Φιάσκο στρατεύσιμων φοιτητών: Εκτεθειμένος ο ΥΠΕΞ για το ζήτημα

Εκτεθειμένος ο ΥΠΕΞ για το φιάσκο με τους στρατεύσιμους φοιτητές

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει την οργή των εμπλεκόμενων και να δικαιολογήσει την ολιγωρία της κυβέρνησης προβαίνει ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, γιατί δεν τέθηκε το θέμα των Κυπρίων φοιτητών που θέλουν να σπουδάσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τη βρετανική κυβέρνηση.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως η συζήτηση για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν διμερής, αλλά έγινε από την ΕΕ εκ μέρους όλων των κρατών-μελών, ενώ είναι γνωστές οι διαβεβαιώσεις που έδιναν οι αρμόδιοι υπουργοί για την «ετοιμότητά» μας ενόψει Brexit να ρυθμιστούν και άλλα ζητήματα σε διμερές επίπεδο, όπως ήταν αυτά της εκπαίδευσης και φοίτησης σε βρετανικά πανεπιστήμια. Όσον αφορά το ερώτημα γιατί δεν συμπεριλήφθηκε το θέμα στη διαπραγμάτευση που διεξήχθη για το πρωτόκολλο που αφορά τις Βρετανικές Βάσεις, ο Υπουργός αναφέρει επίσης ότι «η συμφωνία, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Συμφωνίας Αποχώρησης, δεν ήταν διμερής, αλλά μεταξύ της EE και του Ηνωμένου Βασιλείου». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τις πιέσεις προς τη βρετανική κυβέρνηση και ως αποτέλεσμα των ενεργειών, αριθμός βρετανικών πανεπιστημίων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα τα Πανεπιστήμια του Leicester, Warwick και του Reading, ήδη αποφάσισαν να προσφέρουν κατ’ εξαίρεση σε στρατεύσιμους που είχαν εξασφαλίσει θέση για φέτος το ίδιο ύψος διδάκτρων που ισχύει για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και για το επόμενο.

Η πιο πάνω τοποθέτηση του κ. Χριστοδουλίδη εκθέτει ανεπανόρθωτα τον ίδιο και την κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με γραπτή του δήλωση στις 15/11/2018, όπου χαιρέτιζε την κατ’ αρχήν συμφωνία για το Brexit, ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η Συμφωνία Αποχώρησης διαλαμβάνει Πρωτόκολλο για τις Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο, το οποίο έτυχε πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεπικουρούμενης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και του Ηνωμένου Βασιλείου”.

Επίσης, ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας αρχές του έτους ανέφερε, μεταξύ άλλων, στο ΚΥΠΕ, ότι «… ισχύουν και οι διμερείς διευθετήσεις που είχαν γίνει μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου», ενώ όσον αφορά στα εκπαιδευτικά ζητήματα, ο κ. Προδρόμου είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό, που είναι αρμόδιος για θέματα Πανεπιστημίων, Chris Skidmore, «υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα εξακολουθήσει να ισχύει για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το ίδιο καθεστώς πραγμάτων για τα δίδακτρα που χρεώνονται, αλλά επίσης ότι θα συνεχιστούν και τα σχέδια φοιτητικών δανείων που ισχύουν στη Βρετανία».

Ο κ. Χριστοδουλίδης κάνει επίσης αναφορά σε «ενέργειες της κυβέρνησης» που είχαν ως αποτέλεσμα κάποια πανεπιστήμια να προσφέρουν κατ’ εξαίρεση το ίδιο ύψος διδάκτρων. Οι ενέργειες αυτές, όμως, στην πραγματικότητα έγιναν σε ιδιωτικό επίπεδο από εκπαιδευτικούς συμβούλους, την Ομοσπονδία Κυπρίων ΗΒ και την Πλατφόρμα στρατεύσιμων- φοιτητών.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, οι στρατεύσιμοι- φοιτητές, μετά την απόρριψη του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για πρόσληψη ΣΥΟΠ από τη Βουλή, προτίθεται να κινηθούν νομικά εναντίον του Υπουργικού Συμβουλίου διεκδικώντας αποζημιώσεις που φτάνουν έως και 14 εκατομμύρια ευρώ.

Θυμίζουμε ότι το Υπουργικό είχε αποφασίσει την προσωρινή απόλυση όσων σκόπευαν να πάνε για σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτως ώστε να επωφεληθούν των χαμηλών διδάκτρων και του φοιτητικού δανείου που ισχύει στη Βρετανία, πριν το επικείμενο Brexit, όμως μετά την καταψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού η απόφαση άρθηκε.

Σε επικοινωνία μας με εκπρόσωπο της Πλατφόρμας Στρατεύσιμων φοιτητών της 2020 ΕΣΣΟ, μας ενημέρωσε ότι μετά την καταψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, και για να μη χρειαστεί να κινηθούν νομικά, έστειλαν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην οποία πρότειναν μια λύση, η οποία, κατά τους ίδιους, «θα έλυνε άμεσα όλα τα προβλήματα». Η πρότασή τους έμεινε αναπάντητη και συνεπώς έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια, γι’ αυτό θα προχωρήσουν με την αγωγή. Ο εκπρόσωπος της πλατφόρμας ήταν επίσης ιδιαίτερα έντονος με την αντιμετώπιση των στρατεύσιμων μετά την ακύρωση της απόφασης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την ψυχολογική κατάσταση των στρατεύσιμων και των γονιών τους, το άγχος, την αγωνία και εν τέλει την απογοήτευση που υπέστησαν.

Εξάλλου, το Υπουργείο Άμυνας θεωρεί λήξαν το ζήτημα με την προσωρινή απόλυση εθνοφρουρών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου, Χρίστος Πιερή, δήλωσε στη «Χαραυγή» ότι μετά την καταψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού για πρόσληψη ΣΥΟΠ, δεν εκδόθηκε σχετικό διάταγμα από το υπουργείο, συνεπώς η απόφαση δεν είναι σε ισχύ.

Ειρηναίος Πίττας

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy