Φυτά και λουλούδια με άρωμα Χριστουγέννων

Αυτές τις χειμωνιάτικες ημέρες των γιορτών τα λουλούδια, αλλά και τα κλαδιά που στολίζουν τα βάζα μας, οι γλάστρες με φυτά εσωτερικού χώρου, ακόμα και τα διάφορα μικρά ή μεγαλύτερα δεντράκια, στολισμένα με φωτάκια σε γλάστρες ή στον κήπο, έχουν την τιμητική τους, τόσο επειδή περνάμε πολύ χρόνο στο σπίτι μας και θέλουμε να είναι όμορφα και χαρούμενα διακοσμημένο, όσο και επειδή επισκεπτόμαστε συχνά φίλους και συγγενείς, στους οποίους τα προσφέρουμε. Ετσι, σας παρουσιάζουμε λουλούδια, φυτά και δέντρα που έχουν συνδεθεί -όχι τυχαία, αλλά λόγω της χειμωνιάτικης ανθοφορίας και καρποφορίας τους- με τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Σε γλάστρες

primoula

Υπάρχουν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να έχουμε σε γλάστρες για να στολίσουμε το σαλόνι μας. Κάποια από αυτά μπορούμε να τα βγάλουμε και στο προφυλαγμένο από το κρύο, τον αέρα και τη βροχή μπαλκόνι μας. Ορισμένα είναι και ανθισμένα αυτή την εποχή και μπορούν πραγματικά να δώσουν χρώμα στο σπίτι μας. Τέτοια είναι η πρίμουλα, που ανθίζει το χειμώνα με πολύ ωραία λουλούδια, το κυκλάμινο, που ευδοκιμεί και στο μπαλκόνι μας, η αζαλέα, που της αρέσει το άφθονο πρωινό φως, το ρείκι, που έχει όμορφα μοβ λουλούδια και, βέβαια, η ποϊνσέτια, που έχει την τιμητική της τις ημέρες αυτές.

Προσοχή: Οποια γλάστρα και αν μας φέρουν ή αγοράσουμε, δεν πρέπει να τη βγάλουμε απότομα στο κρύο, αλλά ούτε και να την τοποθετήσουμε κοντά στο καλοριφέρ ή το τζάκι. Επίσης, τα φυτά του εσωτερικού χώρου είναι σκόπιμο να τα βάλουμε κοντά στο τζάμι, ώστε να έχουν φως, αλλά όχι σε απευθείας έκθεση στον ήλιο. Το πότισμα πρέπει να γίνεται τόσο συχνά ώστε να μη στεγνώνει το χώμα στις γλάστρες μας. Οταν πέσουν τα άνθη ενός φυτού εσωτερικού χώρου, θα πρέπει να το κλαδέψουμε και να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Στο βάζο

Για να στολίσουμε τα βάζα μας μπορούμε να επιλέξουμε ανθισμένα ή μη κλαδιά από φυτά της εποχής, όπως το ανθούριο, το γκι ή αρκουδοπούρναρο ή «ου» (υπάρχει και σε γλάστρα), η κουμαριά και το σάλιξ.

Στον κήπο ή το μπαλκόνι

Μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι -ώστε να τα στολίζουμε κάθε Χριστούγεννα- ελατάκια ή ερυθρελάτη, αν βρισκόμαστε σε υψόμετρο, αλλά και κυπαρισσάκια, κέδρους ή τούγιες (στα πιο ζεστά κλίματα). Καλές επιλογές είναι ο πυράκανθος και η ναντίνα, δύο θάμνοι με πορτοκαλί και κόκκινους καρπούς αντίστοιχα αυτή την εποχή.

Η ποϊνσέτια

poinsetia

Το λουλούδι των Χριστουγέννων μπαίνει σε γιορτινά σπίτια, τραπέζια και γωνίες και στολίζει, ανεβαίνει ως την κορυφή στα χριστουγεννιάτικα δένδρα, χαρίζει τα λαμπερά κόκκινα λουλούδια στο γιορτινό στεφάνι και χρησιμοποιείται για συνθέσεις σε κεριά, βάζα, χρωματιστές μπάλες και εμπνέει για τόσες ακόμη συνθέσεις. Και επιπλέον είναι μια πολύ καλή ιδέα για χριστουγεννιάτικο δώρο!

Η ποϊνσέτια ανθίζει Δεκέμβριο με Ιανουάριο και η ανθοφορία της διαρκεί 6-8 εβδομάδες. Η ιδανική τοποθεσία για την ποϊνσέτια είναι ένα φωτεινό, ζεστό σημείο γύρω στους 15-20 βαθμούς Κελσίου, ακόμα και κοντά σε θερμαντικό σώμα. Πρέπει να προστατεύεται από την έκθεση στον ήλιο και να ποτίζεται μόνο όταν το χώμα είναι στεγνό, ενώ δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα.

Πώς να διαλέξω ποϊνσέτια;

1. Προσέξτε να μην υπάρχουν λεκέδες στα φύλλα. Αν δείτε κάτι τέτοιο, σημαίνει ότι υπάρχουν πληγές απ’ όπου βγήκε χυμός.

2. Στο κέντρο της ροζέτας των κόκκινων φύλλων πρέπει να υπάρχουν μικρά κίτρινα άνθη.

3. Μην αγοράζετε φυτά που τα φύλλα τους έχουν θαμπό χρώμα ή γέρνουν προς τα κάτω.

Συνηθισμένα προβλήματα:

1. Τα φύλλα του φυτού κιτρινίζουν, συστρέφονται και μετά πέφτουν: η κατάσταση αυτή οφείλεται στην υπερβολική ζέστη ή στο ανεπαρκές ή υπερβολικό πότισμα είτε στην έλλειψη φωτισμού. Επομένως, μεταφέρεται το φυτό σας σε τέτοια θέση, έτσι ώστε να ευνοούνται οι κατάλληλες συνθήκες, ενώ επιπλέον αυξήστε τη συχνότητα των ποτισμάτων.

2. Το φυτό είναι αδύναμο και ασθενικό: οφείλεται στα ρεύματα αέρα γι’ αυτό και πρέπει να μεταφέρετε το φυτό σας σε κάποιο άλλο χώρο.

3. Εάν δεν ανθίζει αλλά έχει πλούσιους βλαστούς, πιθανόν να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση-πότισμα.

Πώς να φροντίζω την ποϊνσέτια μου;

1. Η ποϊνσέτια χρειάζεται καλοφωτισμένη θέση για να αναπτυχθεί σωστά. Ομως, την εποχή της έντονης ανάπτυξης του φυτού πρέπει να προφυλάσσεται από τον ήλιο. Κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας του έχει ανάγκη από μια μέση θερμοκρασία, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο μπορεί να αντέξει και σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

2. Η ποϊνσέτια χρειάζεται τακτικό πότισμα την εποχή της ανάπτυξής της. Μετά την ανθοφορία τα φύλλα της πέφτουν και τότε περιορίζουμε τα ποτίσματα (μόνο μια φορά την εβδομάδα).

3. Η ποϊνσέτια πρέπει να κλαδεύεται μετά το τέλος της ανθοφορίας της, νωρίς την άνοιξη, ώστε να ανανεωθεί. Η επέμβαση αυτή θέλει προσοχή και απαιτεί να φοράτε γάντια, γιατί οι βλαστοί περιέχουν ένα γαλακτώδη χυμό που πιστεύεται ότι είναι δηλητηριώδης.

4. Τον Απρίλιο τη μεταφυτεύουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα, σε χώμα εμπλουτισμένο με τύρφη. Ετσι, θα βγάζει πράσινα φύλλα το καλοκαίρι. Από τον Οκτώβριο, είτε την αφήνουμε έξω σε σκοτεινό μέρος είτε τη σκεπάζουμε με μια μαύρη σακούλα σκουπιδιών και της βάζουμε λίπασμα κάθε 15 ημέρες. Ετσι, θα βγάλει τα κόκκινα φύλλα της περίπου τον Νοέμβριο. Τότε μπορούμε να το ξαναβάλουμε στο σπίτι σε φωτεινό και δροσερό μέρος.


Η ποϊνσέτια που είναι το σύμβολο των Χριστουγέννων σε όλη την Ευρώπη λέγεται και Αστέρι της Βηθλεέμ. Η καταγωγή της είναι από το Μεξικό. Ενας μύθος των Αζτέκων λέει ότι το κόκκινο φύλλο προήλθε από το αίμα μια θεάς που «ράγισε η καρδιά της από αγάπη».

Το όνομα Poinsettia (ποϊνσέτια) δόθηκε προς τιμήν του Joel Roberts Poinsett, που ήταν ο πρώτος πρέσβης των ΗΠΑ στο Μεξικό. Σε ένα ταξίδι του στο Μεξικό εντυπωσιάστηκε από ένα φυτό με κόκκινα φύλλα που φύτρωνε στην άκρη του δρόμου. Εστειλε μοσχεύματα στην Αμερική και έτσι σιγά σιγά η ποϊνσέτια θεωρήθηκε ως το «κλασικό» φυτό των Χριστουγέννων.

Οι Αζτέκοι εκτιμούσαν το φυτό το οποίο ευδοκιμούσε στις τροπικές ορεινές περιοχές κατά τη διάρκεια των μικρών σε διάρκεια χειμερινών ημερών, λιγότερο για τη διακόσμησή του και περισσότερο για τα πρακτικά του οφέλη. Αποκαλούσαν την ποϊνσέτια στη διάλεκτό τους «Cuetlaxochitl» και από τα φύλλα της έφτιαχναν μια κόκκινη βαφή την οποία χρησιμοποιούσαν για υφάσματα και κοσμήματα. Ο γαλακτώδης χυμός της μετατρεπόταν σε σκεύασμα κατά του πυρετού. Στο σχεδόν τροπικό κλίμα της πατρίδας της, η ποϊνσέτια μεγαλώνει ως θάμνος και μπορεί να φτάσει τα 4 μέτρα ύψος.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy