Ευθύνη του δήμου ο ευπρεπισμός και η νομιμότητα

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός ότι επικρατεί ένα μπάχαλο αυθαίρετων συμπεριφορών και παρανομιών σε πλατείες και άλλους δημόσιους χώρους στο κέντρο της Λεμεσού, οι οποίοι, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, μετατρέπονται σε «τσιφλίκι» κάποιων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα της εστίασης και της μουσικής διασκέδασης.

Μια κατάσταση που, κατά γενική ομολογία, βρίσκει πρόσφορο έδαφος και συνεχώς διαιωνίζεται, εξαιτίας της ανοχής, της αδυναμίας ή και της ανικανότητας του δήμου και όποιων άλλων αρμόδιων υπηρεσιών να προβαίνουν στους ενδεδειγμένους ελέγχους, ώστε να επικρατήσει η τάξη, η νομιμότητα και ο σεβασμός στα δικαιώματα όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και όλων εκείνων που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο κέντρο της πόλης.

Μια απλή νυχτερινή περιδιάβαση στο κέντρο της πόλης, ιδιαίτερα τώρα που βρισκόμαστε στην αρχή του καλοκαιριού, έστω και με τα χαλαρωτικά μέτρα που ισχύουν σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της εστίασης και άλλων συναφών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, είναι αρκετή για να καταγράψει κάποιος την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί και συνίσταται όχι μόνο στον περιορισμό του δικαιώματος της άνετης και ασφαλούς διακίνησης των πολιτών, αλλά λειτουργεί και απαγορευτικά για κάποιους ανθρώπους και φορείς, ιδιαίτερα του Πολιτισμού, που δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές του κέντρου.

Όσον αφορά εκείνους του πολίτες οι οποίοι κατοικούν στο κέντρο της πόλης, γι’ αυτούς η ποιότητα ζωής έχει φτάσει στο τελευταίο όριο της υποβάθμισης. Κάτι που φαίνεται ότι η δημοτική Αρχή αντιμετωπίζει επιφανειακά ή και με πλήρη αδιαφορία, παρά τις περί αντίθετου διακηρύξεις και αναφορές που γίνονται κατά καιρούς.

Στα ίδια χνάρια των συνθηκών που επιτράπηκε να επικρατήσουν στη λεγόμενη πλατεία Σαριπόλου αφέθηκαν, δυστυχώς, να κινούνται και πολλά άλλα σημεία του κέντρου της Λεμεσού, όπως η πλατεία Ηρώων, οι πεζόδρομοι γύρω από την πλατεία του Κάστρου, αλλά και αρκετοί ανοικτοί χώροι που αποτελούν επέκταση της πλατείας του Πανεπιστημίου. Μπαράκια, εστιατόρια και ταβέρνες, μουσικές σκηνές και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, κατά βούληση και ανενόχλητα καταλαμβάνουν με τραπεζάκια και άλλο εξοπλισμό τούς χώρους που υποτίθεται είναι προς δημόσια χρήση. Και τα ντεσιμπέλ, από τα διάφορα είδη μουσικής που ακούγονται από παντού, συνήθως κτυπούν κόκκινο, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και τώρα με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που τα παρακείμενα υποστατικά επιτρέπεται να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους.

Μια κατάσταση που δικαιολογημένα προκαλεί αντιδράσεις και διαμαρτυρίες των άλλων πολιτών που θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της πόλης για σκοπούς ψυχαγωγίας μέσα από μια θεατρική παράσταση ή κάποιες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χωρίς όμως να απολαμβάνουν αυτό τα δικαίωμά τους.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.