Φάκελος 4 χρόνια ΓεΣΥ: «Καμία έκπτωση στη διασφάλιση του ΓεΣΥ»

Ανάγκη να προχωρήσουν σε αλλαγές και εκσυγχρονισμό των νοσηλευτηρίων του ΟΚΥπΥ

Της Ελένης Κωνσταντίνου

Η διασφάλιση της φιλοσοφίας και αρχιτεκτονικής του ΓεΣΥ, έτσι όπως έχει ψηφιστεί και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα, αποτελεί προτεραιότητα για τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Μαρίνα Νικολάου από το ΑΚΕΛ και Χαράλαμπο Πάζαρο του ΔΗΣΥ.

Την ίδια ώρα και οι δύο επισημαίνουν την ανάγκη να προχωρήσει η στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων, αφού αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Η Μαρίνα Νικολάου επισημαίνει ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει οδικό χάρτη για να προχωρήσει ο στρατηγικός σχεδιασμός του ΓεΣΥ, ενώ από την άλλη ο Χαράλαμπος Πάζαρος σημειώνει πως αρκετά από τα προβλήματα με τα οποία είναι σήμερα αντιμέτωποι οι ασθενείς έχουν να κάνουν με τη λειτουργία των ΤΑΕΠ, με τις πολύωρες αναμονές και τις ελλείψεις κλινών.

 

Μαρίνα Νικολάου: Θωράκιση της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ και συνεχής εκσυγχρονισμός του

 

Κάθε σύγχρονο κράτος οφείλει να προστατεύει καθολικά και αποτελεσματικά το δικαίωμα των πολιτών του στη δημόσια υγεία, αφού αποτελεί ένα από τα ύψιστα αγαθά, διαμηνύει η βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου.

«Το ΓεΣΥ θεσπίστηκε εδώ και λίγα χρόνια, με πρωταγωνιστή το κόμμα της Αριστεράς, το ΑΚΕΛ, το οποίο πάλεψε, τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής, με αποφασιστικότητα για την εφαρμογή και υλοποίησή του. Η μέχρι σήμερα πορεία του ΓεΣΥ επιβεβαιώνει τη μεγάλη ανάγκη της κυπριακής κοινωνίας και ιδιαίτερα των χαμηλών και μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων, για ένα καθολικό, ισότιμο και αλληλέγγυο Σύστημα Υγείας.

Είναι γεγονός ότι κατά καιρούς παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα. Αυτό που επιβάλλεται και οφείλουμε να κάνουμε, τόσο ως κόμματα, όσο και πρώτιστα η κυβέρνηση, είναι να παρακολουθούμε συστηματικά την πορεία του ΓεΣΥ και εκεί και όπου χρειάζεται να παρεμβαίνουμε αποφασιστικά για την επίλυση των προβλημάτων, καθώς και τη βελτίωση του επιπέδου των παρεχόμενων υπηρεσιών».

Πρόσθετα, όπως τονίζει η Μαρίνα Νικολάου, η ξεκάθαρη υπεράσπιση και θωράκιση του κοινωνικού μονοασφαλιστικού χαρακτήρα του ΓεΣΥ για ίση, ποιοτική πρόσβαση και κοινωνική αλληλεγγύη, ο αποτελεσματικός έλεγχος και η βελτίωσή του και η αντιμετώπιση των καταχρήσεων όπου εκδηλώνονται, είναι αυτά που η κοινωνία απαιτεί από την Πολιτεία.

«Είναι για αυτό, και που ως ΑΚΕΛ, επιμένουμε ότι για τη λειτουργία ενός καλού Συστήματος Υγείας απαιτείται γενικότερος σχεδιασμός και βελτίωση.

Το Γενικό Σύστημα Υγείας είναι μια κοινωνική κατάκτηση και ως τέτοια πρέπει να διασφαλιστεί, ως η οφειλόμενη υποχρέωση της Πολιτείας προς τους πολίτες. Το ΓεΣΥ πρέπει να παραμείνει δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για λίγους. Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κοινωνική αυτή ανάγκη και απαίτηση για ποιοτική δημόσια υγεία με την ίδια συνέπεια και σταθερότητα που το πράττει όλα αυτά τα χρόνια.

Για εμάς η παροχή ποιοτικών Υπηρεσιών Υγείας και η ουσιαστική στήριξη των ασθενών κάθε κατηγορίας είναι σημαντική και θα παραμένει στους βασικούς πυλώνες πολιτικής μας για ενίσχυση και εξέλιξη του τομέα της Υγείας.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην πάγια θέση του ΑΚΕΛ ότι τα δημόσια νοσηλευτήρια πρέπει να στηρίζονται, γιατί είναι η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. Η πανδημία άλλωστε απέδειξε πως τα δημόσια νοσηλευτήρια διαδραμάτισαν τον βασικό άξονα αντιμετώπισής της. Η ιδιαίτερη κατάσταση τότε δεν επέτρεψε στα δημόσια νοσηλευτήρια να προχωρήσουν με το σχεδιασμό της αυτονόμησης. Είναι γνωστό ότι η κρατική στήριξη προς τον ΟΚΥπΥ τερματίζεται την 1η Ιουνίου 2024. Είναι θέση μας ότι η περίοδος στήριξης πρέπει να επιμηκυνθεί για να ληφθεί υπόψιν και η περίοδος του κορονοϊού.

Στην ίδια κατεύθυνση, ζητήσαμε ως κόμμα οδικό χάρτη εφαρμογής του στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΚΥπΥ, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Είναι σημαντικό να προχωρήσει γρήγορα η δημιουργία των απαραίτητων δομών, η κατάλληλη στελέχωση και η αντιμετώπιση κτιριακών και άλλων προβλημάτων για να γίνει η μετάβαση των δημοσίων νοσηλευτηρίων στην αυτονόμηση χωρίς προβλήματα και με ουσιαστικές προοπτικές.

Το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να είναι δίπλα στους ασθενείς και στην κοινωνία, στηρίζοντας το ΓεΣΥ ως έχει ψηφιστεί, θωρακίζοντας τη δομή και τη φιλοσοφία του. Επιμένουμε στη δημιουργία αυστηρών δικλίδων συνεχούς αξιολόγησης και ελέγχου του Συστήματος, με στόχο την εξάλειψη των ατασθαλιών, της εκμετάλλευσης και των καταχρήσεων που παρουσιάζονται και την ίδια στιγμή προτείνουμε ουσιαστική ενίσχυση, αναβάθμιση και στήριξη των δημοσίων νοσηλευτηρίων».

 

Χαράλαμπος Πάζαρος: Δεν θα δεχθούμε καμία αλλοίωση στη φιλοσοφία του ΓεΣΥ

 

4 χρόνια μετά, το ΓεΣΥ αποδεδειγμένα αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά του κράτους αυτού, από ιδρύσεως της Δημοκρατίας μας μέχρι σήμερα, προς τον κάθε πολίτη, είτε νέο, είτε ηλικιωμένο, συνταξιούχο, χαμηλόμισθους, χρόνιους ασθενείς μέχρι άνεργους, αναφέρει ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος.

«Κάθε πολίτης μπορεί μέσα από το Γενικό Σχέδιο Υγείας να απολαμβάνει την παροχή φαρμάκων με ελάχιστη συμπληρωμή, να απολαμβάνει υπηρεσίες από επαγγελματίες υγείας της επιλογής του που είναι ενταγμένοι στο Σχέδιο, να απολαμβάνει πρόσβαση σε κλινικά και ακτινοδιαγνωστικά εργαστήρια και πρόσβαση σε υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας από σχεδόν όλα τα νοσηλευτήρια της Κύπρου.

Σαφώς, ως νεοσύστατο σύστημα, παρουσιάζει αδυναμίες, αστοχίες αλλά και καταχρήσεις, όχι μόνο από τους συμβεβλημένους ιατρούς και ιατρικά κέντρα, αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες. Στόχος όλων είναι ο εντοπισμός και η εξάλειψη αυτών των καταχρήσεων, να βελτιωθεί το σύστημα και να καταστεί λειτουργικό και βιώσιμο.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι το κόμμα που στη δική του διακυβέρνηση έδωσε σάρκα και οστά στο όραμα για εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας. Και ήταν, είναι και θα παραμείνει άγρυπνος φρουρός του. Δεν θα δεχθούμε καμία αλλοίωση στη φιλοσοφία και στην αρχιτεκτονική του. Στοχεύουμε στη βελτίωση, στη διόρθωση των αδυναμιών και των στρεβλώσεών του, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών. Είναι χρέος και καθήκον μας προς τους πολίτες να αγωνιστούμε και να συνεργαστούμε με κάθε αρμόδιο θεσμό, ούτως ώστε να παραδώσουμε στα παιδιά μας ένα ΓεΣΥ που να παρέχει ολοκληρωμένη και αξιοπρεπή φροντίδα και θεραπεία στον κάθε φορολογούμενο πολίτη».

Ερωτηθείς για τα κύρια προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζει σήμερα το ΓεΣΥ, ο κ. Πάζαρος αναφέρει ότι μέσα και από τις επαφές που έχει με το κοινό εισπράττει πως τα περισσότερα παράπονα αφορούν την εξυπηρέτηση των ασθενών στα ΤΑΕΠ.

«Τα τμήματα αυτά, σε παγκύπρια κλίμακα, αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα των δημοσίων νοσηλευτηρίων μας. Είναι υπό συζήτηση κάποιες εισηγήσεις που πιστεύεται θα συντείνουν στην επίλυση των προβλημάτων. Μακάρι να εφαρμοστούν το συντομότερο και να έχουμε θετικά αποτελέσματα γιατί είναι πραγματικά αδιανόητο εν έτει 2023 ασθενείς να περιμένουν για ώρες για να εξεταστούν ή για να τους δοθεί κρεβάτι. Είναι ντροπή για ένα δημόσιο νοσηλευτήριο και μάλιστα των επειγόντων περιστατικών, να λένε σε ασθενή που υποφέρει ‘‘δεν υπάρχει διαθέσιμη κλίνη’’.

Υπάρχουν επίσης αρκετά παράπονα για ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που πρέπει να επιλυθούν άμεσα.

Ένα άλλο παράπονο των πολιτών αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις των δημοσίων νοσηλευτηρίων μας τα οποία είναι παλιές οικοδομές, ηλικίας 25-40 χρόνων, που αδυνατούν να καλύψουν τις σημερινές ανάγκες του πληθυσμού μας. Είναι υπόψιν του ΟΚΥπΥ βέβαια, τα έχουμε συζητήσει μαζί τους αρκετές φορές, έγιναν μελέτες και ευελπιστούμε όλοι μας ότι οι δεσμεύσεις που λάβαμε θα υλοποιηθούν.

Παράπονα γίνονται και για τις λίστες αναμονής. Το πρόβλημα προϋπήρχε, επιλύθηκε, αλλά επανεμφανίστηκε τους τελευταίους μήνες. Προσωπικά, θεωρώ πως δεν μπορεί ένα Σχέδιο όπως είναι το ΓεΣΥ, με προϋπολογισμό πέραν των 2 δις ευρώ, να παρουσιάζει λίστες αναμονής για μήνες. Θεωρώ πως για τον προϋπολογισμό του, πως για τα κονδύλια που του εγκρίνονται, θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό με απογευματινή επιπλέον εργασία ή με όποιο άλλο μέτρο κριθεί καλύτερο».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy