«Φέσι» 7,5 εκατ. ευρώ το χρόνο λόγω λανθασμένων σχεδιασμών της κυβέρνησης στις ΑΠΕ

Αντί €0,06 την kWh πληρώνουμε €0,18, με το ΕΤΕΚ να καταγγέλλει «μαύρη αγορά και  κερδοσκοπία»

Σοβαρές καταγγελίες για «μαύρη αγορά και κερδοσκοπία» συγκεκριμένων επιχειρηματιών μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε βάρος των καταναλωτών, λόγω των λανθασμένων σχεδιασμών της κυβέρνησης στις ΑΠΕ, διατύπωσε χθες το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των σχεδίων τα οποία εκπονήθηκαν από την κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και στα οποία δεν ακολουθήθηκε η λογική του μειοδοτικού διαγωνισμού, αλλά αντίθετα δόθηκε εγγυημένη τιμή στους παραγωγούς, το ΕΤΕΚ επισημαίνει ότι αντί να προκύψει όφελος για τους καταναλωτές, όπως ήταν ο επιδιωκόμενος στόχος, προέκυψε  «εγγυημένο κέρδος που υπερβαίνει τα 7,5 εκατ. ευρώ ετήσια στους ιδιοκτήτες των πάρκων». Μάλιστα, αναφέρεται ενδεικτικά ότι «το σημερινό κόστος αγοράς της κιλοβατώρας (kWh) έργων ενταγμένων στο σχέδιο του 2018 είναι €0,18, ενώ ο μειοδοτικός διαγωνισμός που έγινε το 2013 έδωσε τιμές €0,08-€0,09 την kWh. Και αυτό», προστίθεται, «παρά τη σαφή τάση μείωσης του κεφαλαιουχικού κόστους των φωτοβολταϊκών συστημάτων από το 2013 μέχρι και το 2018». Αναφέρεται επίσης ότι «στοιχεία από πρόσφατους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που διενεργήθηκαν σε χώρες με παρόμοιο ηλιακό δυναμικό έδωσαν τιμές χαμηλότερες των €0,06 την kWh».

Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης οδήγησαν σε υπερκέρδη συγκεκριμένων επιχειρηματιών αλλά και φαινόμενα «μαύρης αγοράς αδειών». Σημειώνεται μάλιστα ότι «παρατηρήθηκε το ακραίο φαινόμενο να διαφημίζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αγοράζονται άδειες φωτοβολταϊκών πάρκων».

Η πρόταση του ΑΚΕΛ που δεν αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση

Επισημαίνεται ότι οι καταγγελίες του ΕΤΕΚ δικαιώνουν το ΑΚΕΛ, το οποίο εδώ και μήνες έχει εισηγηθεί στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε μειοδοτικούς διαγωνισμούς. Παράλληλα όμως εγείρονται ερωτηματικά για τη μη αξιοποίηση της πρότασής του από την κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι το ΕΤΕΚ εκφράζει «σοβαρές επιφυλάξεις κατά πόσο η πολυαναμενόμενη ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού και ο τρόπος που είναι δομημένη θα οδηγήσει βραχυπρόθεσμα ή και μεσοπρόθεσμα σε μείωση της τιμής της ηλεκτρικής κιλοβατώρας». Καλεί επίσης τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντί να προσβλέπουν στην ανταγωνιστική αγορά, να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης του κόστους ενέργειας μέσα από ενεργειακές αναβαθμίσεις, μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας, μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης παραγωγικών διαδικασιών και από την αξιοποίηση μικρών συστημάτων ΑΠΕ.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.