Φέσωσαν τα νοικοκυριά και τώρα φλερτάρουν με οι μπλακ άουτ

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

 

 

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ με τις πράξεις και τις παραλείψεις της στον τομέα της ενέργειας φέσωσε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, τα οποία εδώ και χρόνια πληρώνουν ίσως το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη. Και το χειρότερο είναι ότι αντί να αναλάβουν τις ευθύνες τους, τώρα φλερτάρουν με το σενάριο του μπλακ άουτ.

Παρά τις φιέστες και τις πολλές εξαγγελίες των κυβερνώντων, το μοναδικό επιβεβαιωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου που έχουμε είναι το «Αφροδίτη» και αυτό όχι λόγω των ενεργειών της κυβέρνησης, αλλά επειδή οι εξελίξεις έτρεξαν από την προηγούμενη κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια. Δέκα χρόνια δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Ακόμη και το «Αφροδίτη» παραμένει αναξιοποίητο, ενώ η δημιουργία του τερματικού σταθμού υγροποίησης πελαγοδρομεί.

Η ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού, πάνω στην οποία στηρίχθηκαν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για μείωση των τιμών, έπρεπε να τεθεί σε λειτουργία από το 2014. Παρά ταύτα, εννέα χρόνια μετά βρισκόμαστε ακόμη στη δοκιμαστική περίοδο, χωρίς χρονοδιάγραμμα όσον αφορά τη λειτουργία της αγοράς. Την ίδια ώρα, εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα κάνουν υπερκέρδη λόγω της ακρίβειας, τα οποία μάλιστα η κυβέρνηση αρνείται να φορολογήσει.

Το πλάνο για εισαγωγή φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή είχε ως χρονοδιάγραμμα την 1η Ιανουαρίου 2020. Παρά ταύτα, δύο χρόνια μετά βρισκόμαστε ακόμη στο περίμενε, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη τα έργα για τη μονάδα αποϋγροποίησης. Μάλιστα, ο εργολάβος έχει ζητήσει παράταση για ακόμη δύο χρόνια καθώς και πολλά εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Η διείσδυση των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό ισοζύγιο γίνεται με ρυθμούς χελώνας. Έργα εκατοντάδων μεγαβάτ περιμένουν εδώ και χρόνια τις αναγκαίες άδειες, ενώ ελάχιστα έχουν γίνει όσον αφορά την αναβάθμιση του πεπαλαιωμένου δικτύου ώστε να μπορεί να δεχθεί επιπρόσθετο φορτίο από ΑΠΕ. Ακόμη χειρότερα είναι τα δεδομένα όσον αφορά την αποθήκευση ενέργειας.

Παρά τις εισηγήσεις οι οποίες κατατέθηκαν εδώ και μήνες από το ΑΚΕΛ για τη διενέργεια μειοδοτικών διαγωνισμών για έργα ΑΠΕ, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ συνεχίζει το βιολί της με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν κόστος το οποίο ξεπερνά τα 23 σεντ, σε αντίθεση με άλλες χώρες οι οποίες κατάφεραν μέσα από μειοδοτικούς διαγωνισμούς να κατεβάσουν το κόστος στα 3-4 σεντ.

Παρά τη νομοθεσία την οποία ψήφισε η Βουλή για μείωση του ΦΠΑ, ώστε να ξεφουσκώσουν οι λογαριασμοί, η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ επιμένει στον υψηλό ΦΠΑ 19% και κάνει μαξιλαράκια για τα δημόσια οικονομικά. Μάλιστα, την ίδια ώρα οι καταναλωτές πληρώνουν «φέσι» 220 εκατ. ευρώ το χρόνο για τους ρύπους.

Η πιο πάνω κατάσταση είναι αποτέλεσμα των πράξεων και παραλείψεων της κυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη και των για εννέα χρόνια στενών συνεργατών του, Αφέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη. Και φυσικά δεν απαιτείται μεγάλη φαντασία για να εκτιμήσει κανείς τι θα γίνει αν εκλεγεί ένας εκ των δύο πιο πάνω υποψηφίων. Εξάλλου το δήλωσαν και οι ίδιοι ότι το πρόγραμμά τους αποτελεί συνέχεια των πολιτικών του Νίκου Αναστασιάδη.

Οι συντεχνίες έδειξαν για άλλη μια φορά ωριμότητα και αποφεύχθηκε το μπλακ άουτ. Η αλήθεια όμως είναι ότι μόνο με αλλαγή στη διακυβέρνηση του τόπου μπορεί να υπάρξει ελπίδα για μείωση των τιμών και ενεργειακή ασφάλεια. Μόνο οι προτάσεις του Ανδρέα Μαυρογιάννη απαντούν στις ανησυχίες της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.