Τα συμφέροντα των ΗΠΑ θα κρίνουν την τελική έκβαση της διαδικασίας

Η Βόρεια Κορέα θα κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων Τονγκτσάνγκ-ρι, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, έπειτα από τη συνάντησή του στην Πιονγιάνγκ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Βόρεια Κορέα «δέχθηκε να κλείσει οριστικά το πεδίο δοκιμών μηχανών πυραύλων στο Τονγκτσάνγκρι και τις εγκαταστάσεις για τις εκτοξεύσεις πυραύλων με την παρουσία ειδικών των εθνών που τα αφορά» η διαδικασία αυτή, διαβεβαίωσε ο Μουν.

Από την πλευρά του, ο Κιμ δεσμεύθηκε ότι θα πάει στη Σεούλ «στο εγγύς μέλλον», πραγματοποιώντας την πρώτη επίσκεψη αρχηγού του κράτους της Βόρειας Κορέας στη νοτιοκορεάτικη πρωτεύουσα αφότου η χερσόνησος χωρίστηκε στα δύο. Κατά τις δηλώσεις των δύο ηγετών ανακοινώθηκε ότι η Βόρεια Κορέα είναι διατεθειμένη, πέρα από το κλείσιμο των εγκαταστάσεών της για την ανάπτυξη και τις δοκιμές πυραύλων, να κλείσει το πυρηνικό της εργοστάσιο στη Γιονγκμπιόν, εάν οι ΗΠΑ κάνουν κινήσεις ανταπόδοσης της καλής θέλησης που επιδεικνύει.

Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η κορεάτικη χερσόνησος πρέπει να μετατραπεί σε περιοχή όπου θα επικρατεί «η ειρήνη» και δεν θα υπάρχουν «πυρηνικά όπλα και πυρηνικές απειλές».

Η μπάλα στις ΗΠΑ Τώρα η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά των ΗΠΑ οι οποίες καλούνται να ανταποκριθούν στις κινήσεις καλής θέλησης που με δυσκολία προχωρούν οι δύο Κορεάτες ηγέτες και για τις οποίες πρωτοστατεί ο Νοτιοκορεάτης Μουν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτησε από το Twitter τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στους ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν συμφώνησε να επιτρέψει επιθεωρήσεις στα πυρηνικά, αφού προηγηθούν τελικές διαπραγματεύσεις, και να διαλύσει οριστικά το πεδίο [πυραυλικών] δοκιμών και το σημείο εκτόξευσης παρουσία διεθνών ειδικών», πανηγύρισε ο Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να καπηλευτεί τις ειρηνευτικές προσπάθειες ως προσωπική διπλωματική του νίκη. Βέβαια στη διπλωματία μέσω Τουίτερ που διεξάγει ο Τραμπ δεν απαντά στην πρόταση της Πιονγιάνγκ για δεύτερη διμερή σύνοδο κορυφής, αν και τις τελευταίες ημέρες η Ουάσινγκτον δεν έχει αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο. Πάντως ηγετικοί κύκλοι στις ΗΠΑ (περιλαμβανομένων και των Δημοκρατικών) δεν φαίνεται να ευνοούν τη διαδικασία ειρήνευσης.

Τα αμερικανικά ΜΜΕ φιλοξενούν δηλώσεις “ειδικών” που ισχυρίζονται πως ο Κιμ Γιονγκ Ουν ξηλώνει πυρηνικές εγκαταστάσεις που δεν χρειάζεται πλέον, ενώ “θάβουν” το γεγονός πως οι ίδιοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμία κίνηση καλής θελήσεως και ότι η Σεούλ “φιλοξενεί” πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ. Οι κυρώσεις ενάντια στη Β. Κορέα δεν έχουν μειωθεί, ενώ η μη πραγματοποίηση επιθετικών ασκήσεων στα σύνορα Βορρά-Νότου, είναι αποτέλεσμα των κινήσεων του Μουν.

Αντίθετα το καλοκαίρι με δηλώσεις του ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον, παρ’ ολίγο να τινάξει τη διαπραγματευτική διαδικασία στον αέρα. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η Β. Κορέα θα πρέπει να ακολουθήσει το μοντέλο της αποπυρηνικοποίησης της Λιβύης, αφήνοντας υπόνοιες για καθεστωτική αλλαγή μετά τον αφοπλισμό της Β. Κορέας. Μετά από αυτό, ανάμεσα σε άλλα, οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ επιδεινώθηκαν ξανά, μετά την ιστορική σύνοδο Τραμπ – Κιμ.

Ο Βορράς κατηγόρησε τις ΗΠΑ για «γκανγκστερική» συμπεριφορά και προσπάθεια επιβολής μονομερούς αφοπλισμού. Το κοινό ανακοινωθέν των Κορεατών ηγετών περιλαμβάνει την απόφασή τους να διεκδικήσουν από κοινού τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032, μια κίνηση που ίσως να είναι υπερβολικά αισιόδοξη.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποφάσισαν όπως συμμετέχουν με κοινές αποστολές σε διεθνή αθλητικά γεγονότα όπως τους Ολυμπιακούς του 2020, κάτι που έκαναν και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς που πραγματοποιήθηκαν φέτος στη Νότιο Κορέα.

Δημήτρης Παλμύρης