Ευθύνες ΥΠΠΑΝ για μη συμμετοχή στη Μπιενάλε της Βενετίας-Επιστολή Χριστοφίδη σε Προδρόμου

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης, μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, σε συντονισμό με τον Τομέα Πολιτισμού του κόμματος, απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας με την οποία ζητά εξηγήσεις για το απίστευτο φιάσκο της ακύρωσης της συμμετοχής της Κύπρου στην πολύ σημαντική Μπιενάλε της Βενετίας.

Η εξέλιξη αυτή έχει αναστατώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο, έχει δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις στην κοινωνία και έχει εκθέσει σε μεγάλο βαθμό το ΥΠΠΑΝ.

Ακολουθεί η επιστολή:

Έντιμο Κύριο Πρόδρομο Προδρόμου

Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

ΛΕΥΚΩΣΙΑ

18 Μαρτίου 2022

Θέμα :Ακύρωση της συμμετοχής της Κύπρου στην Μπιενάλε Βενετίας

Κύριε Υπουργέ,

Ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι αυτό της μπιενάλε Βενετίας. Ένας εικαστικός θεσμός, παγκόσμιας εμβέλειας. Η Κύπρος, από το 1974, συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις διοργανώσεις με σημαντική παρουσία και πολλά οφέλη για την εικαστική δημιουργία της πατρίδας μας.

Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά στην τραγική κατάληξη η Κύπρος να μην έχει πραγματοποιήσει τις ενδεδειγμένες διαδικασίες και για πρώτη φορά να ακυρώνει τη συμμετοχή της. Οι «εξηγήσεις» που δόθηκαν από το Υπουργείο σας, σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το τραγικό γεγονός της μη συμμετοχής της Κύπρου στη μπιενάλε Βενετίας.

Τα χρονικά περιθώρια για να γίνουν όλες οι διαδικασίες ήταν απεριόριστα. Η εκ των υστέρων διεξαγωγή έρευνας για να διαπιστωθεί το τι πήγε λάθος, δεν ελαχιστοποιεί τις επιπτώσεις της μη συμμετοχής της Κύπρου σε ένα τόσο σημαντικό θεσμό. Ούτε απαλλάσσει το Υπουργείο σας από τις τεράστιες ευθύνες.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι επίσης ανησυχητικό το γεγονός ότι εικαστικοί φορείς, αλλά και μεγάλος αριθμός καλλιτεχνών εκφράζουν την καταδίκη τους, όχι μόνο για την τραγική κατάληξη της μη συμμετοχής στην 59η μπιενάλε Βενετίας, αλλά εκφράζουν και τη δυσαρέσκεια τους για την όλη διαδικασία που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει μεγάλη αμφισβήτηση για τον τρόπο που γίνεται η επιλογή των επιμελητών, των θεωρητικών τέχνης και καλλιτεχνών, τις ημερομηνίες προκήρυξης του διαγωνισμού. Ευρύτερα τίθεται θέμα παντελούς έλλειψης διαφάνειας.

Διαπιστώνεται επίσης απουσία οράματος και ευρύτερης αξιοποίησης του θεσμού της μπιενάλε από το σύνολο των εικαστικών καλλιτεχνών καθώς και απουσία προγραμμάτων στην Κύπρο έτσι ώστε οι πολίτες να γίνονται κοινωνοί όλης αυτής της σημαντικής δημιουργίας που παρουσιάζεται ετήσια με τη συμμετοχή δεκάδων κρατών.

Ζητούμε λοιπόν από σας όπως μας ενημερώσετε:

–          Σε τι ενέργειες θα προβείτε έτσι ώστε να είναι η τελευταία φορά που θα ακυρωθεί η συμμετοχή της Κύπρου στη μπιενάλε της Βενετίας;

–          Πώς θα διασφαλίσετε την αξιοκρατική επιλογή των επιμελητών, θεωρητικών και εικαστικών καλλιτεχνών έτσι ώστε να νοιώθουν όλοι οι καλλιτέχνες που πληρούν τα κριτήρια ότι έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην μπιενάλε;

–          Πώς θα διασφαλίσετε την πλήρη διαφάνεια ότι αφορά τις ενέργειες και τα επιλεγόμενα πρόσωπα που θα αναλάβουν να φέρουν σε πέρας την σημαντική αυτή διαδικασία;

–          Τέλος, κατά πόσο θα ικανοποιήσετε τα αιτήματα των εικαστικών φορέων για εμπλοκή τους στη διαδικασία με τρόπο που να διασφαλίζεται η επιστημοσύνη, η διαφάνεια και η αξιοκρατία.

Με εκτίμηση,

Χρίστος Χριστοφίδης

Βουλευτής ΑΚΕΛ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy