Φαύλος κύκλος τα προβλήματα των μη Covid ασθενών όποτε προκύπτει έξαρση κρουσμάτων

  • Σε κάθε περίοδο έξαρσης των κρουσµάτων, θύµατα είναι και οι µη Covid ασθενείς, οι χρόνιοι ασθενείς ή και οι εν δυνάµει ασθενείς, οι οποίοι από την αρχή της πανδηµίας αντιµετωπίζουν προβλήµατα ακόµα και πρόσβασης στις δοµές υγείας
  • Το Υπουργείο Υγείας δεν προτίθεται να αλλάξει τακτική για την αναβολή «ψυχρών» χειρουργείων, µε τον Υπουργό Υγείας να συστήνει «υποµονή» και να παραπέµπει στον προγραµµατισµό χειρουργείων το απόγευµα, µετά τη µείωση των κρουσµάτων
  • Τροµερές είναι οι ελλείψεις σε φάρµακα λόγω της επικέντρωσης στην πανδηµία, µε πάνω από το ήµισυ όσων βρίσκονται σε έλλειψη να αφορούν φάρµακα για τη θεραπεία του καρκίνου, λοιµώξεων και διαταραχών του νευρικού συστήµατος
  • Η ραγδαία αύξηση κρουσµάτων και η ανάγκη αποµόνωσης των επαφών τους εγκυµονεί κινδύνους για ελλείψεις σε αίµα

Του Ειρηναίου Πίττα

Σε κύκλο που κατάντησε φαύλος εξελίσσονται τα προβλήµατα για τους µη Covid ασθενείς, τους χρόνιους ασθενείς ή και τους δυνητικά ασθενείς, κάθε φορά που αυξάνονται τα κρούσµατα κορονοϊού και λαµβάνονται µέτρα για περιορισµό της διασποράς του ιού.

∆υστυχώς σε κάθε περίπτωση έξαρσης της πανδηµίας, εδώ και δύο χρόνια, η προσοχή στρέφεται στους ασθενείς κορονοϊού, µε αποτέλεσµα οι υπόλοιποι να αντιµετωπίζουν προβλήµατα όχι µόνο περίθαλψης, αλλά ακόµα και πρόσβασης στις δοµές υγείας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η αναβολή των «ψυχρών» χειρουργείων, ένα µέτρο που λαµβάνεται επανειληµµένα από την αρχή της πανδηµίας, ώστε να εξοικονοµούνται κλίνες και προσωπικό. Παρά τις εκκλήσεις των ασθενών για περιορισµό του συγκεκριµένου µέτρου, για την ώρα η κυβέρνηση δεν δείχνει πρόθεση να αλλάξει τακτική και καλεί σε «υποµονή».

Η αναβολή χειρουργείων έχει τροµερές επιπτώσεις  

Η συνεχιζόµενη αναστολή των «ψυχρών» χειρουργείων είναι ένα θέµα που απασχολεί πολύ έντονα, υπογράµµισε, µιλώντας στη «Χαραυγή», ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Συνδέσµων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) Μάριος Κουλούµας. Όπως είπε, δυστυχώς η πανδηµία εξακολουθεί να έχει επιπτώσεις στους µη Covid ασθενείς.

Εξήγησε ότι όταν κάποιος πρέπει να χειρουργηθεί και η επέµβαση αναβάλλεται δύο ή τρεις φορές, τότε σίγουρα αυτή η καθυστέρηση έχει επιπτώσεις στην υγεία του. Τόνισε ότι δεν µπορεί να εφαρµόζεται οριζόντια ένα τέτοιο δραστικό µέτρο, προσθέτοντας ότι πρόταση της ΟΣΑΚ είναι να γίνεται αξιολόγηση του κάθε περιστατικού.

Σε συνέντευξή του στη «Χ» και κληθείς να απαντήσει κατά πόσο η αναστολή «ψυχρών» χειρουργείων θα συνεχιστεί, ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας επεσήµανε αρχικά πως «το µέτρο που έχουµε πάρει είναι ένα µέτρο που το κάνουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης», για να προσθέσει ότι «κατανοούµε ότι υπάρχει ένα πρόβληµα, αλλά θεωρούµε ότι ο κόσµος πρέπει να κάνει υποµονή. Θεωρώ ότι µε τη µείωση των κρουσµάτων θα βρεθεί και µια λύση µε τους γιατρούς και τα κρατικά νοσηλευτήρια, ώστε αν χρειαστεί, για να καλυφτεί το χαµένο έδαφος, να έχουµε και χειρουργεία τα απογεύµατα», συµπλήρωσε.

Ο κ. Κουλούµας ανάφερε ακόµα πως πολύ αρνητικά λειτουργεί και ο περιορισµός της περίθαλψης άλλων ασθενών από τα κρατικά νοσηλευτήρια. Με την αύξηση των κρουσµάτων, σηµείωσε, και την ανάγκη νοσηλείας των ασθενών κορονοϊού, δηµιουργούνται κλίνες Covid µε µείωση των δυνατοτήτων για τους υπόλοιπους ασθενείς και πρόσθεσε ότι τα προβλήµατα στα ΤΑΕΠ δυστυχώς δεν έχουν εκλείψει, καθώς και εκεί παρατηρείται πρόβληµα µε τις κλίνες.

Όπως υπογράμμισε, ο ΟΣΑΚ έχει προτείνει για αποσυµφόρηση της κατάστασης την αξιοποίηση του στρατιωτικού νοσοκοµείου, είτε για ασθενείς κορονοϊού είτε για µη Covid ασθενείς, ώστε να αυξηθούν οι δυνατότητες του Συστήµατος και εξήγησε πως πρόκειται για µια πολύ καλή υποδοµή η οποία δεν αξιοποιείται. Θέση των οργανωµένων ασθενών είναι πως αυτό µπορεί να γίνει µε συστράτευση µε τον ιδιωτικό τοµέα και τους νοσηλευτές του, είτε µε πληρωµή υπερωριών είτε µε εκ περιτροπής στελέχωσή του. Όπως είπε, βρισκόµαστε σε έναν πόλεµο και δεν µπορεί να προσπαθούµε να τον αντιµετωπίσουµε µόνο µε τα δηµόσια νοσηλευτήρια. Σηµείωσε δε, ότι τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θέλουν να βοηθήσουν και έχουν θέσει εαυτόν στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.

Παραµένει άλυτο το πρόβληµα µε τους Προσωπικούς Ιατρούς 

Ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ ανάφερε ότι δυστυχώς το πρόβληµα µε Προσωπικούς Ιατρούς που δεν ανταποκρίνονται δεν έχει λυθεί. Όπως είπε, υπάρχουν καταγγελίες ότι γιατροί δεν απαντούν τα τηλέφωνα, δεν δέχονται ασθενείς στα γραφεία τους ή και δεν ορίζουν αντικαταστάτες σε περίπτωση απουσίας τους.

Ακόµα, τροµερή επίπτωση έχει και ο φόβος των ίδιων των ασθενών, επεσήµανε, για να εξηγήσει ότι ένας ασθενής ενδεχοµένως να έχει πρόβληµα υγείας, όµως επειδή φοβάται λόγω της πανδηµίας να εκτεθεί σε κόσµο, δεν απευθύνεται στον γιατρό και µένει στο σπίτι, µε αποτέλεσµα η κατάστασή του να επιδεινώνεται. Υπάρχουν, είπε, περιπτώσεις που εµφανίζονται συµπτώµατα τα οποία υπό διαφορετικές περιστάσεις θα διερευνούσε ο ασθενής, αλλά τώρα τα αφήνει. Ως εκ τούτου, συνέχισε, το επόµενο διάστηµα θα υπάρχουν πολλές σοβαρές παθήσεις που ίσως να προλαβαίναµε την προ πανδηµίας περίοδο. Είναι κάτι που ήδη εµφανίζεται στη βιβλιογραφία και ανησυχεί, συµπλήρωσε.

Τροµερές οι ελλείψεις σε φάρµακα 

Μια άλλη σοβαρή επίπτωση της επικέντρωσης στην πανδηµία είναι οι ελλείψεις σε φάρµακα. Σύµφωνα µε τον κ. Κουλούµα, οι φαρµακευτικές εταιρείες έχουν αφοσιωθεί στην παραγωγή εµβολίων, µε αποτέλεσµα να παρατηρείται παγκόσµια έλλειψη. Εκτός τούτου, συµπλήρωσε, και το Βrexit έχει δυσχεράνει την κατάσταση.

Σύµφωνα µε το Ευρωκοινοβούλιο, η µειωµένη παραγωγή, τα λειτουργικά προβλήµατα, οι απαγορεύσεις εξαγωγών και η αποθήκευση λόγω της κρίσης στην υγεία αύξησαν περαιτέρω τον κίνδυνο συµφόρησης.

Πάνω από το ήµισυ των φαρµάκων που βρίσκονται σε έλλειψη αφορούν τα φάρµακα για τη θεραπεία του καρκίνου, των λοιµώξεων και των διαταραχών του νευρικού συστήµατος (επιληψία, Πάρκινσον).

Μ. Μιλτιάδους: Φόβοι για αναβολές µεταγγίσεων 

Πέραν των πιο πάνω, ο πολύ µεγάλος αριθµός κρουσµάτων και επαφών, που υπολογίζεται να έθεσε σε καραντίνα πέραν των 100 χιλιάδων προσώπων τις τελευταίες µέρες, έχει θέσει παράλληλα και πολλές χιλιάδες αιµοδότες σε προσωρινό αποκλεισµό από αιµοδοσία, µε συνέπεια η ροή αιµοδοτών να παρουσιάζεται αισθητά µειωµένη σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα όµως, οι ανάγκες σε αίµα είναι πολύ αυξηµένες, µε αποτέλεσµα να δηµιουργείται µια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση.

Αν και µέχρι στιγµής ευτυχώς δεν προέκυψε αναβολή µεταγγίσεων, τα πιο πάνω δεδοµένα προκαλούν ανησυχία, καθώς ο κίνδυνος εγκυµονεί.

Ο πρόεδρος του Παγκύπριου Αντιαναιµικού Συνδέσµου, Μίλτος Μιλτιάδους, µιλώντας στον «Άστρα» είπε ότι την αρχή της εβδοµάδας φοβήθηκαν ότι πιθανότατα να καταγράφονταν οι πρώτες σοβαρές αναβολές για µετάγγιση αίµατος. Σηµείωσε ωστόσο ότι τόσο οι εκκλήσεις του Κέντρου Αίµατος όσο και οι παραινέσεις του Συνδέσµου οδήγησαν αρκετούς αιµοδότες στο να ανταποκριθούν στο κάλεσµα για αιµοδοσία. Ο Μίλτος Μιλτιάδους ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι η χειρότερη περίοδος από την έναρξη της πανδηµίας του κορονοϊού.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy