Φιέστες έκαναν για τον EastMed

Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε για τα οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα

Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ Ξενοδοχείο Orient, Ιερουσαλήμ, Ισραήλ O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Naftali Bennett και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχουν στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής των τριών χωρών. // Trilateral Meeting of Cyprus – Greece – Israel Orient Hotel, Jerusalem, Israel The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, the Prime Minister of Israel, Mr Naftali Bennett, and the Prime Minister of Greece, Mr Kyriakos Mitsotakis, participate in the Trilateral Meeting of the three countries.

Το ΑΚΕΛ προειδοποιούσε από την αρχή ότι ο αγωγός EastMed είναι ένα πρότζεκτ με οικονομικά και γεωπολιτικά προβλήματα, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, υπενθυμίζοντας ότι οι κυβερνώντες διοργάνωναν φιέστες κατά την υπογραφή των τριμερών συμφωνιών και «έσπρωχναν ο ένας τον άλλον ποιος θα κάνει δηλώσεις, ενώ τώρα είναι εξαφανισμένοι».

Αφού πέρασαν δύο και πλέον βδομάδες αφότου διέρρευσε το non paper του State Department στα Υπουργεία Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, που αποφαίνεται ότι το έργο του αγωγού EastMed δεν είναι οικονομικά βιώσιμο ούτε συστήνεται για τις νέες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ και ως εκ τούτου η Ουάσιγκτον αποσύρει τη στήριξή της στο έργο, μίλησε και η κυπριακή κυβέρνηση! Ο Πρόεδρος, που επί χρόνια τώρα πανηγυρίζει και ποζάρει σε φωτογραφίες με τον Νετανιάχου και τον Μητσοτάκη, με τελευταία αυτή στο Ζάππειο, όπου υπογράφηκε η διακυβερνητική συμφωνία για το συγκεκριμένο αγωγό, εξέδωσε χθες γραπτή δήλωση αναφέροντας πως η πολιτική απόφαση των τριών «ελήφθη υπό την αίρεση των μελετών οικονομικής βιωσιμότητας, υποθαλάσσιων μορφολογιών βυθού, που θα καθιστούσαν εφικτό ένα ανάλογο εγχείρημα σε σχέση πάντοτε και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις» και επαναλαμβάνει τη μόνιμη δικαιολογία ότι «το κόστος μελετών ανελήφθη από τα ευρωπαϊκά ταμεία». Όπως αναφέρει, «οι κυβερνήσεις των χωρών που εμπλέκονται αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν επεξεργαστεί, σε περίπτωση που το έργο θεωρείται ανέφικτο για τους όποιους λόγους, εναλλακτικές λύσεις». Τέλος, δηλώνει ότι «οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα υλοποιηθούν κατά τον προσφορότερο».

Ο Στέφανος Στεφάνου επεσήμανε χθες σε δηλώσεις του στην κρατική τηλεόραση ότι το θέμα των υδρογονανθράκων διαπλέκεται με την επίλυση του Κυπριακού και το ΑΚΕΛ έχει θέσει προτάσεις για το φυσικό αέριο για να σπάσει το παρόν αδιέξοδο στο Κυπριακό. Όταν το ΑΚΕΛ καλεί την κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στην Τουρκία, οι κυβερνώντες πηγαίνουν μόνο στην ΕΕ και ζητούν κυρώσεις, παρατήρησε.

Αν δεν είναι βιώσιμος, δεν θα υλοποιηθεί

«Αν τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής βιωσιμότητας για τον EastMed είναι θετικά, τότε θα προχωρήσουμε στην εξέταση των επομένων θεμάτων, αν όχι, τότε ο αγωγός δεν είναι πραγματοποιήσιμος», δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ για τα όσα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας σε σχέση με το θέμα της υλοποίησης του έργου αυτού και τη στάση των ΗΠΑ. Ερωτηθείς, εξάλλου, για την παρενόχληση από τουρκική φρεγάτα του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo ενώ βρισκόταν στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως έγινε μια παρενόχληση, η οποία δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. «Δεν μπορούμε να πούμε δεν πειράζει, και ασφαλώς για αυτόν τον λόγο θα γίνουν όλα τα απαραίτητα διαβήματα», ανέφερε.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy