Φέρχαν Χαν: Αυτονόητες οι εκθέσεις των ΗΕ για την Κύπρο

Υπάρχουν πολυάριθμες εκθέσεις για την Κύπρο, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα, οι οποίες είναι αυτονόητες, είπε ο βοηθός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Φερχάν Χακ, κληθείς να σχολιάσει επισήμανση δημοσιογράφου ότι στην πρόσφατη έκθεση των καλών υπηρεσιών του ΓΓ δεν υπάρχει αναφορά στην Τουρκία και να απαντήσει αν κατά τον κ. Γκουτέρες η Τουρκία δεν εισέβαλε και δεν κατέχει παράνομα μέρος της Κύπρου.

«Όπως γνωρίζετε, είχαμε πολλές εκθέσεις για την Κύπρο, από τη δεκαετία του 1970 μέχρι τώρα. Θα σας παραπέμψω σε όλες τις εκθέσεις που είναι αυτονόητες και περιγράφουν την κατάσταση», είπε.

Σε ερώτηση πώς μπορεί να επαφίεται στους Κύπριους να αποφασίσουν, όπως αναφέρει στην έκθεσή του ο ΓΓ, όταν υπάρχουν τουρκικά στρατεύματα επί του κυπριακού εδάφους, ο κ. Χακ είπε πως χωρίς να υπεισέλθει στην ιστορία της διένεξης «πάντοτε ήμασταν σταθεροί στη θέση πως η όποια λύση επαφίεται στις κοινότητες της Κύπρου. Συνεχίζουμε να πιέζουμε γι’ αυτό όπως κάνουμε με συνέπεια τις τελευταίες δεκαετίες».

Σε άλλη επισήμανση πως ο ΓΓ του ΟΗΕ εμφανίζεται να συμφωνεί στην έκθεση με τη θέση του ΟΑΣΕ στο γλωσσάριο, ενώ ταυτόχρονα δεν λέει τίποτε για τις απειλές που δέχεται ο Σενέρ Λεβέντ, ο βοηθός εκπρόσωπος του ΓΓ είπε πως «η γλώσσα των εκθέσεων του ΓΓ για την Κύπρο είναι αυτονόητη, ανεξάρτητη και χωριστή από τις απόψεις του ΟΑΣΕ ο οποίος είναι ανεξάρτητος από τα Ηνωμένα Έθνη».

Σε άλλη ερώτηση γιατί ο ΓΓ δεν αναφέρεται στους Τούρκους εποίκους στην Κύπρο ως παράνομους όπως κάνει στην περίπτωση των Ισραηλινών στη Δυτική Οχθη, ο κ. Χακ είπε ότι κάθε έκθεση του ΓΓ για διαφορετικές περιπτώσεις θα πρέπει να ιδωθεί χωριστά.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.