Φαίνεται από τη συμπεριφορά προς τα τα ζώα ο πολιτισμός μας


Του Παναγιώτη Βασιλείου

 

Τουλάχιστον αποτροπιασμό προκαλούν οι ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και οι οποίες αφορούν κακοποίηση και θανάτωση ζώων από δίποδα όντα που θέλουν να αποκαλούνται «άνθρωποι».

Αφορμή της σημερινής μου παρέμβασης είναι η πρόσφατη καταγγελία, σύμφωνα με την οποία άγνωστοι έβαψαν με σπρέι γατάκια, τα θανάτωσαν, χρησιμοποίησαν το αίμα τους για να γράψουν στους τοίχους και έπειτα, για να ολοκληρώσουν το αποτρόπαιο -και μάλλον προμελετημένο- έγκλημά τους τα κρέμασαν.

Η βάρβαρη πράξη που μόλις περιέγραψα, θα μπορούσε να ήταν σκηνή ταινίας, στη διάρκεια της οποίας θα κλείναμε τα μάτια. Εντούτοις, το σκηνικό σημειώθηκε στο Λύκειο Ιδαλίου, στην Κύπρο (μας), στις 05/05/2022, και σε αυτήν την περίπτωση οφείλουμε να μην κλείσουμε τα μάτια ούτε στην ειδεχθή πράξη, ούτε στους δράστες που εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητοι.

Οι αρμόδιες Αρχές καλούνται να δράσουν και η τιμωρία θα πρέπει να είναι παραδειγματική. Δεν χωράει καμία συγχώρεση ούτε αστεία δικαιολογία σε τέτοια τραγικά περιστατικά. Ούτε το γεγονός ότι το θύμα είναι ένα (τετράποδο) ζώο μετριάζει τη βαρύτητα του εγκλήματος. Τουναντίον. Πρέπει σε τέτοιες περιπτώσεις η δικαιοσύνη να είναι αμείλικτη. Τα ζώα δεν έχουν φωνή, γι’ αυτό οφείλουμε να μιλήσουμε εμείς γι’ αυτά.

Η πιο πάνω είδηση, την οποία είναι σχεδόν αδύνατο να συλλάβει ο ανθρώπινος νους, έρχεται να προστεθεί σε έναν μακρύ κατάλογο βασανισμών και κακοποιήσεων ζώων που είτε βλέπουν το φως της δημοσιότητας είτε παραμένουν στο «σκοτάδι».

Δεν είναι η πρώτη φορά -και μάλλον δεν θα είναι ούτε η τελευταία- που διαβάζουμε τέτοιες ειδήσεις ή βλέπουμε φρικτά ντοκουμέντα στο διαδίκτυο. Η εύλογη απορία που γεννάται σε κάθε νοήμονα άνθρωπο είναι πώς είναι δυνατόν να βασανίζει κανείς με τέτοιο τρόπο ένα άλλο πλάσμα. Πιθανότατα, για να μπορέσουμε να δώσουμε μία εμπεριστατωμένη απάντηση, θα πρέπει να καταφύγουμε στην επιστήμη της ψυχιατρικής, αφού τέτοιες συμπεριφορές δεικνύουν σοβαρές ψυχικές διαταραχές. Άτομα που καταφέρονται με τόσο μένος απέναντι σε ανυπεράσπιστα και αδύναμα ζώα που προφανώς δεν τους έφταιξαν σε τίποτα, είναι μάλλον ικανά να επιδείξουν ανάλογη μορφή βίας και στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Προφανώς είναι πολλά που πρέπει να γίνουν για να «ξεριζωθούν» τέτοιες βάρβαρες συμπεριφορές που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για κάθε κοινωνικό σύνολο. Ο Μαχάτμα Γκάντι είπε κάποτε πως «ο πολιτισμός ενός έθνους διακρίνεται από τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συμπεριφέρονται στα ζώα». Για ακόμα μια φορά, και με αφορμή αυτό το τελευταίο συμβάν, έγινε φανερό πως έχουμε ακόμη πολύ δρόμο και πολλά χιλιόμετρα πολιτισμού να διανύσουμε.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.