Φάκελος «Χρυσά» διαβατήρια: Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος σκανδάλου

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Από το 2015 οι προειδοποιήσεις έπεφταν βροχή.

Οι κυβερνώντες όμως επέλεξαν τη σιωπή, τη διαστρέβλωση, την επίθεση σε όσους ασκούσαν κριτική επιτρέποντας να συνεχίζεται το φαγοπότι που στήθηκε με τα «χρυσά διαβατήρια» και ο διασυρμός της Κύπρου.

Διαβάστε επίσης: Φάκελος «Χρυσά» Διαβατήρια: Η «Χαραυγή» κατάγγελλε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ σφύριζε αδιάφορα

Αποκαλυπτικό: Με προφορικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής «τράβηξαν» φρένο σε πιο αυστηρό πλαίσιο των πολιτογραφήσεων

Τα 33 χαστούκια για τα «χρυσά» διαβατήρια

Η «Χαραυγή» κατέγραψε σε ρεπορτάζ της στις 30 Αυγούστου 2020, 33 από τα πιο σοβαρά χαστούκια που δέχτηκε η Κύπρος από το 2017 μέχρι σήμερα:

  • Τις δεκάδες προειδοποιήσεις από θεσμούς όπως η Κομισιόν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Επιτροπή Αξιολόγησης Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Οργανισμός Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ).
  • Τα δεκάδες πρωτοσέλιδα και λίστες σε διεθνή μέσα ενημέρωσης όπως Guardian, Reuters, Financial Times, Bloomberg, Le Monde, Die Welt, MediaCorp, Al Jazeera κ.τ.λ.
  • Τις εκατοντάδες προειδοποιήσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη διαφθορά, όπως Διεθνής Διαφάνεια, Ινστιτούτο Basel, Παρατηρητήριο για το Οργανωμένο Έγκλημα και τη Διαφθορά (OCCRP), Global Witness κ.τ.λ.

Διαβάστε επίσης: Φάκελος «Χρυσά» διαβατήρια: Στις τσέπες λίγων μπήκαν δισεκατομμύρια – Συναλλαγές 9,7 δις ευρώ!

Τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων ημερών:

23 Αυγούστου: Πρώτο δημοσίευμα από τον Al Jazeera. Προκαλεί έντονες αντιδράσεις, ενώ η κυβέρνηση κάνει λόγο για «ύποπτη συγκυρία».

25 Αυγούστου: Η πρόεδρος της Τριμελούς Επιτροπής, Δήμητρα Καλογήρου, καταγγέλλει ότι υπάρχουν ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα.

26 Αυγούστου: Ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, δηλώνει ότι «όλες οι υποθέσεις που δημοσιοποίησε το ειδησεογραφικό πρακτορείο έχουν ελεγχθεί» και μιλά για «παιχνίδι προπαγάνδας και υπονόμευσης της χώρας μας». Φουντώνει η κριτική από την αντιπολίτευση.

1 Σεπτεμβρίου: Η κυβέρνηση στέλνει στη Βουλή ανακριτές για να ερευνήσουν πώς διέρρευσαν τα έγγραφα, ενώ ο Ν. Νουρής δίνει εντολή στους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών να μη δώσουν άλλους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία για έλεγχο.

1 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνεται η απόφαση του Υπουργικού για το διορισμό (ακόμα μιας) ερευνητικής επιτροπής.

3 Σεπτεμβρίου: Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση και θέτει ερωτήματα. Αντί απάντησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει ότι: «Μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει θέματα και δώσαμε την ευκαιρία σε εχθρικά ΜΜΕ να μας εκθέτουν διεθνώς».

7 Σεπτεμβρίου: Διορίζεται από τον Γενικό Εισαγγελέα Ερευνητική Επιτροπή.

12 Οκτωβρίου: Δημοσιεύεται το βίντεο-ντροπή του Al Jazeera.

12 Οκτωβρίου: Η Κομισιόν προειδοποιεί με κυρώσεις.

12 Οκτωβρίου: Η κυβέρνηση ανακοινώνει την κατάργηση του προγράμματος, αλλά δίνει περιθώριο για συνέχιση της υποβολής αιτήσεων μέχρι την 1η Νοεμβρίου. Τα ρεζιλίκια συνεχίζονται, αφού μεγάλα γραφεία ξεκινούν διαφημιστικές καμπάνιες που παραπέμπουν σε ξεπουλήματα, με σλόγκαν «τελευταία ευκαιρία».

Οι ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy. Ακολουθήστε μας και στο Google News