Φεύγει πυροβολώντας την κυβέρνηση η εταιρεία λεωφορείων Ζήνων«Τέσσερα εκατομμύρια περισσότερα για την ίδια δουλειά»

 

Πυροβολώντας την κυβέρνηση θα παραδώσει τη σκυτάλη των δημόσιων συγκοινωνιών της επαρχίας Λάρνακας η εταιρεία λεωφορείων Ζήνων. Η εταιρεία, η οποία σε οκτώ μήνες θα αποχωρήσει μετά την κατακύρωση της νέας δεκαετούς σύμβασης στην κοινοπραξία MLKP (Malta Lines and Kapnos Airport Shuttle Ltd), έδωσε χθες μια εκρηκτική διάσκεψη Τύπου, στην οποία ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Όπως είπε ο κ. Παντελής Παντελίδης, με τις νέες συμβάσεις το Κράτος θα πληρώνει στον νέο ανάδοχο τέσσερα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα ετησίως για να κάνει ακριβώς τα ίδια δρομολόγια που διεκπεραίωνε η «Ζήνων».

Αυτό, σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, δικαιώνει τα διαχρονικά παράπονά της ότι είχε εγκαταλειφθεί από το Κράτος και ταυτόχρονα, διαψεύδει τα επίσης διαχρονικά επιχειρήματα του Κράτους ότι υπήρξε κακή διαχείριση στην εταιρεία. Το μήνυμα που θέλησε να δώσει ο κ. Παντελίδης ήταν ότι η νέα σύμβαση αποδεικνύει ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες της επαρχίας Λάρνακας πάντα χρειάζονταν μεγαλύτερη οικονομική στήριξη από το Κράτος για να επιβιώσουν και ότι τα προβλήματα οφείλονταν σε αυτό το κενό και όχι στη διαχείριση. «Την εταιρεία Ζήνων την πολεμά το Κράτος από τότε που ξεκίνησε.

Το Κράτος αντί να είναι δίπλα, συνεχώς καταδιώκει τις εταιρείες συγκοινωνιών, προπαντός της Λάρνακας» είπε ο πρόεδρος της «Ζήνων» ο οποίος παρέθεσε αριθμητικά οικονομικά στοιχεία τα οποία, όπως είπε, δείχνουν ότι δεν υπήρξε στήριξη από το Κράτος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, μέχρι το τέλος του 2018, η «Ζήνων» εισέπραξε από το Κράτος 48.601.421 ευρώ ενώ είχε επίσης έσοδα 8.835.132 ευρώ από εισιτήρια και άλλα εισοδήματα με σύνολο εσόδων 57.436.553 ευρώ.

Το ίδιο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία, η «Ζήνων» είχε δαπάνες 62.352.265 ευρώ. Συνεπώς, όπως υποστήριξε, η εταιρεία δημιούργησε χρέη πέντε εκατομμυρίων εξ υπαιτιότητας του Κράτους, τα οποία, όπως είπε, το Κράτος αρνείται να καταβάλει. Η εταιρεία, συνέχισε, οφείλει στον Φόρο Εισοδήματος, στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, σε πιστωτές αλλά και σε μετόχους, οι οποίοι, σύμφωνα με τον κ. Παντελίδη, δεν έχουν πάρει χρήματα για τη χρήση των λεωφορείων τους από το 2012.

Προειδοποίηση για ακινητοποίηση των λεωφορείων

«Το παράπονό μας είναι πως μας λασπολογούσαν μέχρι σήμερα και θέλω να δώσω το μήνυμα πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Όσα μας φόρτωνε το Υπουργείο ήταν όλα ψέματα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της «Ζήνων».

Ο κ. Παντελίδης αποκάλυψε επίσης ότι η εταιρεία παρουσιάζει έλλειμμα 250 χιλιάδων ευρώ από την αρχή του 2019 μέχρι σήμερα και προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν δεν καλύψει αυτό το έλλειμμα, τα λεωφορεία θα ακινητοποιηθούν. «Φέτος έχω έλλειμμα 250 χιλιάδων μέχρι τον Νοέμβριο και εντός των ημερών αν δεν τα δώσουν θα τα κάτσω τα λεωφορεία και όποιος θέλει ας τα κάνει» προειδοποίησε χαρακτηριστικά ο διοικητικός επικεφαλής της εταιρείας.

Τάσος Περδίος