Παράθυρα/ Ορίζοντας

Η Φεριντέ Τσιτσέκογλου στο Πανεπιστημίο Κύπρου σε συνεργασία με τον Αντίλογο

Το Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Θέατρο Αντίλογος παρουσιάζουν τη διάλεξη: «Η βιωματική εμπειρία ως έμπνευση» με αφορμή την θεατρική απόδοση του βιβλίου «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό» που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο από τον Αντίλογο.

Ομιλήτρια είναι η πολυβραβευμένη συγγραφέας, σεναριογράφος και καθηγήτρια Δρ. Φεριντέ Τσιτσέκογλου, διευθύντρια του μεταπτυχιακού προγράμματος στον κινηματογράφο και την τηλεόραση στο Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Η Φεριντέ Τσιτσέκογλου είναι μια δυναμική φωνή της σύγχρονης τουρκικής λογοτεχνίας, που ανοίγεται σταθερά προς τον έξω κόσμο. Γεννημένη στην Άγκυρα το 1951, σπούδασε στις ΗΠΑ και μετά την επιστροφή της στην Τουρκία φυλακίστηκε για τέσσερα χρόνια, ως το 1984, από τη δικτατορία του Εβρέν. Η παραμονή της στη φυλακή την ενέπνευσε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα, «Μην πυροβολείτε το χαρταετό», που γυρίστηκε ταινία και πήρε βραβείο σεναρίου στην Τουρκία και στις Κάννες. Το σενάριο της για την ταινία το «Ταξίδι της ελπίδας» πήρε το Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 1991.

Το βιβλίο της «Η άλλη μεριά του νερού», που έχει γίνει επίσης ταινία, πήρε το βραβείο ΙΠΕΚΤΣΙ. Είναι εμπνευσμένο από τις αναμνήσεις της οικογένειας της μητέρας της που αναγκάστηκε να φύγει από τη Θεσσαλονίκη λόγω της υποχρεωτικής ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας το 1923. «Μεγάλωσα μ’ αυτές τις τραυματικές ιστορίες και προσπάθησα να τα συνδυάσω με ιστορίες για τις στρατιωτικές χούντες στην Τουρκία (1971, 1980) και την Ελλάδα (1974)» έλεγε η ίδια.  Τόσο το «Μην πυροβολείτε το χαρταετό» όσο και η «Η άλλη μεριά του νερού» έχουν πολλές νέες εκδόσεις στα τουρκικά και μεταφράστηκαν μεταξύ άλλων και στα ελληνικά. «Θα ήθελα να επισημάνω τη βιωμένη εμπειρία ως έμπνευση για αφήγηση κι ως πηγή διαπολιτισμικών σχέσεων με επίκεντρο αυτές τις δύο νουβέλες» σημειώνει η Τσιτσέκογλου.

Σήμερα ζει στην Κωνσταντινούπολη όπου διευθύνει το δίγλωσσο (τουρκικά και ελληνικά) περιοδικό «Istanbul», του Ιδρύματος Ιστορικών Ερευνών.»

Η διάλεξη λαμβάνει χώρα στα πλαίσια της θεσμοθέτησης συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Θέατρο ΑντίΛογος με κοινό στόχο την ανάπτυξη και τη διάδοση του πολιτισμού. Την εκδήλωση θα προσφωνήσει ο Ahmet Yikik Λέκτορας στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου, 2022, 19:00

  • Αμφιθέατρο B108, Κτήριο Συμβουλίου-Συγκλήτου Αναστάσιος Γ. Λεβέντης
  • Πανεπιστημιούπολη, Αγλαντζιά

minpirovolate970

Θα ακολουθήσει παράσταση του  «Μην πυροβολείτε τον χαρταετό προς τιμήν της συγγραφέως, στο Κινηματοθέατρο «Πανόραμα» Ιδαλίου στις 23 Νοεμβρίου. 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy