Ευθύνη και των ασθενών οι καταχρήσεις

Προχωρά με την αντιμετώπισή τους ο ΟΑΥΤρόπο αντιμετώπισης των καταχρήσεων που παρατηρούνται εντός του Γενικού Συστήματος Υγείας θα θέσει σε εφαρμογή ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ). Μετά από την ομαλή για τα δεδομένα έναρξη της β’ φάσης του ΓεΣΥ ζητήματα όπως αυτό των καταχρήσεων αλλά και του ελέγχου των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητες του ΟΑΥ που ήδη επεξεργάζεται μια σειρά από προτάσεις.

Όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού Άθως Τσινωντίδης η αντιμετώπιση των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια από τον ΟΑΥ, γι’ αυτό και προετοιμάζεται ξεχωριστός προϋπολογισμός για διάφορες ειδικότητες για να αποφεύγεται κάτι τέτοιο. Υπάρχει, σημείωσε, τρόπος να ελεγχθεί αυτό καθώς μπορεί να γίνει μείωση της μονάδας αμοιβής των γιατρών.

Ταυτόχρονα, αυτό που συμβαίνει σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, δεν είναι μονόπλευρο, καθώς υπάρχουν και υπερβολικές απαιτήσεις από ασθενείς προς τους γιατρούς τους για παραπεμπτικά που οι γιατροί δεν θεωρούν αναγκαία. Την παράμετρο αυτή με την ευθύνη που έχουν και οι ίδιοι οι ασθενείς επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας. Σύμφωνα με τον κ. Κουλούμα υπάρχουν ευθύνες και στους ασθενείς οι οποίοι πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλόγιστη χρήση του ΓεΣΥ θα έχει επιπτώσεις και στους ίδιους.

Η σωστή χρήση του συστήματος, εξήγησε, θα επιτρέψει τη βελτίωσή του και εισηγήθηκε ότι κάθε μήνα θα πρέπει να στέλνεται μια κατάσταση στους δικαιούχους για το πόσο στοιχίζει η χρήση που έκαναν στο ΓεΣΥ. Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Κουλούμας, θα πρέπει και οι ίδιοι οι γιατροί να μην καταχρώνται το σύστημα, ενώ ο ΟΑΥ υπενθύμισε μπορεί να σταματήσει τη σύμβαση εκείνων που διαπιστώνει ότι το κάνουν αυτό.

Υπάρχουν, τόνισε, τρόποι και εργαλεία για να τιμωρηθούν εκείνοι που καταχρώνται το σύστημα καθώς εάν μειωθεί η τιμή μονάδας, εξήγησε, αυτό θα αφορά και τους καλούς γιατρούς μιας ειδικότητας. Εξάλλου μιλώντας χθες στον «Άστρα» ο πρόεδρος της επιτροπής δεοντολογίας του ΠΙΣ Μιχάλης Αναστασιάδης τόνισε ότι ο Σύλλογος εδώ και μήνες έχει ευαισθητοποιηθεί για καταγγελίες κατάχρησης του ΓεΣΥ και έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με τον ΟΑΥ για τη μείωση του φαινομένου. Ο ΠΙΣ, τόνισε, σε θέματα παραβίασης του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας είναι άτεγκτος και δεν επιδεικνύει οποιαδήποτε ανοχή.

Την ίδια στιγμή, είπε ο κ. Αναστασιάδης, θα πρέπει να καυτηριαστεί και μερίδα πολιτών που ζητά αχρείαστες εξετάσεις καθώς και αυτό αποβαίνει σε βάρος του ΓεΣΥ. Το όλο θέμα απασχόλησε και προχθεσινή σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη με το συμπέρασμα να είναι ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και υπάρχει σχετικό χρονοδιάγραμμα για αντιμετώπιση των προβλημάτων των καταχρήσεων από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς.

Επισημάνθηκε επίσης ότι καταχρήσεις μπορεί να υπάρχουν πάντα, όπως συμβαίνει σε όλα τα Συστήματα Υγείας, και από την άλλη θα είναι συνεχής η προσπάθεια του ΟΑΥ με διάφορα μέτρα για να περιορίσει το φαινόμενο.

Ελένη Κωνσταντίνου