Τραγελαφικές καταστάσεις ενδέχεται να ζήσει η Κύπρος σε περίπτωση υλοποίησης των σχεδιασμών της κυβέρνησης για στέγαση των νέων Δικαστηρίων στο χώρο του πρώην ξενοδοχείου «Φιλοξενία».

Τα σχέδια κατατέθηκαν χθες στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής και όπως διαπιστώθηκε είναι άκρως προβληματικά αφού, μεταξύ άλλων, προνοούν τη συγκατοίκηση στον ίδιο χώρο δικαστηρίων, αιθουσών για διεθνή συνέδρια και αιθουσών διδασκαλίας.

Μάλιστα, τα μέλη της Επιτροπής επεσήμαναν ότι σε περίπτωση που έρθει στην Κύπρο για συνέδριο η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ή/και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από την ΕΕ και το εξωτερικό, θα υποχρεωθούν να παρακαθίσουν σε αίθουσες δίπλα από κελιά με κατάδικους εγκληματίες, οι οποίοι θα αναμένουν την κλούβα που θα τους μεταφέρει στις Κεντρικές Φυλακές!

Σπάει στα τρία το «Φιλοξένια»

Σήμερα το «Φιλοξένια» είναι ένας μεγάλος ενιαίος χώρος, ενώ με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης θα σπάσει σε τρία κομμάτια μη συμβατά μεταξύ τους. Το πρώτο κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει το Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία, θα δοθεί για διαχείριση σε ιδιώτες επενδυτές.

Το δεύτερο κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει το πρώην ξενοδοχείο Φιλοξενία, θα ανακαινιστεί ξανά και θα στεγάσει προσωρινά για πέντε χρόνια το Εφετείο και το Εμπορικό Δικαστήριο (σ.σ.: ανακαινίστηκε ξανά το 2012 με κόστος πέραν των 20 εκατ. ευρώ, ενώ η νέα ανακαίνιση υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περισσότερο από 1,5 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα σχέδια τα οποία κατατέθηκαν στη Βουλή στο ισόγειο θα γίνουν οκτώ αίθουσες δικαστηρίων και δύο κελιά (σ.σ.: μερικά μέτρα μακριά από τις αίθουσες των συνεδρίων), ενώ στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο θα γίνουν 32 γραφεία για δικαστές, στενογράφους και πρωτοκολλητές.

Το τρίτο κομμάτι περιλαμβάνει τις αίθουσες διδασκαλίας και τις φοιτητικές εστίες του ΑΞΙΚ (σ.σ.: οι οποίες επίσης βρίσκονται μερικά μέτρα από τα δικαστήρια και τα κελιά των καταδίκων). Όπως αναφέρθηκε, με τον σχεδιασμό που έγινε εγκλωβίζεται το Ινστιτούτο, το οποίο σχεδίαζε να πάρει μέρος του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία ώστε να επεκταθεί για να είναι σε θέση να εκπαιδεύει περισσότερα στελέχη για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες της τουριστικής βιομηχανίας.

Κίνδυνος για αποζημιώσεις μετά την εκπνοή του διαγωνισμού

Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου αποφάσισαν, μετά από εισήγηση του Κοινοβουλευτικού Εκπρόσωπου του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη, όπως σταλεί επιστολή προς την κυβέρνηση για παράταση του διαγωνισμού για ανακαίνιση του πρώην ξενοδοχείου Φιλοξενία, ώστε να δοθεί χρόνος για εξέταση εναλλακτικών επιλογών, όπως η αξιοποίηση κτιρίων του Συνεργατισμού.

Ο διαγωνισμός έχει παραταθεί μέχρι τις 26 Ιουλίου και σύμφωνα με τον Γεν. Ελεγκτή, σε περίπτωση ανάκλησης ή παράτασης του διαγωνισμού δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις για το κράτος. Ωστόσο, εάν παρέλθει η πιο πάνω ημερομηνία χωρίς να δοθεί παράταση και το κράτος αποφασίσει εκ των υστέρων να ακυρώσει το διαγωνισμό, ενδέχεται να πληρώσει αποζημιώσεις.

Σε δηλώσεις του ο Γ. Λουκαΐδης τόνισε ότι δεν συνάδουν οι κλούβες και τα κρατητήρια με ένα Συνεδριακό Κέντρο ή/και ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη την έκκληση της Κοιν. Επιτροπής Ελέγχου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου