«Φίλοι Ακάμα» : Προεκλογικές λύσεις και σαλαμοποίηση Ακάμα

Για προεκλογικές λύσεις για τον Ακάμα και σαλαμοποίηση του στον βωμό των προεκλογικών σκοπιμοτήτων κάνει λόγω η «Οικολογική Παρέμβαση Φίλοι του Ακάμα».

Σε ανακοίνωση της η οργάνωση αναφέρει ότι πριν δυο περίπου χρόνια και μετά από 30 χρόνια φαγούρας για τον Ακάμα και ενώ όλα τα δεδομένα όδευαν προς μια ουσιαστική και οριστική εφαρμογή προγραμμάτων και σχεδίων διαχείρισης και προστασίας των περιοχών Natura2000 στον Ακάμα,, αλλά και τη διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων της Χερσονήσου, «το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τη σαλαμοποίηση του και τώρα πανηγυρίζει γι’ αυτό».

Η οργάνωση σημειώνει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε:
1. Να μην υιοθετήσει (στο μεγαλύτερό του μέρος) το διαχειριστικό σχέδιο για τις περιοχές Natura2000-Ακάμα που εκπονήθηκε υπό την εποπτεία του Τμήματος Περιβάλλοντος και άλλων αρμόδιων υπηρεσιών με χρηματοδότηση των Κύπριων πολιτών.
2. Να εκπονήσει άλλο διαχειριστικό σχέδιο για τη δασική και κρατική περιουσία (75% της έκτασης των χερσαίων περιοχών Natura2000- Ακάμα) ενώ, λογικά, η προστασία και διαχείριση αυτών των κρατικών περιοχών είναι αυτονόητη. Επ’ αυτού η οργάνωση σημειώνει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της αυτό το σχέδιο θα παρουσιαστεί στις 19/1/18 στις κοινότητες της περιοχής «και θα ακουστούν πάλι μισές (αλλά σαφώς προεκλογικές) αλήθειες».

Οι «Φίλοι του Ακάμα» αναφέρουν ότι την ίδια στιγμή η αειφόρος ανάπτυξη των κοινοτήτων του Ακάμα έχει μπει στον αυτόματο πιλότο με την υλοποίηση ενδεχομένως κάποιων επιμέρους προτάσεων από το ειδικό Διαχειριστικό Σχέδιο Δράσης που εκπονήθηκε γι’ αυτό ακριβώς τον σκοπό επίσης και πάλι υπό την εποπτεία του Τμήματος Περιβάλλοντος και το οποίο έχει επίσης πληρωθεί από τους Κύπριους φορολογούμενους. Επικρίνουν παράλληλα τον αρμόδιο Υπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο ότι ουδόλως ασχολήθηκαν, απ’ ότι φαίνεται με το εν λόγω σχέδιο.

Την ίδια στιγμή η οργάνωση σημειώνει ότι σύμφωνα με αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου, διενεργείται εσπευσμένα από το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως Τοπικό Σχέδιο για μέρος μόνο της Χερσονήσου Ακάμα «εξαιρώντας σκανδαλωδώς την Πέγεια από αυτό» με πληροφορίες της οργάνωσης να κάνουν λόγο για εκ των υστέρων προεργασία για ξεχωριστό τοπικό σχέδιο για την Πέγεια.

«Με την εκπόνηση Τοπικού Σχεδίου για μέρος της Χερσονήσου Ακάμα, μπαίνει η άμαξα μπροστά από το άλογο, αφού οι οικείοι Υπουργοί Περιβάλλοντος και Εσωτερικών δεν έχουν εκδώσει ακόμη διατάγματα για την προστασία και διαχείριση των περιοχών Natura2000 – Ακάμα (ενώ έχουν διενεργηθεί οι σχετικές μελέτες), έτσι ώστε τα διατάγματα αυτά να αποτελούν οδηγό δράσης για το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως» αναφέρει η οργάνωση.

«Κυβερνητικοί (και κομματικοί) παράγοντες, καθώς και κάποιοι άλλοι, γνωστοί καλοθελητές, μεγαλοεπιχειρηματίες και «νεροκουβαλητές» τους, ωθούν τις κοινότητες να ζητούν οικοδόμηση των περιοχών Natura2000 στον Ακάμα (κάτι που οι πλείστες εξ αυτών δεν είναι αυτό που επιθυμούν, αλλά ανάπτυξη εντός των ζωνών ανάπτυξης τους). Την ίδια ώρα κωφεύουν στην κραυγή αγωνίας των κατοίκων για την υλοποίηση ουσιαστικών και επωφελών έργων στις κοινότητές τους, τα οποία θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και θα τους κρατήσουν στη γη τους» προσθέτει η οργάνωση.

Και συνεχίζει αναφέροντας πως σύντομα θα κληθούν οι Κύπριοι πολίτες να πληρώνουν ίσως τέλος εισόδου στην κρατική γη (Κρατικό Δασικό Πάρκο Ακάμα) για κάποια μέτρα που θα ληφθούν στην περιοχή, τα οποία όμως δεν θα αφορούν συνολικά την Χερσόνησο και δεν θα διασφαλίζουν προστασία, διαχείριση και αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής, διασφαλίσεις που αποτελούν πάγια και χρόνια αιτήματα της κυπριακής κοινωνίας.

«Σε αυτά τα ολίγα (και επικίνδυνα) προεκλογικά, προστίθεται και η εκπληκτική δήλωση του Πρόεδρου Αναστασιάδη, τελευταίως σε μια δημόσια διαβούλευση, πως ‘… αν δεν χτίσουμε και στα Natura2000 πού αλλού θα κτίσουμε;’» καταλήγει.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.