Φάκελος 4 χρόνια ΓεΣΥ – Μέσα από τα μάτια των ασθενών

ΦΑΚΕΛΟΣ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΣΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Φάκελος 4 χρόνια ΓεΣΥ: Με τακτική εργάζονται ακόµη και σήµερα οι πολέµιοι του συστήματος

Φάκελος 4 χρόνια ΓεΣΥ – Οι ασθενείς αναγνωρίζουν τα θετικά και θίγουν τις ελλείψεις

Φάκελος 4 χρόνια ΓεΣΥ: «Καμία έκπτωση στη διασφάλιση του ΓεΣΥ»

Επιμέλεια: Ελένη Κωνσταντίνου

Τέσσερα χρόνια σχεδόν από την ημέρα που και επίσημα λειτούργησε το Γενικό Σύστημα Υγείας και συνεχίζει κόντρα στις προβλέψεις αυτών που ήθελαν και θέλουν ακόμη να το δουν να καταρρέει.

Το ΓεΣΥ είναι μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις σ’ αυτόν τον τόπο. Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Καλύτερος κριτής είναι φυσικά οι χιλιάδες των ασθενών που επωφελούνται από το ΓεΣΥ και τις υπηρεσίες του καθημερινά.

Ας αναρωτηθούμε όλοι πόσες φορές είπαμε «ευτυχώς που υπάρχει το ΓεΣΥ», πόσες φορές επωφεληθήκαμε από τις υπηρεσίες που παρέχονται στο πλαίσιό του. Πόσες φορές χρειάστηκε να πάμε στον γιατρό και δεν είχαμε το άγχος να μετρήσουμε τα χρήματα στο πορτοφόλι μας ή δεν υποχρεωθήκαμε να αναβάλουμε ένα ραντεβού που εκ παραδρομής βάλαμε στα μέσα του μήνα. Πόσες φορές νιώσαμε ανακούφιση γιατί δεν χρειάστηκε να μπούμε σε διάλογο με τη γραμματέα του γιατρού εκ των προτέρων για να μάθουμε πόσα θα στοιχίσει η επίσκεψη. Πόσες φορές σπεύσαμε στο φαρμακείο της γειτονιάς, αμέσως μετά την επίσκεψη στον γιατρό, για να πάρουμε τα φάρμακά μας αντί να αφήνουμε τη συνταγή στην τσάντα μας μέχρι να έχουμε λεφτά για να πληρώσουμε τα φάρμακα.

Ο κόσμος αναγνωρίζει τα πολλαπλά οφέλη αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης της Υγείας. Το ΓεΣΥ πλέον γίνεται αποδεκτό και στηρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία τόσο των παρόχων, όσο και των δικαιούχων.

Βελτιώσεις σίγουρα χρειάζονται. Οτιδήποτε άλλο όμως είναι εκ του πονηρού.

Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα γίνεται προσπάθεια, με διαφόρους τρόπους και από διάφορες κατευθύνσεις, να πληγεί το ΓεΣΥ. Ακόμη υπάρχουν βουλευτές που έμμεσα ή άμεσα θέτουν ζητήματα που υποσκάπτουν τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Έγιναν πολλά και χρειάζονται να γίνουν ακόμη και άλλα, αφού εκκρεμούν και αρκετά νομοσχέδια και προτάσεις που με την ολοκλήρωση και εφαρμογή τους θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον τομέα της Υγείας. Όμως παρά τις όποιες ελλείψεις και αδυναμίες η μεγάλη εικόνα που παραμένει είναι πως από την 1η Ιουνίου 2019 εφαρμόζεται μια σημαντική μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, με το Γενικό Σύστημα να διασφαλίζει κάλυψη για όλους τους πολίτες χωρίς εξαιρέσεις.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy