«Φιλοξένησε και ΕΣΥ μια ψυχή»: Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της Ράνιας Ευριπίδου για να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να ακουστούν

  • Βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να μιλήσει δημόσια για τη σεξουαλική κακοποίηση που βίωσε στην παιδική της ηλικία
  • «Φιλοξένησε και ΕΣΥ μια ψυχή»: Μια πρωτότυπη πρωτοβουλία της Ράνιας Ευριπίδου για να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να ακουστούν

Του Χρήστου Χαραλάμπους

Από την πρώτη στιγμή που βρίσκεσαι απέναντί της, διαπιστώνεις ότι έχεις να κάνεις με ένα χείμαρρο που ό,τι λέει το λέει με πάθος και ειλικρίνεια. Κι αυτό το αντιλαμβάνεσαι από τη συνεχή εναλλαγή των χρωμάτων στον τόνο της φωνής της, από τη ροή του λόγου της και πιο πολύ τη λάμψη στα μάτια της. Η Ράνια Ευριπίδου είναι ο άνθρωπος που βρήκε το θάρρος και τη δύναμη να βγει δημόσια και να πει ότι στην παιδική ηλικία βίωσε τη σεξουαλική κακοποίηση για χρόνια.

Ένα έγκλημα που, δυστυχώς, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των σοβαρών αδικημάτων που καταγράφονται σχεδόν καθημερινά στον τόπο μας, αλλά και γενικότερα στον κόσμο, για το οποίο τα περισσότερα θύματα, είτε γιατί εκφοβίζονται, είτε γιατί δεν τολμουν στην ιδέα του κοινωνικού στιγματισμού, είτε επειδή δεν νιώθουν έτοιμα ακόμη, προτιμούν τη σιωπή και πολύ περισσότερο αποφεύγουν την καταγγελία και την τιμωρία του θύτη, έχοντας έτσι εκεί έξω πόλλους ατιμώρητους και ελευθερους… ανάμεσα σε παιδιά.

3 4 scaled

Η δύναμή μου είναι η αποφασιστικότητά μου και η τόλμη μου

 

Η Ράνια, έστω και με καθυστέρηση 30 χρόνων να καταγγείλει όσα έζησε, δικαιώθηκε και στα 35 πλέον χρόνια κατάφερε μία δίκη χωρίς προηγούμενο για τη χώρα μας. Ένας κύκλος της ζωής της, όπως λέει, «έχει κλείσει και συνεχίζοντας τη ζωή μου μπορώ πλέον να κάνω τον πόνο μου δύναμη και να βοηθήσω πολύ κόσμο… Δεν έχω χρήματα, όμως είμαι πλούσια γιατί έχω πολλή αγάπη και η δύναμή μου είναι η αποφασιστικότητά μου και η τόλμη μου».

Αυτή την αγάπη την κάνει πράξη μέσα από μια πρωτότυπη ιδέα της και ουσιαστική πρωτοβουλία κάτω από το χαρακτηριστικό τίτλο «Φιλοξένησε και ΕΣΥ μία ψυχή».

Αυτη η ιδέα, όπως μας εξηγεί, ξεκίνησε όταν μετά τη δημόσια αναφορά της στο προσωπικό βίωμά της άρχισε να λαμβάνει εκατοντάδες μηνύματα. Αρχικά είχε σκεφτεί να κάνει μια ανοικτή διάλεξη με στόχο να υπάρξει περαιτέρω ευαισθητοποίηση γύρω από το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης, θεωρώντας ότι έτσι θα βοηθούσε κι άλλες γυναίκες, παιδιά και γενικότερα ανθρώπους που βίωσαν ή ακόμα βιώνουν τη σεξουαλική βία ή κακοποίηση να βγουν να μιλήσουν ή να καταγγείλουν, ή απλά να ζητήσουν ψυχολογική στήριξη.

«Στόχος μου ήταν να δωρίσω στα πλαίσια της διάλεξης και μια μικρή πλεκτή κούκλα που θα συμβόλιζε εμένα αλλά και την κάθε Ράνια, αφού όταν γίνεται λόγος για τη βία κατά των παιδιών προβάλλεται ένα μωρό που κρατά πάντα ένα μπουλουκάκι… Η σκέψη ήταν να φτιαχτούν εκατό ή και περισσότερα μικρά μάλλινα κουκλάκια, αλλά «δεν ήταν εύκολο να το κάνω μόνη μου, οπότε έβαλα μια ανακοίνωση και μου απάντησαν πάρα πολλές γυναίκες ζητώντας να βοηθήσουν πλέκοντας  κούκλες».

Μετά το μεγάλο ενδιαφέρον για στήριξη της προσπάθειάς της, η Ράνια στράφηκε στην ιδέα μιας ευρύτερης εκδήλωσης. Και πραγματικά όσο μιλούσαμε το τηλέφωνό της χτυπούσε συνέχεια και ήταν γυναίκες που ήθελαν να συμμετάσχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, πλέκοντας κούκλες ή δωρίζοντας υλικά.

 

Απίστευτη ανταπόκριση από τον κόσμο

 

Παίρνοντας στα χέρια της η Ράνια τις πρώτες κούκλες που είχαν φτιαχτεί από άλλες γυναίκες, «μου θύμισαν συγκεκριμένα άτομα, θύματα που με είχαν προσεγγίσει, οπότε σκέφτηκα ότι θα ήταν καλύτερα μέσα από την κάθε κούκλα να δίνεται η ιστορία του κάθε θύματος, με τρόπο που να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητά του και βέβαια με τη σύμφωνο γνώμη του. H κάθε κούκλα θα συνοδεύεται από έναν πάπυρο με την ιστορία του ατόμου που αντιπροσωπεύει. Ο πάπυρος θα πηγαίνει σε άτομα άνω των 18 χρόνων, ενώ η κούκλα θα καταλήγει σε ένα παιδί, που ενώ θα παίζει μαζί της θα δίνει την ευκαιρία στο άτομο που αντιπροσωπεύει να ξανανιώσει μωρό…»

 

Μια βασανισμένη ψυχή η οποία μαρτύρησε, πόνεσε, έκλαψε, βασανίστηκε και ακόμα βασανίζεται…

4 4 scaled

Οι ιστορίες των θυμάτων γράφονται από τις εγκληματολόγους Δήμητρα Τσίτση, Ίρια Στεφανή, Ανθή Προδρόμου και Χριστοθέα Κωνσταντίνου. Όπως αναφέρει η κα Τσίτση, «είναι όμορφο και άκρως ελπιδοφόρο να βλέπεις πως στη σημερινή κοινωνία άτομα δραστηριοποιούνται για έναν καλύτερο κόσμο. Μια κοινωνία με ανθρώπους που πολεμούν για ένα δίκαιο αύριο… και κατ’ επέκταση μια βασανισμένη ψυχή η οποία μαρτύρησε, πόνεσε, έκλαψε, βασανίστηκε ή ακόμα βασανίζεται και το μόνο που ζητά είναι τη λύτρωση».

Η όλη ιδέα αγκαλιάστηκε από πολύ κόσμο και πέραν από το ενδιαφέρον για την αγορά μιας κούκλας, τη φιλοξενία μιας ψυχής, στέλνει και πολύ συγκινητικά μηνύματα, όπως αυτό που πήρε η Ράνια από τη μητέρα ενός παιδιού με αυτισμό, η οποία την ρώτησε αν μπορεί να φτιάξει μια κούκλα που να είναι διαφορετική όπως είναι η κόρη της που έχει αυτισμό και βέβαια η απάντηση ήταν θετική, γιατί «ό,τι πόνο και να έχει ένας άνθρωπος, δεν παύει να είναι μια κραυγή για βοήθεια ή κάτι σαν βάλσαμο για την ψυχή του θέλοντας να πει στον κόσμο το πρόβλημά του».

Με αφορμή αυτή την περίπτωση, αλλά και κάποιας άλλης μάνας που έχασε το παιδί της από καρκίνο, τα πλάνα της Ράνιας άλλαξαν και πάλι… «Κι έτσι είπα “φιλοξένησε και εσύ μια ψυχή”, που μπορεί να είναι ένα άτομο που κακοποιήθηκε, που αδικήθηκε, ή παιδιά ή ενήλικες που έφυγαν άδικα από τη ζωή από δυστύχημα, ασθένεια ή αυτοκτονία μη μπορώντας να βρουν λύσεις, αλλά έχουν δικαίωμα να φιλοξενηθούν σε κάποιο ζεστό σπίτι, να ακουστούν και να τους κρατούν με αγάπη…»

ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΜΙΑΨΥΧΗ2 scaled

Η κάθε κούκλα έχει να δώσει πολλά μηνύματα πόνου άλλα και ελπίδας…

 

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο κόσμος θα αγαπήσει την κάθε ψυχή που θα φιλοξενήσει, «γιατί η κάθε κούκλα έχει να δώσει πολλά μηνύματα πόνου άλλα και ελπίδας», η Ράνια τονίζει ότι δεν θέλει να φύγουν κούκλες επειδή φτιάχτηκαν όμορφες ή πιο ελκυστικές, γι’ αυτό κανένας δεν θα μπορεί να επιλέξει, αφού οι κούκλες θα έχουν νούμερα στο πίσω μέρος της πλάτης τους, έτσι κανείς δεν θα γνωρίζει ποια θα είναι η ψυχή μέχρι να την πάρει σπιτί του, «οπότε αν κάποιος θέλει πραγματικά να φιλοξενήσει μια ψυχή, που είναι και ο δικός μου στόχος, τότε θα μπορεί  να παραγγείλει μια κούκλα χωρίς να νοιάζεται αν είναι όμορφα φτιαγμένη ή ποιο άτομο αντιπροσωπεύει».

Οι κούκλες θα δοθούν όλες το βράδυ της εκδήλωσης που θα γίνει τον Μάιο  ή θα σταλούν όπου επιθυμούν την επόμενη μέρα. Ο κόσμος μπορεί να κάνει την κράτηση της κούκλας-ψυχής από τώρα, ενώ οι πληρωμές θα αρχίσουν τέλη Φεβρουαρίου. Θα δίνεται αριθμός κράτησης για την παραλαβή της κούκλας το βράδυ της εκδήλωσης, η οποία θα ανακοινωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα ανάλογα και με την κατάσταση λόγω πανδημίας.

ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕΜΙΑΨΥΧΗ

«Όλο αυτό που γίνεται το εισπράττω σαν μια μεγάλη ευλογία…»

 

Αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνουν 167 κούκλες, όσα και τα κακοποιημένα άτομα που είχαν προσεγγίσει τη Ράνια, όμως στην πορεία έγιναν 285 και είναι σίγουρο ότι ο αριθμός θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, αφού υπάρχει συνεχώς αυξημένο ενδιαφέρον. Όπως ενδεικτικά αναφέρει, «έχω κάποιον κύριο που ζήτησε να πάρουμε 4 κούκλες σε παιδιά με καρκίνο που νοσηλεύονται στο Μακάρειο και μάλιστα ζήτησε να είναι χωρίς μαλλιά… κι εδώ δεν είναι δυνατόν να μην κάνουμε την εξαίρεση».

Αναφέροντας επίσης ότι γυναίκες που έχουν χάσει τα παιδιά τους ζήτησαν να συμβάλουν στην προσπάθεια πλέκοντας κούκλες, μη μπορώντας να κρύψει τη συγκίνησή της η Ράνια μάς λέει ότι «όλο αυτό που γίνεται το εισπράττω σαν μια μεγάλη ευλογία…»

Η εκδήλωση «Φιλοξένησε και συ μια ψυχή», όπου συμμετέχουν μέχρι στιγμής περισσότεροι από 100 εθελοντές, άντρες και γυναίκες, θα καθιερωθεί σε ετήσια βάση και κάθε χρόνο θα έχει διαφορετικό θέμα με επίκεντρο την εγκληματική συμπεριφορά (σε όλες της τις μορφές) που βιώνουν φανερά ή σιωπηλά κάποιοι άνθρωποι, αναδεικνύοντας τον αγώνα που δίνουν συνάνθρωποί μας με αναπηριες ή άλλες μορφές δυσκολίας ή ασθένειας. Αυτό είναι και το όραμα της Ράνιας, η οποία είναι ανοικτή για συνεργασία με συνδέσμους και άλλους φορείς για εκστρατείες και εκδηλώσεις.

Τα όποια έσοδα θα προκύπτουν από αυτές τις εκδηλώσεις, θα διατεθούν για τη δημιουργία στεγών, όπου, υπό κάποιες προϋποθέσεις, θα φιλοξενούνται άτομα που χρήζουν βοήθειας, είτε ψυχολογικής ή άλλης στήριξης.