ΦΑΜΠΙΟ ΝΤΕ ΜΑΣΣΙ: «Η λιτότητα είναι ηλίθια πρακτική»

• «Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι εάν αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε θα τύχουν πιο ευνοϊκής μεταχείρισης από αυτούς. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό»

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

«Διεκδικήστε, αμφισβητήστε τις πολιτικές τις οποίες επιβάλλει η γερμανική κυβέρνηση», προτρέπει τις υπόλοιπες χώρες ο Γερμανός ευρωβουλευτής στην ομάδα της Αριστεράς, Φάμπιο Ντε Μάσσι, ενώ χαρακτηρίζει τη λιτότητα ως την πιο ηλίθια συνταγή.

Ο Φάμπιο Ντε Μάσσι, ο οποίος πρόσφατα βρέθηκε στην Κύπρο συμμετέχοντας στη μεγάλη διαδήλωση την οποία οργάνωσε η πλατφόρμα των συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων με αφορμή τη συνεδρία της ΕΚΤ στη Λευκωσία, μίλησε στην εφημερίδα μας για το ρόλο τον οποίο διαδραματίζει η κυβέρνηση της Γερμανίας αλλά και για τις ευθύνες των κυβερνήσεων στις υπόλοιπες χώρες. Σημείωσε δε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες – σπόντα για Αναστασιάδη – πιστεύουν ότι εάν αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε θα τύχουν πιο ευνοϊκής μεταχείρισης από αυτούς. Ωστόσο «αυτό δεν θα γίνει ποτέ», όπως υπέδειξε.

Ο Ευρωβουλευτής από τη Γερμανία μίλησε επίσης για το ρόλο της ΕΚΤ καταθέτοντας τη δική του εναλλακτική πρόταση για ανατροπή της κατάστασης και ευημερία της Ευρώπης. Υπογράμμισε ακόμη ότι το κόμμα του στηρίζει τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους για αλλαγή της φιλοσοφίας του μνημονίου, ενώ κάλεσε και τους υπόλοιπους λαούς να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο. Για τους Κύπριους υπογράμμισε πως πρέπει να ανταποκριθούν σ’ αυτό τον αγώνα μέσα από τη συσπείρωσή τους γύρω από το ΑΚΕΛ.

fabio de massi

Επτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης η Ευρώπη συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Τι δεν πάει καλά;

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είχε πει κάποτε ότι: «είναι η οικονομία, ηλίθιε». Κατά την άποψή μου η λιτότητα είναι ηλίθια πρακτική. Οι μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και κρατικές δαπάνες οδηγούν στην κατάρρευση της οικονομίας. Και αυτό παρά τις ενέσεις ρευστότητας στις τράπεζες και τα μηδενικά επιτόκια της ΕΚΤ.

Ο λόγος είναι απλός: ενόσω τα εισοδήματα των πολιτών μειώνονται συνεχώς σε σημείο που φτάνουν μόλις και μετά βίας για να επιβιώσουν, μειώνεται ανάλογα και η καταναλωτική τους δυνατότητα. Με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, αφού, όσο μειώνεται η κατανάλωση, μειώνονται και οι επενδύσεις και κατ’ επέκταση οι θέσεις εργασίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προφανώς γνωρίζουν τα πιο πάνω. Αλλά εκμεταλλεύονται την κρίση με σκοπό να διασπάσουν το εργατικό κίνημα. Αυτός είναι ο απώτερος τους στόχος.
Πρωταγωνιστής σ’ αυτό το θέατρο του παραλόγου είναι η κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία θέλει τις υπόλοιπες χώρες να λειτουργούν ως δούρειος ίππος για τις γερμανικές πολυεθνικές για να εξάγουν τα προϊόντα τους στην Ασία και στην Αμερική.

Τα προγράμματα στις χώρες οι οποίες έχουν ζητήσει στήριξη έχουν τη «σφραγίδα» της κυβέρνησης της Γερμανίας. Επίσης υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης. Πώς το σχολιάζετε;

Τα προγράμματα αυτά έχουν αποτύχει. Οσες χώρες μπήκαν σε πρόγραμμα προσαρμογής υπήρξε δραματική μείωση του ΑΕΠ (σ.σ.: ύφεση) και αύξηση του δημοσίου χρέους.

Είναι προφανές ότι δεν μπορούν όλες οι χώρες να καλουπώθουν στο μοντέλο της Γερμανίας. Δηλαδή να έχουν υψηλές εξαγωγές. Εξάλλου ας μην μας διαφεύγει ότι οι εξαγωγές της μιας χώρας είναι οι εισαγωγές της άλλης. Συνεπώς, εάν όλες οι χώρες μετατραπούν σε Γερμανία, το μοντέλο θα καταρρεύσει. Και αυτό θα έχει επιπτώσεις και στη Γερμανία.

Οσον αφορά το ότι η Γερμανία είναι ο μεγάλος κερδισμένος της κρίσης, αυτός που κερδίζει είναι το κεφάλαιο. Η μεγάλη πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών δεν ανήκουν στο κεφάλαιο αλλά στην εργατική τάξη. Να σημειώσω ότι από την εισαγωγή του ευρώ μέχρι το 2012 οι μισθοί στη Γερμανία σημείωσαν μεγάλη μείωση. Και αυτό το ντάμπινγκ μισθών έχει οδηγήσει άλλες χώρες στη δίνη του χρέους.

Είναι αλήθεια ότι στη Γερμανία έχουμε πολλές θέσεις εργασίας στον κλάδο των εξαγωγών. Ωστόσο, ακόμη μεγαλύτερη αλήθεια είναι ότι οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις οι οποίες εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν καταστρέψει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας στην εγχώρια οικονομία.

Υπήρξαν μέτρα λιτότητας και στη Γερμανία;

Υπήρξε σιωπηλή λιτότητα για πολλά χρόνια, κυρίως σε σχέση με τους μισθούς.
Η Γερμανία έχει αναπτύξει μια ανώτερη εξαγωγική βιομηχανία, η οποία φαντάζει άτρωτη. Η πραγματικότητα είναι ότι μέχρι την κρίση ο ρυθμός ανάπτυξης στη Γερμανία ήταν πιο χαμηλός από τη Γαλλία και από το μέσο όρο στις χώρες της Ευρωζώνης. Μετά βελτιώθηκε η κατάσταση.

Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη: Η Γερμανία την εποχή της κρίσης δεν εφάρμοσε ανάλογη θεραπεία σοκ όπως αυτή, η οποία επιβλήθηκε στις χώρες του μνημονίου. Εάν η Μέρκελ επιχειρούσε κάτι ανάλογο οι πολίτες θα την είχαν στείλει στην κόλαση.

Ως Die Linke στηρίζετε την κυβέρνηση της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ για αλλαγή της φιλοσοφίας του μνημονίου;

Ναι, την υποστηρίζουμε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα στη σωστή του διάσταση. Οτι τα δάνεια τα οποία της έχουν παραχωρηθεί δεν έχουν σώσει τον Ελληνα εργαζόμενο αλλά τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει την Ελλάδα εξασφαλίζοντας μεγάλα κέρδη.

Πέρα από τη συμφωνία γέφυρα, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η ΕΚΤ να συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, ως Die Linke θεωρούμε ότι επιβάλλεται να γίνει και αναδιάρθρωση του χρέους. Ο εκβιασμός από το Eurogroup είναι παράλογος: Δανείζουν την Ελλάδα ώστε να μπορεί να συνεχίζει να πληρώσει τα χρέη των τραπεζών της.

Εκτιμώ ότι αυτό που φοβάται το Eurogroup είναι πως εάν πετύχει η κυβέρνηση του Τσίπρα, εάν η Αριστερά αποδείξει ότι η οικονομία μπορεί να μεγαλώσει όταν ευημερούν οι εργάτες, ο λαός στην Κύπρο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία ακόμη και στη Γερμανία θα καταψηφίσουν τη λιτότητα.

Εύχομαι και οι Κύπριοι να ανταποκριθούν σ’ αυτό τον αγώνα μέσα από τη συσπείρωσή τους γύρω από το ΑΚΕΛ.

Ποια είναι η συμβουλή σας στις υπόλοιπες χώρες, ειδικά όσες βρίσκονται σε μνημόνιο;

Πρέπει να αρχίσουν να αμφισβητούν την πολιτική της κυβέρνησης της Γερμανίας. Να την πιέσουν να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι προθέσεις της, εάν η Ευρωζώνη θα συνεχίσει να πνίγεται ή εάν θα υπάρξει ευημερία. Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες πιστεύουν ότι εάν αναπτύξουν φιλικές σχέσεις με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε θα τύχουν πιο ευνοϊκής μεταχείρισης από αυτούς. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό.

Η Γερμανία εφάρμοσε προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων τα προηγούμενα χρόνια. Ποια ήταν τα αποτελέσματα;

Κατέρρευσε η υποδομή της χώρας. Μέχρι και οι εργοδοτικές οργανώσεις εκφράζουν πλέον σφοδρά παράπονα.

Υπό τα σημερινά δεδομένα τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα, αφού λόγω της κρίσης και της μείωσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων, οι ιδιωτικοποιήσεις οδηγούν συνήθως σε ξεπούλημα.

Αυτή τη στιγμή η γερμανική κυβέρνηση εφαρμόζει ένα μοντέλο με συγχωνεύσεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα. Ουσιαστικά εξαναγκάζει τους φορολογούμενους να εγγυώνται τις ιδιωτικές επενδύσεις για αυτοκινητόδρομους, γέφυρες και σχολεία. Με αποτέλεσμα αυτές οι ιδιωτικές επενδύσεις να έχουν εγγυημένα κέρδη.

Θα ήταν προτιμότερο αυτές οι επενδύσεις να γίνονταν μέσα από χαμηλότοκα δάνεια ή ακόμη καλύτερα μέσα από κονδύλια της ΕΚΤ ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Ποια είναι η άποψή σας όσον αφορά το οικονομικό πρόγραμμα του κ. Jean Claude Junker;

Ο κ. Junker προέρχεται από το οικονομικό κέντρο του Λουξεμβούργου η οποία εξαρτάται από την ΕΕ. Ως εκ τούτου τον ενδιαφέρει περισσότερο να βοηθήσει την Ευρώπη να αποφύγει την κατάρρευση, παρά να βοηθήσει τους λαούς.

Το επενδυτικό σχέδιο του κ. Junker έχει ως στόχο οι φορολογούμενοι να στηρίζουν τα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία, τις ασφαλιστικές εταιρείες και το μεγάλο κεφάλαιο με τα ιδιωτικά κέρδη. Ουσιαστικά το σχέδιο στηρίζει τις πολυεθνικές για φορολογική απάτη. Ως GUE/NGL έχουμε καταψηφίσει τον κ. Junker για τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η ΕΚΤ τρομοκρατεί την Ευρώπη»

Ποιος είναι ο ρόλος της ΕΚΤ και ο τρόπος με τον οποίο επιβάλλει τη λιτότητα;

Η ΕΚΤ είναι ο πιο ισχυρός «παίκτης» εντός της ΕΕ μαζί με τη γερμανική κυβέρνηση. Ελέγχει το ευρώ και ως εκ τούτου έχει τη δυνατότητα να τρομοκρατεί την Ευρώπη. Επίσης η ΕΚΤ ελέγχει τις τράπεζες άρα και πόσα χρήματα θα διοχετευτούν στην ανάπτυξη.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ΕΚΤ παρουσιάζεται ως ανεξάρτητος θεσμός. Λένε: Δεν μπορείτε να μας αγγίξετε, ούτε να μας κριτικάρετε. Κατά την άποψή μου αυτό υποσκάπτει τη δημοκρατία.

Υπάρχουν πολλά τα οποία θα μπορούσε να κάνει η ΕΚΤ, όπως να αγοράσει όλα τα χρέη απευθείας από τις κυβερνήσεις. Παρά ταύτα προτιμά να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τις τράπεζες. Διοχετεύοντας έτσι χρήματα στις τράπεζες, οι οποίες τα χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τα δικά τους κέρδη, αντί για να στηρίξουν την ευρύτερη οικονομία.

Η ΕΚΤ αντί να δίνει τόσα πολλά χρήματα στις τράπεζες, θα μπορούσε να διοχετεύει απευθείας αυτή τη ρευστότητα για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία. Αντί να δίνει χρήματα στις τράπεζες με χαμηλό επιτόκιο και να παραπέμπει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις – οι οποίοι έσωσαν τις τράπεζες – να δανείζονται από αυτές με πιο υψηλό επιτόκιο, θα μπορούσε να δανείζει η ίδια απευθείας επενδύσεις σε επιλεγμένους τομείς. Με τον τρόπο αυτό θα αποδυναμωνόταν και ο ρόλος των κερδοσκόπων και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η ΕΚΤ έχει εμπλακεί στα προγράμματα λεηλασίας των κρατών, όπως η αναγκαστική διάσωση των χρεοκοπημένων τραπεζών στην Ιρλανδία, το ξεπούλημα των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο κ.τ.λ.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy