Παράθυρα/ Οριζόντα

FLESH Vs SPIRIT του Γιώργου  Πελλαπαϊσιώτη στη γκαλερί Μορφή

Μετά την περσινή έκθεση του «Beyond Gender & Sexual Orientation» το Μάρτιο του 2019 στη Λευκωσία, ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης επιστρέφει στην Κύπρο με τη νέα του δουλειά με τίτλο «FLESH vs SPIRIT».

Αυτή τη φορά ο καλλιτέχνης εξερευνά μέσω των έργων του την άμεση παρέμβαση στη σχέση μεταξύ της σάρκας (εξωτερικής εικόνας και έκφρασης που χαρακτηρίζει την προσωπικότητα) και του πνεύματος (του εσωτερικού πνευματικού θείου κόσμου) από εξωτερικούς κοινωνικούς / πνευματικούς θεσμούς. Θεωρεί ότι αυτές οι δύο συνιστώσες σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνυπάρξουν εξαιτίας εξωτερικών παρεμβολών. Η αρμονία στον  εαυτό μας επιτυγχάνεται με την απόλυτη ισορροπία της σάρκας (FLESH) και του πνεύματος (SPIRIT) και αυτό γίνεται όταν υπάρχει η ελευθερία της ατομικής έκφρασης μέσα από την αποδοχή.

Στην έκθεση οι απεικονιζόμενες μορφές είναι θύματα της πνευματικής τους πίστης. Πρόθεση του καλλιτέχνη είναι να δείξει τη φωτεινή τους πλευρά και το πώς κατάφεραν να ξεπεράσουν τα σκληρά εμπόδια που αντιμετωπίζουν και για τα οποία δεν ευθύνονται. Υπερηφάνεια απεικονίζεται στις μορφές του, γιατί έχουν καταφέρει να ζήσουν τη ζωή όπως οι ίδιες έχουν επιλέξει και όχι όπως τους την έχουν υποδείξει οι θεσμοί της δικής τους θρησκείας / πίστης.

Τα έργα τέχνης του σε ανακυκλωμένο ξύλο οδηγούνται από την προσπάθειά του να μεταγράψει τη ζωή πάνω στο νεκρό ξύλο, το οποίο συγκέντρωσε από τους δρόμους της Νέας Υόρκης, προσφέροντάς του μια άλλη ευκαιρία να «ζήσει και πάλι», «να αναπνεύσει ξανά» και να επιστρέψει σε αλλοιωμένη μορφή.

Σχολιάζοντας το δημιουργικό του ταξίδι για την έκθεση ο Γιώργος Πελλαπαϊσιώτης τονίζει ότι η προσπάθειά του ήταν να συλλάβει τον εσωτερικό συναισθηματικό κόσμο των φιγούρων που πρωταγωνιστούν στο θέμα του και όχι απλώς να απεικονίσει την εξωτερική τους εμφάνιση. «Η φωνή μου για τη νέα μου έκθεση έγινε ο οπτικός κόσμος γι αυτή τη σειρά ζωγραφιών και το σημείο εστίασής μου γι αυτές τις δημιουργίες ήταν να γιορτάσω την ποικιλομορφία, που βλέπουμε σήμερα και να τονίσω την ατομικότητά της, που για κάποιους θεσμούς δεν είναι παρά μια ντροπή, που πολλές φορές οδηγεί σε σκληρή και οδυνηρή κρίση και τιμωρία ». Αυτό είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της αισθητικής του έργου του.

Γκαλερί Μορφή: Τρίτη 17 Μαρτίου και ώρα 19.00.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι την Σάββατο 28 Μαρτίου.

Λόγω της έκτακτης κατάστασης των μέτρων πρόληψης της εξάπλωσης του κορωνοϊού επιβεβαιώστε τη πραγματοποίηση της έκθεσης στο 25 378733)