Φάκελλος Χαλλούμι: Τεχνοκρατική ομάδα απ’  όλους τους εμπλεκόμενους για αντιμετώπιση προκλήσεων

Η επόμενη μέρα πρέπει να φέρει σημαντική ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων από την κυβέρνηση

 

Η επικύρωση του χαλλουμιού από την ΕΕ ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) φέρνει τη δημιουργία τεχνοκρατικής ομάδας για τη διαχείριση της επόμενης ημέρας.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, σε συνέντευξη Τύπου, έχει ζητηθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς να ορίσουν τους εκπροσώπους τους σε ολιγομελή τεχνοκρατική ομάδα που θα συγκροτηθεί για τη διαχείριση της επόμενης μέρας της κατοχύρωσης του χαλλουμιού.

Η ομάδα θα ασχολείται με ζητήματα όπως η προσαρμογή στο νέο πλαίσιο ελέγχων που θα πραγματοποιούνται από διεθνή οργανισμό, η επάρκεια του γάλακτος για τη ζήτηση χαλλουμιού που θα προκύψει, η διαχείριση προϊόντων που αποκλίνουν από τις προδιαγραφές και δεν μπορούν να ονομάζονται «χαλλούμι», καθώς και πιθανές βελτιώσεις στο φάκελο που μπορεί να γίνουν στο μέλλον.

Οι έλεγχοι για την εναρμόνιση με το φάκελο θα γίνονται από τον διεθνή οίκο Bureau Veritas, ενώ για την πραγματοποίηση των φυτοϋγειονομικών ελέγχων στα κατεχόμενα η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξουσιοδοτήσει άλλο διεθνή οργανισμό.

Ως προς τη διαχείριση της επόμενης μέρας, ο Κώστας Καδής επεσήμανε ότι οι ενέργειες στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η ουσιαστική αύξηση της παραγωγής του αιγοπρόβειου γάλακτος μέσα στα επόμενα χρόνια, αναφέροντας ότι ήδη έχουν δοθεί ισχυρά κίνητρα και χρηματοδότηση σε αιγοπροβατοτρόφους για να δημιουργήσουν νέες μονάδες, ενώ στο επόμενο επενδυτικό πρόγραμμα του 2021, στα πλαίσια των Δράσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, θα περιλαμβάνεται κονδύλι δεκάδων εκατομμυρίων για στήριξη ειδικά του τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, έτσι ώστε να ενισχυθούν οι υφιστάμενες μονάδες και να δημιουργηθούν νέες. Η δεύτερη κατεύθυνση είναι να βελτιωθούν κάποια σημεία στο φάκελο με τη συνεργασία όλων.

Ο υπουργός απάντησε στους ισχυρισμούς ότι η εμπορία του χαλλουμιού από κατεχόμενα θα δημιουργήσει καταστάσεις αθέμιτου ανταγωνισμού, τονίζοντας ότι για να πάρει ένα προϊόν τη σφραγίδα του ΠΟΠ απαιτούνται πολύ υψηλών προδιαγραφών αλλαγές, οι οποίες θα αυξήσουν το κόστος παραγωγής.

Επίσης χαρακτήρισε ως εντελώς αβάσιμα τα όσα ακούγονται περί έλευσης γάλακτος ή ζώων από την Τουρκία και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Επεσήμανε ότι για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή των κατεχομένων εξυγιαίνεται από ζωονόσους, για ένα χρόνο, δεν θα γίνεται εμπορία.

Επίσης, ο Κ. Καδής αναφέρθηκε στις προοπτικές που φέρνει η κατοχύρωση του χαλλουμιού, λέγοντας ότι την τριετία 2017 – 2019 οι εξαγωγές αυξήθηκαν 43%. Η αξία των εξαγωγών το 2019 φτάνει τα €224 εκ. Την ίδια ώρα ο μιμητισμός κατέχει περίπου ίσο ποσοστό στις αγορές. Πλέον θα τεθούν μεγάλα εμπόδια, υπέδειξε.

Τα βρήκαν τυροκόμοι – υπουργός

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνάντηση που είχαν οι τυροκόμοι με τον υπουργό τη Δευτέρα, αποφασίστηκε η αναστολή των κινητοποιήσεων που ήταν προγραμματισμένες για τις 5 Απριλίου. Σε σχετική ανακοίνωση, ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου αναφέρει επίσης ότι «συζητήθηκαν ξανά διάφορα θέματα που επηρεάζουν το θέμα της παραγωγής χαλλουμιού και των εξαγωγών και αποφασίστηκε όπως διερευνηθούν περαιτέρω κάποιες πτυχές της όλης υπόθεσης, οι οποίες, εάν έχουν θετική κατάληξη, μπορεί να ικανοποιήσουν όλες τις πλευρές».

Γιάννης Κακαρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy