Φεστιβάλ στη λίμνη Ορόκλινης με πτηνοπαρατήρηση και άλλες δραστηριότητες

Με σύμμαχο τον καλό καιρό αρκετοί πολίτες συμμετείχαν το Σάββατο στο Φεστιβάλ της Ορόκλινης που έγινε στη λίμνη της κοινότητας.

Οι συμμετέχοντες είχαν την δυνατότητα για τέσσερις και πλέον ώρες με κιάλια και διόπτρα να κάνουν πτηνοπαρατήρηση, να δημιουργήσουν χάρτινες μάσκες με πουλιά, να ζωγραφίσουν σε πανό, και να μελετήσουν ενημερωτικό υλικό για την λίμνη της Ορόκλινης, αλλά και για την πτηνοπανίδα της Κύπρου.

Το φεστιβάλ συνδιοργανώθηκε από τον Πολυχώρο Ορόκλινης, το Κοινοτικό Συμβούλιο τον Πτηνολογικό Σύνδεσμο Κύπρου και την Αστυνομία.

Ο κοινοτάρχης, Νεόφυτος Φακοντής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως πρόκειται για μια «πραγματικά ξεχωριστή εκδήλωση αφού το Φεστιβάλ της Ορόκλινης γίνεται έπειτα από αρκετά χρόνια και ευελπιστούμε πως κάθε χρόνο θα το αναβαθμίζουμε».

Η λίμνη της Ορόκλινης είναι ένας υφάλμυρος υγρότοπος και ένας από τους λίγους φυσικούς υγροτόπους του νησιού. Πλέον αποτελεί το απομεινάρι ενός αρκετά μεγαλύτερου υγροτόπου που παλαιότερα εκτεινόταν μέχρι τη θάλασσα. Περισσότερα από 190 είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην λίμνη της Ορόκλινης η οποία είναι η μικρότερη περιοχή NATURA 2000 στην Κύπρο, χωρίς όμως αυτό να την κάνει λιγότερο σημαντική. Προστατεύεται για δυο είδη πουλιών που φωλιάζουν σε σημαντικούς αριθμούς, την Πελλοκατερινά και τον Καλαμοκαννά και για τη σπάνια βλάστηση της.

Η λίμνη Ορόκλινης είναι σημαντική για τα μεταναστευτικά πουλιά που κάποια έρχονται για να φωλιάσουν κάποια για να διαχειμάσουν και κάποια για ανεφοδιασμό την άνοιξη ή το φθινόπωρο. Είναι η πρώτη περιοχή της Κύπρου όπου καταγράφηκε να φωλιάζει η Κακκινοκέφαλη πάπια και είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Κύπρου για το ευρωπαϊκό χέλι. Τα χέλια εισέρχονται από τη θάλασσα σε νεαρή ηλικία και ζουν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στη λίμνη πριν το μεγάλο ταξίδι επιστροφής στον Ατλαντικό Ωκεανό όπου θα γεννήσουν.

Το έργο LIFE Oroklini 2012-2014 βοήθησε σημαντικά τη βιοποικιλότητα της λίμνης Ορόκλινης αλλά και στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στο κοινό. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε 50% από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εταίροι στο έργο είναι Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, το Τμήμα Περιβάλλοντος το Τμήμα Δασών και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy