«Φέσι» 250 ευρώ το μήνα για δανειολήπτες – Δραματικές επιπτώσεις για νοικοκυριά, υπερκέρδη για τράπεζες και ταμεία

 

«Φέσι» 250 ευρώ το μήνα φέρνει για τους δανειολήπτες η αύξηση επιτοκίων, λόγω των πρόσφατων αποφάσεων της ΕΚΤ, σύμφωνα με υπόμνημα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου Πάυλου Ιωάννου το οποίο κατατέθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκαν οι πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων που επιβλήθηκαν από τις τράπεζες και τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα, οι αυξήσεις επιτοκίων σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις «δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην κοινωνία, στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις». Παρατίθενται μάλιστα συγκεκριμένα παραδείγματα, τα οποία δείχνουν ότι για ένα δάνειο ύψους 150 χιλ. ευρώ η πρόσθετη επιβάρυνση η οποία προκύπτει για τον δανειολήπτη από τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων κυμαίνεται μεταξύ 150 – 260 ευρώ, ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου και τα χρόνια τα οποία υπολείπονται μέχρι την αποπληρωμή του δανείου. Αναφέρεται επίσης ότι πλέον θα έχουμε «συχνότερες αυξήσεις στα επιτόκια», λόγω του πληθωρισμού, αλλά και ότι «το κοινωνικό κόστος δεν είναι αμελητέο». Από την άλλη πλευρά, προστίθεται, «η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί αυτόνομη αύξηση στους εισπρακτέους τόκους και ανάλογα μη αναμενόμενα κέρδη» για τις τράπεζες και τα τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων.

Ο Π. Ιωάννου σε παρέμβασή του στη συνεδρία της Επιτροπής Εμπορίου τόνισε την «ανάγκη για στοχευμένη στήριξη και προστασία» των καταναλωτών και των επιχειρήσεων για «τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της παραγωγικής δομής της οικονομίας».

Εν τω μεταξύ, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της Κεντρικής Τράπεζας απέκλεισαν το ενδεχόμενο λήψης οριζόντιων μέτρων, όπως το μορατόριουμ το οποίο εφαρμόστηκε την περίοδο του κορονοϊού. Επίσης, από τους εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων μόνο η ΚΕΔΙΠΕΣ φαίνεται ότι πήρε μέτρα. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔΙΠΕΣ, Mάριος Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι ο οργανισμός δεν θα προχωρήσει στην αύξηση των απαιτήσεών του για τις μηνιαίες δόσεις, αλλά το ποσό το οποίο προκύπτει από την αύξηση των επιτοκίων θα το μεταφέρει στη λήξη του δανείου.

Οι εκπρόσωποι των Συνδέσμων δανειοληπτών προειδοποίησαν ότι οι αυξήσεις επιτοκίων θα φορτώσουν νέα δυσβάστακτα βάρη στους δανειολήπτες και θα οδηγήσουν σε νέο κύκλο ΜΕΔ, λουκέτα σε επιχειρήσεις και αύξηση της ανεργίας.

 

 

«Η χαριστική βολή στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες»
Το ΑΚΕΛ διά του Κώστα Κώστα υπέδειξε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα προστασίας του κόσμου, γιατί η αύξηση των δανειστικών επιτοκίων είναι η χαριστική βολή στα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy