Φάρμακο από Κούβα κλειδί για θεραπεία του κορονοϊού;

Του Πάμπου Χατζηχαραλάμπους*

 

Ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για ολόκληρο τον πλανήτη μας ήλθε από τη «φτωχή», όπως λεν οι επιτήδειοι, οι φορτωμένοι με ιδεολογικές ακροδεξιές αγκυλώσεις, σοσιαλιστική Κούβα! Αυτή η μικρή σοσιαλιστική χώρα, που επενδύει ένα σημαντικότατο μέρος του ΑΕΠ της στην εκπαίδευση και την υγεία, που είναι κατ’ εμένα τα βασικότερα ανθρώπινα δικαιώματα και βάσει αυτών είναι σε θέση να βοηθά και κάποιες αναπτυσσόμενες χώρες που το επιδιώκουν, ενεργοποίησε ολόκληρο του σύστημα της υγείας και τους επιστήμονες της και κατόρθωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα να υλοποιήσει αυτό, που δεν κατόρθωσαν να κάμουν όλα αυτά τα τέρατα των τρισεκατομμυρίων. Πώς συνέβη, λοιπόν, αυτό το θαύμα; Μια ομάδα Ιταλών τουριστών από τη Λομπαρδία πήγαν στην Κούβα. Εισερχόμενοι στη χώρα δεν ανιχνεύθηκε κανένα κρούσμα αλλά μετά από μερικές μέρες τρεις από αυτούς εκδήλωσαν συμπτώματα. Οι Κουβανοί επιστήμονες του Επιδημιολογικού Ινστιτούτου Τροπικών Ασθενειών κατόρθωσαν χρησιμοποιώντας ένα από τα δικά τους φάρμακα, που παρασκεύασαν οι ίδιοι στα εργαστήριά τους, να θεραπεύσουν τους Ιταλούς. Η είδηση-κεραυνός έπεσε, λοιπόν, από την Αβάνα και στη συνέχεια από το Πεκίνο το κουβανέζικο φάρμακο «Recombinanted Interferon alfa 2b (IFNrec)» είναι ένα από τα 30 φάρμακα που επιλέχθηκαν για να καταπολεμήσει τον κορονοϊό στη χώρα. Σύμφωνα με τις αναφορές των ΜΜΕ, έχουν ήδη θεραπευτεί με αυτό πέραν των 1.500 ασθενών! Ήδη από τις 25 Ιανουαρίου άρχισε να παράγεται στο κινεζοκουβανικό εργοστάσιο Chanheber στην επαρχία Jilin, όπως δήλωσε ο Κουβανός πρέσβης στο Πεκίνο, Chanheber in der Provinz Jilin. Ο Κουβανός ΥΠΕΞ απάντησε στο twitter αναφορικά με τη βοήθεια για την καταπολέμηση του κορονοϊού με μια φράση του Φιντέλ Κάστρο: «Εμείς το εφαρμόζουμε με πράξεις, όχι με ωραία λόγια».
Σύμφωνα με την άποψη των ειδικών, μέχρι τώρα το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία ιογενών λοιμώξεων όπως HIV/AIDS, υποτροπιάζοντα αναπνευστικά θηλωματώσεις (παπιλωμάτωση), έναν όγκο αναπνευστικού συστήματος, καθώς επίσης και της ηπατίτιδας Β και Γ. Αναπτύχθηκε το 1986 από Κουβανούς ερευνητές του Κέντρου γενετικής και βιολογικής τεχνολογίας (CIGB) και έχει βοηθήσει από την εποχή της έναρξης της εφαρμογής του πριν 30 χρόνια χιλιάδες ασθενείς. Παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού στα κύτταρα, κάτι το οποίο το κάνει να έχει επιτυχίες και στην εφαρμογή στη θεραπεία του καρκίνου.
Η απόφαση των κινεζικών Αρχών υγείας για την επιλογή του φαρμάκου βρίσκεται στον τρόπο δράσης του κορονοϊού, ο οποίος μειώνει τη φυσική παραγωγή ιντερφερόνης στον ανθρώπινο οργανισμό. Το κουβανέζικο φάρμακο μπορεί να εξισώσει αυτό το έλλειμμα και να ενισχύσει το ανοσολογικό σύστημα των ασθενών, που υποφέρουν από τη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος.
Ο Κουβανός Υπουργός Εξωτερικών, Bruno Rodríguez, έγραψε στο twitter του της περασμένης Δευτέρας ότι αυτό που κάνει την Κούβα να διαφέρει από τις άλλες χώρες είναι η αλληλεγγύη. 56 χρόνια ιατρικής συνεργασίας με παρουσία σε 164 χώρες και τη συμμετοχή πέραν των 4.000 ιατρικού προσωπικού είναι η απόδειξη αυτής της αρχής, την οποία η Κούβα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται το «εμείς το εφαρμόζουμε με πράξεις, όχι με ωραία λόγια».
Συμπληρωματικά προς τα πιο πάνω να αναφέρουμε ότι ήδη στις αρχές του Φεβρουαρίου άρχισαν στις ΗΠΑ οι δοκιμές του αντιικού φαρμάκου Remedevisir ως πιθανή λύση-αντίδοτο για τον κορονοϊό που παράχθηκε αρχικά για την επιδημία του Ebola και δοκιμάστηκε σε 700 ασθενείς και προκάλεσε μείωση των συμπτωμάτων της ασθένειας.

Χημικός Μηχανικός

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy