πως υπάρχουν περισσότερες ανάγκες, τότε θα ζητηθούν επιπλέον θέσεις. Σημείωσε ότι οι ανάγκες θα πρέπει πάντα να υπολογίζονται σε περιβάλλον ΓεΣΥ όπου ο τομέας της Υγείας δεν θα διαχωρίζεται σε ιδιωτικό ή δημόσιο.

Εξηγήσεις θα ζητήσουν οι κυβερνητικοί γιατροί Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ακούστηκαν σε ό,τι αφορά τις λίστες αναμονής και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν λόγω της συμπεριφοράς των γιατρών, ο πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών, Σωτήρης Κούμας, εξέφρασε έκπληξη και λύπη για τις τοποθετήσεις του υπουργού.


Όπως σημείωσε ο κ. Κούμας, τέτοιες αναφορές προσβάλλουν τους γιατρούς προσθέτοντας ότι η ΠΑΣΥΚΙ θα ζητήσει διευκρινίσεις από τον ίδιο τον κ. Ιωάννου και εάν δεν ικανοποιηθεί δεν αποκλείεται να ζητήσει από τα μέλη της να μην εφαρμόζουν τη μέθοδο με τις παραπομπές μέσω κουπονιών, καθώς και άλλα πιλοτικά προγράμματα τα οποία στοχεύουν στη μείωση των λιστών αναμονής και εξυπηρέτησης των ασθενών.

Προσπάθειες κάποιων να ανατραπούν οι σχεδιασμοί του ΓεΣΥ

Φαίνεται ότι κάποιοι προσπαθούν και πάλι να καθυστερήσουν την υλοποίηση εφαρμογής του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, επεσήμανε πως το κόμμα του νοιάζεται για την ομαλή εφαρμογή του ΓεΣΥ προσθέτοντας ότι τη ραχοκοκαλιά θα αποτελέσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι προειδοποιήσεις για τους Κύκλωπας και Λαιστρυγόνας και τις Κασσάνδες στο δρόμο του ΓεΣΥ έχουν δικαιωθεί, αφού «κάποιοι εργάζονται υπογείως για μη εφαρμογή του ΓεΣΥ».


Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, επεσήμανε πως το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί και πως τα παραδοτέα βρίσκονται εντός του οδικού χάρτη που υπάρχει. Αναμένεται, σημείωσε, από την Ολομέλεια της Βουλής να προχωρήσει στην ψήφιση των δύο κανονισμών που αφορούν τις συμπληρωμές και τις εισφορές οι οποίοι και εγκρίθηκαν προχθές από το Υπουργικό, ενώ θα ακολουθήσουν και οι κανονισμοί που αφορούν τους προσωπικούς ιατρούς, τους ειδικούς γιατρούς και τα φάρμακα. Παράλληλα προχωρά και μια πιο συγκροτημένη προσπάθεια ενημέρωσης των επαγγελματιών υγείας για τις αλλαγές και τις αποζημιώσεις σε περιβάλλον ΓεΣΥ.

Μάλιστα έχουν γίνει και συγκεκριμένα σενάρια για το πώς αυτές διαμορφώνονται. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες φαίνεται ότι υπάρχει η προσπάθεια από συγκεκριμένους κύκλους μεταξύ των οποίων και πολιτικά πρόσωπα για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του ΓεΣΥ με τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.