Φυλλομετρώντας την ιστορία του κυπριακού θεάτρου

Ανοιχτός ορίζοντας:

Φυλλομετρώντας την ιστορία του κυπριακού θεάτρου

Κυκλοφόρησε τo λεύκωμα Θεατρικό Μουσείο Κύπρου: Κατάλογος Εκθεμάτων, το οποίο αποτελεί την πρώτη έκδοση του Μουσείου που λειτουργεί στη Λεμεσό από το 2012. Πρόκειται για ένα καλαίσθητο τόμο 192 σελίδων, με έγχρωμες φωτογραφίες όλων των εκθεμάτων, τις πλήρεις λεζάντες τους και εισαγωγικά ή επεξηγηματικά κείμενα. Πλήθος πληροφοριών για την ιστορία του κυπριακού θεάτρου παρέχονται στον αναγνώστη με αφορμή τα κοστούμια, τις μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, τα αξεσουάρ και σκηνικά αντικείμενα, τις αφίσες, τα θεατρικά προγράμματα, τις εκδόσεις και γενικά το ποικίλο υλικό που συνθέτει τον πλούτο του ίδιου του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου. Ο τόμος είναι δίγλωσσος, Ελληνικά και Αγγλικά.

Την έκδοση επιμελήθηκε η Aντρη Χ. Κωνσταντίνου, η οποία έχει συγγράψει και τα κείμενα, που προέρχονται από τη μόνιμη έκθεση του Μουσείου. Η φωτογράφιση των εκθεμάτων έγινε από τον Παύλο Βρυωνίδη. Στην οργάνωση του υλικού συνεργάστηκαν τα μέλη του προσωπικού του μουσείου Αγγελίνα Μορίδου, Ναταλία Κουχαρτσιούκ και Νικολέττα Τζιαούρη.

Oπως αναφέρεται στο εκδοτικό σημείωμα: «O κατάλογος των εκθεμάτων του Θεατρικού Μουσείου Κύπρου αποτελεί εν πολλοίς νοερή επίσκεψη στο Μουσείο, καθώς ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό την προτεινόμενη διαδρομή του επισκέπτη και αξιοποιεί τις λεζάντες των εκθεμάτων. Πέρα από το φωτογραφικό υλικό, περιέχονται στην έκδοση αρκετά από τα εισαγωγικά και επεξηγηματικά κείμενα που παρέχουν πρόσθετες πληροφορίες για την ιστορία του κυπριακού θεάτρου στον επισκέπτη και εν προκειμένω στον αναγνώστη».

Eτσι παρόλο που όπως εύλογα αναφέρεται στο σημείωμα ο Κατάλογος «δεν προτίθεται να υποκαταστήσει τη συναρπαστική εμπειρία της ίδιας της επίσκεψης», βοηθά να καταστεί «ο πλούτος του Μουσείου ευρύτερα προσβάσιμος», ενώ «συμβάλλει στη διάδοση της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου».

Φυλλομετρώντας κάποιος το λεύκωμα αυτό φυλλομετρά παράλληλα, σε μεγάλο βαθμό, την ίδια την ιστορία του κυπριακού θεάτρου.

(φωτογραφίες και λεζάντες από την έκδοση)

Αίας Του Σοφοκλή,  Ρόλος: Χορός, Ενδυματολόγος: Λίζα Ζαΐμη, Σκηνοθέτης: Σωκράτης Καραντινός, Θίασος: Θοκ 1973, [Αρχείο Θοκ] Η Πρεμιέρα Του Αίαντα Δόθηκε Στο Αρχαίο Θέατρο Της Σαλαμίνας Στις 15 Σεπτεμβρίου 1973. Η Επιλογή Του Έργου Σχετίζεται Με Την Παράδοση Που Θέλει Την Αρχαία Πόλη Της Σαλαμίνας Να Έχει Ιδρυτή Τον Τεύκρο, Αδελφό Του Αίαντα. Ο Σκηνοθέτης Κάλεσε Από Την Ελλάδα Την Ενδυματολόγο Λίζα Ζαΐμη Για Να Σχεδιάσει Τα Κοστούμια Της Παράστασης. Πρόκειται Για Τη Μοναδική Της Συνεργασία Με Το Κυπριακό Θέατρο
Αίας του σοφοκλή, ρόλος: χορός, ενδυματολόγος: λίζα ζαΐμη, σκηνοθέτης: σωκράτης καραντινός, θίασος: θοκ 1973, [αρχείο θοκ] η πρεμιέρα του αίαντα δόθηκε στο αρχαίο θέατρο της σαλαμίνας στις 15 σεπτεμβρίου 1973. Η επιλογή του έργου σχετίζεται με την παράδοση που θέλει την αρχαία πόλη της σαλαμίνας να έχει ιδρυτή τον τεύκρο, αδελφό του αίαντα. Ο σκηνοθέτης κάλεσε από την ελλάδα την ενδυματολόγο λίζα ζαΐμη για να σχεδιάσει τα κοστούμια της παράστασης. Πρόκειται για τη μοναδική της συνεργασία με το κυπριακό θέατρο
2.
Θεμιστοκλή θεοχαρίδη, πέτρος ο συγκλητικός, εκδόσεις αλβιών, λάρνακα 1907. Πρόκειται για την παλαιότερη έκδοση θεατρικού έργου στη θεατρική συλλογή του νίκου νικολαΐδη
Τρία Έργα Την Ίδια Βραδιά Παρουσίασε Η Συντεχνία Κτιστών Λεμεσού Στις 3 Μαΐου 1940, Μεταξύ Άλλων Την Κωμωδία Τα Έντομα Του Νίκου Σ. Νικολαΐδη. Το Θέατρο Των Συντεχνιών Ανέπτυξε Έντονη Δραστηριότητα Σε Όλη Την Κύπρο Κυρίως Κατά Τις Δεκαετίες Του 1930 Και Του 1940.
Τρία έργα την ίδια βραδιά παρουσίασε η συντεχνία κτιστών λεμεσού στις 3 μαΐου 1940, μεταξύ άλλων την κωμωδία τα έντομα του νίκου σ. Νικολαΐδη. Το θέατρο των συντεχνιών ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα σε όλη την κύπρο κυρίως κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 1940.
Ενημερωτικό Φυλλάδιο Για Την Παράσταση Εισβολή Του Λεονίντ Λεόνωφ Από Τον Θίασο Προμηθέας Το 1946, Σε Σκηνοθεσία Αδαμάντιου Λεμού Και Με Σκηνογραφία Του Τηλέμαχου Κάνθου. Το Έργο Αναφέρεται Στην Αντίσταση Που Προέβαλαν Οι Σοβιετικοί Κατά Της Ναζιστικής Εισβολής. Η Παράσταση Ήταν Θεαματική, Πολυπρόσωπη (Συμμετείχαν Ογδόντα Άτομα!) Και Με Τη Συμμετοχή Χορωδίας, Ενώ Ακούγονταν Εκρήξεις Και Κρότοι Πολεμικών Αεροπλάνων, Ηχητικά Εφέ Που Χρησιμοποιήθηκαν Πρώτη Φορά Στην Κύπρο.
Ενημερωτικό φυλλάδιο για την παράσταση εισβολή του λεονίντ λεόνωφ από τον θίασο προμηθέας το 1946, σε σκηνοθεσία αδαμάντιου λεμού και με σκηνογραφία του τηλέμαχου κάνθου. Το έργο αναφέρεται στην αντίσταση που προέβαλαν οι σοβιετικοί κατά της ναζιστικής εισβολής. Η παράσταση ήταν θεαματική, πολυπρόσωπη (συμμετείχαν ογδόντα άτομα! ) και με τη συμμετοχή χορωδίας, ενώ ακούγονταν εκρήξεις και κρότοι πολεμικών αεροπλάνων, ηχητικά εφέ που χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά στην κύπρο.
Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.