Φεύγει για Σελήνη το Artemis 1 – Δείτε Ζωντανά

Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θα πραγματοποιηθεί σήμερα η πολυσυζητημένη αποστολή στη Σελήνη, έπειτα από δύο αναβολές, λόγω καιρού και λειτουργικών προβλημάτων. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία έχει προγραμματίσει την εκτόξευση στη 1.04 π.μ. τοπική ώρα (8.04 ώρα Κύπρου) του πυραύλου Space Launch System (SLS), του ισχυρότερου που κατασκεύασε ποτέ.

Αν όλα προχωρήσουν σύμφωνα με το σχέδιο, η κάψουλα «Ωρίων» θα τεθεί σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι και στη συνέχεια θα επιστρέψει για να πέσει με αλεξίπτωτο στον ωκεανό περίπου 40 ημέρες μετά την αναχώρησή της. Με την εκτόξευση του SLS και της κάψουλας, η Υπηρεσία αποπειράται να θεμελιώσει μια μονιμότερη σεληνιακή βάση και παρουσία αστροναυτών στο δορυφόρο της Γης, με απώτερο στόχο μια βάση στον Αρη μέσα στη δεκαετία του 2030.

Πάντως αρκετοί ειδικοί σημειώνουν πως το χρονοδιάγραμμα είναι εξαιρετικά «σφιχτό» και πιθανόν να υπάρξουν αλλαγές στον προγραμματισμό μελλοντικά, κάτι που θα αυξήσει το ήδη διογκωμένο κόστος του προγράμματος. Ενδεικτικό είναι πως μόνο για την πρώτη αποστολή δαπανήθηκαν 4,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η «Αρτεμις», αδερφάκι της παρθενικής αποστολής «Απόλλων», αναμένεται να εγκαινιάσει το πρόγραμμα για την εξερεύνηση του Αρη. Αλλωστε η NASA τις τελευταίες δεκαετίες έστρεψε το ενδιαφέρον της σε άλλους πλανήτες (Αρη) και μεγάλους δορυφόρους (του Κρόνου και του Δία), αλλά τώρα πλέον ενδιαφέρεται ξανά για τη Σελήνη, μεταξύ άλλων, ως ενδιάμεσο σταθμό για πιο μακρινούς διαστημικούς στόχους. Το ενδιαφέρον για την εξερεύνηση του Διαστήματος και για τα μυστικά του αποτελούν ακόμη προτεραιότητα για όσους συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ωστόσο αυτή τη φορά οι διαστημικές βλέψεις προσανατολίζονται στον εποικισμό -με την αξιοποίηση πόρων όπως το υδρογόνο και το οξυγόνο- στη Σελήνη ως την ενδιάμεση στάση για περαιτέρω αναζητήσεις.

Τα στάδια του προγράμματος

Η «Αρτεμις» είναι ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα που χωρίζεται σε τρία μέρη. Αρχικώς το «Artemis I» φέτος, μια μη επανδρωμένη αποστολή, έχει επιφορτιστεί ώστε να ελέγξει τα συστήματα σε διαστημικό περιβάλλον και ειδικά την επιστροφή της κάψουλας στη Γη που αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση εξαιτίας των τεράστιων θερμοκρασιών που αναπτύσσονται. Αν η πρώτη αποστολή ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα ακολουθήσει η «Artemis II» το 2024, που θα κάνει το ίδιο ταξίδι με πλήρωμα, ελπίζοντας ότι το 2025 η επανδρωμένη «Artemis III» -για πρώτη φορά με γυναίκα αστροναύτη- θα προσγειωθεί στην επιφάνεια της Σελήνης.

Δείτε live

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.