“Flash Dance”, μια νέα πλατφόρμα καλλιτεχνών/ δημιουργών γεννιέται

@Στέλιος Καλλινίκου

Ανοιχτός ορίζοντας

Flash Dance, μια νέα πλατφόρμα δημιουργών γεννιέται

Tο Flash Dance διοργανώνεται από τη Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού σε συνεργασία με το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ στα πλαίσια του theYard.Residency.17. Οι δύο οργανισμοί συνεργάζονται επίσημα για πρώτη φορά, και δημιουργούν αυτή τη νέα πλατφόρμα πιλοτικά με το όραμα να υπάρξει η συνέχειά της κάθε χρόνο σε αυτό το πλαίσιο. Μιλήσαμε για το θεσμό με την Κωνσταντίνα Πήτερ από τον ΜΙΤΟ και υπεύθυνη του theYard.Residency.17 και τον Αλέξη Βασιλείου, διευθυντή της Στέγης Σύγχρoνου Χορού Λεμεσού.

Όπως μας αναφέρουν:

«To Flash Dance είναι μια νέα πλατφόρμα για καλλιτέχνες/δημιουργούς που προέρχονται από τις παραστατικές τέχνες και που έχουν ως βασικό εργαλείο στη δουλειά τους το σώμα. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα προσφέρει την ευκαιρία στους δημιουργούς να παρουσιάσουν μπροστά σε κοινό και σε μια ομάδα από προσκεκλημένους τις ιδέες τους, που μπορεί να είναι ολοκληρωμένες, ακόμα ακατέργαστες ή και σε αρχικά στάδια. Με μόνο περιορισμό ότι δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 λεπτά.

Προέκυψε καθώς και οι δύο οργανισμοί (Στέγη Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ) έχουν στο ετήσιο πρόγραμμά τους προγράμματα φιλοξενίας, τα οποία έχουν διαφορετική δομή (theYard.Residency.17- MITOS, Moving the new – Στέγη) αλλά και στα δύο υπάρχει μία διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων. Τα δύο αυτά προγράμματα επικεντρώνονται στην έρευνα και οι συμμετέχοντες θα πρέπει να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, αλλά και να είναι ‘’ανοικτοί’’ σε συναντήσεις ανατροφοδότησης με το κοινό και προσκεκλημένους.

Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο και αναγκαίο να διοργανώσουμε μια πλατφόρμα όπου οι καλλιτέχνες -που έχουν ως σημείο εκκίνησης για τη δουλειά τους το σώμα- να μπορούν να δοκιμάσουν ελεύθερα, να μοιραστούν με τους προσκεκλημένους και να έχουν ανατροφοδότηση για μια πρωτόλεια ιδέα. Πιστεύουμε ότι οι συνεργασίες προκύπτουν μέσα από ανταλλαγή ιδεών και διάλογο και είναι μόνο αναγκαίες και έχουν λόγο ύπαρξης όταν οι φορείς έχουν κοινό όραμα ως προς την πορεία τους ή τις δράσεις τους.

Για τη φετινή χρονιά προέκυψε ότι ο κεντρικός πυρήνας είναι οι νέοι καλλιτέχνες. Δεν είναι όμως και το ζητούμενο! Εμείς το βλέπουμε σαν μια ευκαιρία και πιο ώριμων καλλιτεχνών να δοκιμάσουν κάποιες ιδέες και να πάρουν ένα πρώτο feedback ή να συζητήσουν πώς μπορούν να εξελίξουν ένα έργο και πώς αυτό επικοινωνεί. Η μεγαλύτερη διαφορά, όπως προαναφέρθηκε, της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι ότι δεν έγινε επιλογή των έργων που αιτήθηκαν. Μετά από ανοιχτό κάλεσμα οι ενδιαφερόμενοι έστειλαν την αίτησή τους και έτσι διασφάλισαν μια θέση τους στην πλατφόρμα.

Το Flash Dance είναι ιδιαίτερο γιατί προτείνει και υποστηρίζει αυτό που έλειπε -τουλάχιστον από τους ήδη καθιερωμένους θεσμούς- ότι μπορεί ο καλλιτέχνης να παρουσιάσει μια ιδέα που δουλεύει αυτή τη στιγμή στο στούντιο ή που επεξεργάζεται στο μυαλό του ή να μοιραστεί κάτι που του εξιτάρει το ενδιαφέρον και που θα ήθελε να το δοκιμάσει με το κοινό. Θα μπορούσε αυτή η πλατφόρμα να είναι η ευκαιρία των καλλιτεχνών να δοκιμάσουν μια ιδέα πριν αιτηθούν σε ένα από τα ήδη υφιστάμενα φεστιβάλ ή ακόμη και να ‘’τεστάρουν’’ πώς λειτουργεί η ιδέα τους σε ένα φιλικό περιβάλλον όπου οι προσκεκλημένοι (κοινό και οι εμπειρογνώμονες) έχουν έναν κοινό στόχο· να βοηθήσουν μέσα από τα σχόλιά τους την εξέλιξη της προτεινόμενης ιδέας.

Επιπλέον, αυτή η πλατφόρμα προσφέρει ανατροφοδότηση από προσκεκλημένους από διαφορετικά πεδία, πάντα σε ένα ανοικτό φιλικό πλαίσιο συζήτησης.

Θα γίνει προσπάθεια να καθιερωθεί. Είναι εξάλλου η πρώτη μας επίσημη συνεργασία και εννοείται ότι έχουμε σαν στόχο να καθιερωθεί.

Η μόνη θεματική είναι ότι το εργαλείο των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν είναι κυρίως η κίνηση και το σώμα. Και ο μόνος περιορισμός είναι ότι δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά.

Η επιλογή των ομάδων/καλλιτεχνών έγινε μετά από Ανοικτό Κάλεσμα, το οποίο ήταν ανοικτό για όλους. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια και προωθήσαμε το κάλεσμα και στους ίδιους.

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το πρόγραμμα του Flash Dance θα περιλαμβάνει για φέτος φοιτητές/απόφοιτους από τα δύο πανεπιστήμια της Κύπρου που έχουν κλάδο σπουδών τον Σύγχρονο Χορό! Οι φοιτητές που σπουδάζουν στην Κερύνεια ήταν πολύ ενθουσιώδεις για το Flash Dance και το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο.

Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη άποψη ή εικόνα για το επίπεδο του σύγχρονου χορού, αλλά και των παραστατικών τεχνών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Το ευχάριστο είναι ότι σιγά-σιγά βλέπουμε Τουρκοκύπριους καλλιτέχνες να συμμετέχουν σε φεστιβάλ και πλατφόρμες. Η συμμετοχή και η συνεργασία με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, σε παρόμοιους θεσμούς/πρωτοβουλίες θα πρέπει να παροτρύνεται.

Μετά από τις παρουσιάσεις οι τρεις προσκεκλημένοι μας, οι οποίοι είναι η Νατάσα Γεωργίου (χορογράφος, εκπαιδευτικός, εξετάστρια χορού), η Λουίζα Παπαλοΐζου (συγγραφέας), η Αριάνα Μαρκουλίδου (performer, dance maker) θα έχουν 5 λεπτά να συζητήσουν το έργο με τον καθένα καλλιτέχνη. Εμείς χωρίσαμε τα έργα ήδη στους προσκεκλημένους, έτσι ώστε να δίνει πάντα ένας από τους τρεις την κύρια ανατροφοδότηση και στη συνέχεια θα εμπλέκονται και οι άλλοι δύο στη διαδικασία. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Ελεάνα Αλεξάνδρου (performance maker,) υπεύθυνη φιλοξενίας του theYard.Residency.17.

Μετά τα πρώτα 5 λεπτά, η συζήτηση θα είναι ανοικτή προς το κοινό. Ο ρόλος του κοινού θα είναι πολύ σημαντικός! Γιατί πέρα του ότι θα μπορεί να συμμετάσχει στη συζήτηση, επιπλέον έχει ζητηθεί από τους καλλιτέχνες να ετοιμάσουν μια ερώτηση για την ιδέα που θα παρουσιάσουν και η οποία θέλουν να απαντηθεί από το κοινό. Έτσι το κοινό θα είναι ενεργός θεατής, έχοντας υπόψιν τα ερωτήματα του εκάστοτε συμμετέχοντος και τις δικές του χρήσιμες απαντήσεις και εντυπώσεις. Ανυπομονούμε να δούμε τους θεατές να συμμετέχουν πλέον και ενεργά στη διαδικασία»!

Συμμετέχοντες

– Άντρια Μιχαηλίδου | Experimental Feminine 7’

– Niyal Soykan, Icim Aglamaz | Existence 5’

– Mαρία Τοφίνη | ΝonStop 10’

– Catarina Corujeira | Two Points 4’

– Mαρία Κασάπη | -Πλην- 7’

– Keren Haver | Improvisation 4’

– Andrei Soares, Ines Ribeira, Rafaela Silva | Soirt 5’

– Bekir Simsek | Ego 5’

Παλιό Ξυδάδικο, Γενεθλίου Μιτέλλα 34, Λεμεσός Σάββατο 10 Ιουνίου, 18:00,

Eίσοδος: Δωρεάν

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy