Οι νομοθεσίες μπορούν να συμβάλουν στη μείωση θανατηφόρων

Φωτογραφία Αρχείου

Οι νομοθεσίες μπορούν να συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των θανατηφόρων, ωστόσο μόνο αν αποκτήσουμε οδική συνείδηση, μπορούν να αποφευχθούν τέτοιες συμπεριφορές, επισήμανε από την πλευρά του στην Πρωινή Έκδοση του ΆΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής.

Πρόσθεσε ότι τα νομοσχέδια που έχει ενώπιον της η βουλή πρέπει να εξεταστούν με λεπτομέρεια για να είναι σωστά και αποτελεσματικά.

Η ανησυχία είναι κατανοητή, είπε, αλλά είναι βασικό να δημιουργηθεί η σωστή κουλτούρα στους πολίτες.

Σίγουρα, πρόσθεσε, το σύστημα φωτοεπισήμανσης και άλλα μέτρα μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά.

“Η αύξηση των ποινών δεν θα εκλείψει τα θανατηφόρα”

Η αύξηση των ποινών για τις τροχαίες παραβάσεις δεν θα εκλείψει τα θανατηφόρα δυστυχήματα, τόνισε μιλώντας στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο βουλευτής του ΔΗΚΟ πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής μεταφορών Γιώργος Προκοπίου.

Εξήγησε ότι η καθυστέρηση στην έγκριση των επτά νομοσχεδίων από τη βουλή για αύξηση στα πρόστιμα και τις ποινές για τις τροχαίες παραβάσεις, έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο όγκος δουλειάς που πρέπει να διεκπεραιωθεί είναι μεγάλος. Είπε ότι η επιτροπή μεταφορών θα ολοκληρώσει τη μελέτη των νομοσχεδίων μέσα στον Ιανουάριο.

Τόνισε ότι ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόκληση είτε θανατηφόρων είτε άλλων τροχαίων παραβάσεων. Πρέπει, είπε, να αυξηθούν οι περιπολίες της αστυνομίας και να γίνεται ενημέρωση των πολιτών.

Αύξηση προστίμων

Είναι σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει σύμπνοια από όλα τα κόμματα ότι οι σοβαρές τροχαίες παραβάσεις πρέπει να επιφέρουν και σημαντικές ποινές, επισήμανε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της REACTION Μάριος Σταύρου.

Η αύξηση των προστίμων μπορεί να βοηθήσει στην καλλιέργεια της σωστής οδικής κουλτούρας, υποστήριξε επίσης τονίζοντας ότι τα θανατηφόρα πρέπει νομικά να αντιμετωπίζονται διαφορετικά και να τιμωρούνται αυστηρά.

Εξήγησε ότι θα πρέπει ο κάθε πολίτης πρέπει να γνωρίζει ότι θα τιμωρηθεί με φυλάκιση αν οδηγήσει με υπερβολική ταχύτητα και σκοτώσει κάποιον είτε αν καταναλώσει αλκοόλ και προκαλέσει θανατηφόρο.

Η πολιτεία να αυξήσει το ηλικιακό όριο και τους ελέγχους

Το φαινόμενο της οδήγησης υπό την επήρρεια εξαρτησιογόνων ουσιών δεν αφορά μόνο την Κύπρο γι αυτό και σε όλες τις χώρες εισήχθη το νάρκοτεστ, επισήμανε στην Πρωινή Έκδοση του ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Άθως Γεωργίου.
Τόνισε ότι οι νομοθεσίες αποτελούν εργαλείο διαπαιδαγώγησης κουλτούρας και αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ο κύριος Γεωργίου επισήμανε ότι η Κύπρος είναι η τρίτη χώρα σε προσβασιμότητα σε αλκοόλ από ανήλικους.

Τόνισε ότι εδώ και 4 χρόνια η Αρχή ζητά από την πολιτεία να αυξήσει το ηλικιακό όριο και τους ελέγχους, αλλά τίποτε δεν έγινε. Υπάρχουν προτάσεις, είπε, από την αρχή όπως το να επιδεικνύεται ταυτότητα, οι πωλητές να εκπαιδεύονται όπως και οι υπάλληλοι ενός καταστήματος και τα πρόστιμα να είναι πολύ αυστηρά σε εκείνους που πουλούν σε ανήλικα άτομα αλκοόλ.
Σημείωσε ότι οι ευρωπαίοι πολίτες ξοδεύουν 30 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο σε ναρκωτικά, ωστόσο σημείωσε οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι αυτό αφορά και την Κύπρο και πρέπει και εδώ να ληφθούν μέτρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy