Φαίνεται να τα βρίσκουν ΕΔΕΚ και Κυβέρνηση στον προϋπολογισμό

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τις προτάσεις που εισηγείται η ΕΔΕΚ ως προϋπόθεση υπερψήφισης του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού.


Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Σιζόπουλου – Αβέρωφ: Τα είπαν και είναι αισιόδοξοι για τον προϋπολογισμό

Μιλώντας μετά τη συνάντησή του με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής ανέφερε ότι οι προτάσεις του Κινήματος, μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την κυβέρνηση, ενδεχομένως με κάποιες τροποποιήσεις.

«Άκουσα με πολλή προσοχή τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουν τεθεί ενώπιον μας, οι οποίες άπτονται των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, με κύρια αναφορά σε θέματα που έχουν να κάνουν με την κοινωνική πρόνοια, αλλά και την Πολεοδομία.
Εκείνο το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι είναι προτάσεις, για τις οποίες έχει ακουστεί και αντίλογος εκ μέρους της δικής μας πλευράς. Θα μελετήσουμε αυτές τις συγκεκριμένες προτάσεις και θα επανέλθουμε σε μια νέα συζήτηση για ολοκλήρωση. Θεωρώ όμως ότι είναι προτάσεις, οι οποίες μπορούν να τύχουν της αποδοχής της Κυβέρνησης, με ενδεχόμενα κάποιες διαφοροποιήσεις, για να εμπλουτίσουν και τον προϋπολογισμό, αλλά βεβαίως και την προσφορά προς την κοινωνία.

Ο Μαρινος Σιζόπουλος ανέφερε ότι ο στόχος της ΕΔΕΚ είναι να κάνει τον προϋπολογισμό πιο ανθρωποκεντρικό και πρόσθεσε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες επαφές με την κυβέρνηση για να υπάρξει κατάληξη. Στο μεταξύ νωρίτερα οι προτάσεις της ΕΔΕΚ αναλύθηκαν εκτενώς στη από τον Μαρινο Σιζόπουλο στον Υπουργό Οικονομικών.


«Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις κοινωνικής, ως επί το πλείστον, πολιτικής οι οποίες δεν θα επιφέρουν οποιοδήποτε πρόσθετο κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό. Με την υλοποίηση τους, είπε, είτε αυτούσιων των προτάσεων, είτε με βελτιώσεις, οι οποίες θα συνάδουν και με τις νομοθεσίες, αλλά θα γίνουν και πιο παραγωγικές για τους συμπατριώτες μας», είπε ο Μαρίνος Σιζόπουλοε.

«Θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μέτρα κοινωνικής στήριξης». Σημείωσε ότι τα μέτρα κοινωνικής στήριξης θα αφορούν κυρίως ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, εξηγώντας ότι αυτές θα περιλαμβάνουν και αγροτικές ομάδες, αλλά και μιρκοσυνταξιούχους ή ενδεχομένως και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τόσον όσον αφορά την καθημερινότητά τους, όσον αφορά και την στεγαστική πολιτική».

Η συζήτηση, ανάφερε, θα συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να υπάρχει κατάληξη. «Μετά από τις μελέτες που θα γίνουν και από τις δύο πλευρές πάνω στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί, θα καταλήξουμε πιστεύω πάνω σε κάποια κοινή θέση για αυτές τις τρεις σημαντικές καταρχήν προτάσεις που έχουμε θέσει», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

Ερωτηθείς για τον ρόλο και το πλαίσιο κάτω από το οποίο γίνεται αυτή η διεργασία από την ΕΔΕΚ, ο κ. Σιζόπουλος είπε: «Το έχουμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι δεν διεκδικούμε ούτε ρόλο ρυθμιστή ούτε ρόλο εκβιαστή».


Το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε στον αστερισμό των εμβολιασμών. «Εμείς προσπαθούμε με εποικοδομητικές και συναινετικές προτάσεις να βοηθήσουμε ακριβώς ο προϋπολογισμός να γίνει πιο ανθρωποκεντρικός, να δώσουμε περισσότερη βοήθεια σε συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, χωρίς να εκτροχιάζουμε οικονομικά τον προϋπολογισμό, να τον θέτουμε σε κίνδυνο, αλλά και πολύ περισσότερο να μην θέτουμε σε κίνδυνο την αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας από ξένους οίκους», συμπλήρωσε. Μας ενδιαφέρει να συνεχίσουμε να βοηθούμε τους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη, αυτές τις σημερινές δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις, κατέληξε ο κ. Σιζόπουλος.

Κανέις δεν απαντά ξεκάθαρα για το Ανώτατο και τον Οδυσσέα

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πληροφορίες που θέλουν την Κυβέρνηση να ετοιμάζεται να προσφύγει προς το Ανώτατο Δικαστήριο για το θέμα του Γενικού Ελεγκτή και την ετοιμασία ενδεχομένως από μέρους του Υπουργείου στοιχείων που να αποδεικνύουν «ανάρμοστη συμπεριφορά» από μέρους του, ο Υπουργός είπε: «Όσον αφορά στο Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό που μπορώ να πω επί του θέματος που άπτεται του Γενικού Ελεγκτή, είναι αυτό το οποίο έχω πει και δημοσίως και στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Ο νομικός μας σύμβουλος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, μας έχει ενημερώσει- όχι μία, αλλά τρεις φορές- με τρεις διαφορετικές νομικές συμβουλές, για τις πληροφορίες που μπορούμε να παρέχουμε στο συγκεκριμένο θέμα. Ως εκ τούτου, εμείς παρέχουμε τις πληροφορίες, που έχουν σχέση με το αντικείμενο για το οποίο ρωτάτε, στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους». Σε ό,τι αφορά σε προσφυγή της Κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο, είπε ότι «είναι θέματα που απαντά κεντρικά η Κυβέρνηση, δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου».

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.