“Φάρμες” βρεφών

Χιλιάδες παιδιά από τη Σρι Λάνκα πουλήθηκαν τη δεκαετία του 1980 από ένα παράνομο κύκλωμα εμπορίας βρεφών σε οικογένειες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πάνω από 11.000 παιδιά πουλήθηκαν σε ευρωπαϊκές οικογένειες με πλαστά έγγραφα, χωρίς κανείς να γνωρίζει που ακριβώς μεταφέρθηκαν το μωρά.

Ο υπουργός υγείας, Rajitha Senaratne, ζήτησε να ξεκινήσει έρευνα για να βρεθούν οι βιολογικοί γονείς, όπως αναφέρει και δημοσίευμα του Guardian. Ειδικότερα, μιλώντας ανοιχτά για το παράνομα κύκλωμα που δρούσε πριν τρεις δεκαετίες, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια τράπεζα δεδομένων DNA για να επιτρέψει στα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί στο εξωτερικό να ψάξουν για τους βιολογικούς τους γονείς ή άλλους συγγενείς και αντίστροφα.1

Η είδηση είδε το φως της δημοσιότητας όταν ο Senaratne έδωσε μία συνέντευξη στην Ολλανδία την περασμένη Τετάρτη, για το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «Zembla: Adoptiebedrog – Deel 2», το οποίο ερεύνησε την υπόθεση που έπληξε τη Σρι Λάνκα στα 80’s. Τονίζεται μάλιστα, ότι τα περισσότερα παιδιά αγοράστηκαν ή κλάπηκαν πριν πωληθούν στους Ευρωπαίους για υιοθεσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ντοκιμαντέρ.

“Πρόκειται ουσιαστικά για ‘φάρμες μωρών’. Δεν ήταν μια. Υπήρχαν πολλές ‘φάρμες μωρών’ εκείνη την εποχή. Έκλεβαν μωρά από οικογένειες και τα πουλούσαν σε ξένους για υιοθεσία”, δήλωσε ο Senaratne.

Παράλληλα, ο Senaratne τόνισε ότι η ύπαρξη τέτοιων εγκαταστάσεων, ήταν που ανάγκασε την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα να διακόψει προσωρινά τις υιοθεσίες στο εσωτερικό της χώρα. Οι κανόνες άλλαξαν όταν το 1987 η αστυνομία εντόπισε χώρο με 20 νεογέννητα και 22 γυναίκες οι οποίες κρατούνταν υπό “συνθήκες φυλάκισης”. Και όπως ήταν φυσικό, ο αριθμός των υιοθεσιών έπεσε κατακόρυφα.

239577g-_97951000_srilanka3

Οι δημιουργοί του Zembla, του ολλανδικού προγράμματος που ασχολήθηκε με το θέμα για να βρεθούν τα χαμένα βρέφη και να αναγνωριστούν οι βιολογικές τους μητέρες, ισχυρίζονται ότι τα αρχεία των παιδιών από τη Σρι Λάνκα που υιοθετήθηκαν στην Ολλανδία στη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, ήταν εντελώς παραποιημένα.

Μετά από μια σειρά συνεντεύξεων με γιατρούς, μεσολαβητές και όσους εμπλέκονταν στα προγράμματα παράνομης υιοθεσίας στη Σρι Λάνκα, έγιναν γνωστές φρικτές λεπτομέρειες που περιλαμβάναν τις απαγωγές των νεογέννητων από τα μαιευτήρια. Τα απαχθέντα μωρά φαίνεται ότι παραδίδονταν σε “μητέρες” που υποκρίνονταν τις βιολογικές τους μαμάδες, πριν δοθούν για υιοθεσία.

239577g-1041

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του προγράμματος, περισσότερα από 11.000 μωρά από τη Σρι Λάνκα δόθηκαν για υιοθεσία στην Ευρώπη τη δεκαετία του ’80. Περίπου τα 4.000 κατέληξαν στην Ολλανδία και τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν στη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Γερμανία. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκαν και πολλές μαρτυρίες γυναικών, οι οποίες μίλησαν για όλα όσα τους συνέβησαν εκείνη την περίοδο και σε πολλές περιπτώσεις οι αποκαλύψεις τους σοκάρουν.

Μία γυναίκα είπε στο πρόγραμμα ότι πληροφορήθηκε ότι το μωρό της πέθανε λίγο μετά τη γέννα σε ένα νοσοκομείο στο Matugama, αλλά ένα μέλος της οικογένειας είδε έναν γιατρό να μεταφέρει το βρέφος από το νοσοκομείο ζωντανό. Μια άλλη ισχυρίστηκε ότι κάποιος από το νοσοκομείο την πλήρωσε για να υποδυθεί ότι είναι η βιολογική μητέρα ενός παιδιού. “Μου ζήτησαν να συμπεριφέρομαι σαν να είμαι η μητέρα του και μου έδωσαν 2000 ρουπίες γι’ αυτή τη δουλειά”, δήλωσε.

Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ ισχυρίζονται ότι τόσο οι γιατροί όσο και οι νοσοκόμες δρούσαν ως μεσολαβητές για πρακτορεία υιοθεσίας στις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης ένας μεσολαβητής δήλωσε στο πρόγραμμα ότι πολλές γυναίκες έμεναν έγκυες για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση για υιοθετημένα παιδιά.

239577-ggtrhtrfertr

Πολλές είναι οι μητέρες στη δυτική παράκτια πόλη Negombo στη Σρι Λάνκα που ψάχνουν να βρουν απαντήσεις. Είχαν ακούσει για μια ομάδα επισκεπτών που προσπαθούσε να βρει τα εξαφανισμένα παιδιά τους. Δεν είχαν καθόλου έγγραφα. Μια μητέρα είχε μόνο την ανάμνηση να της τραβάνε το παιδί το 1989, αλλά δεν έμαθε ποτέ άλλες πληροφορίες σχετικά με την καινούρια οικογένεια του παιδιού της.

Ωστόσο, πολλές ήταν και οι γυναίκες που δήλωσαν ότι αναγκάστηκαν να δώσουν τα μωρά τους για υιοθεσία επειδή οι σύζυγοί τους είχαν εγκαταλείψει και δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να τα μεγαλώσουν. Οι μητέρες που ερωτήθηκαν από το BBC δήλωσαν ότι δεν είχαν γνώση του τόπου διαμονής των παιδιών τους. “Θα είμαι πολύ χαρούμενη αν τη συναντήσω ξανά. Την έδωσα για υιοθεσία επειδή ήμασταν φτωχοί και δεν είχαμε τρόπο να ζήσουμε. Μου είπαν ότι την πήγαν στη Γερμανία, αλλά μετά από αυτό δεν είχαμε καμία πληροφόρηση”.

Όταν ο Senaratne ειδοποιήθηκε σχετικά με τα ψευδή έγγραφα υιοθεσίας και τα κλεμμένα μωρά από τα νοσοκομεία δήλωσε: “Η κυβέρνηση θα λάβει πολύ σοβαρά το θέμα. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια ειδική υπηρεσία όπου γονείς και παιδιά θα μπορούν να κάνουν τεστ DNA. Αυτό είναι μια εύκολη μέθοδος για να διαπιστώσουμε αν πρόκειται για τις πραγματικές μητέρες ή όχι. Δεσμεύομαι να αναλάβω πρωτοβουλία γι’ αυτό”. “Όλο αυτό παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των οικογενειών. Και θα κάνω τα πάντα για να εξεταστεί”, κατέληξε ο υπουργός οικονομικών της Σρι Λάνκα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy