Η απόφαση για έγκριση του διορισμού του Ανδρέα Βγενόπουλου στη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Λαϊκής ήταν του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου, επανάλαβε σήμερα ο τότε Ανώτερος Διευθυντής της Διεύθυνσης Ρύθμισης και Εποπτείας Τραπεζικών Ιδρυμάτων της ΚΤΚ Κώστας Πουλλής.

Ο κ. Πουλλής καταθέτει ως μάρτυρας κατηγορίας ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας στην ποινική υπόθεση για την κατ΄ ισχυρισμό δωροδοκία του Χριστόδουλου Χριστοδούλου με €1 εκ. από την εταιρεία Focus.

Η εξέταση του μάρτυρα από την Κατηγορούσα Αρχή ολοκληρώθηκε χθες και σήμερα άρχισε η αντεξέταση του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων.

Κατά την αντεξέταση του από τον δικηγόρο του κ. Χριστοδούλου, ο κ. Πουλλής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι η Διεύθυνση του είχε την αρμοδιότητα να εξετάσει την ικανότητα και καταλληλότητα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Λαϊκής, ωστόσο η τελική έγκριση του διορισμού τους ανήκε στην εξουσία και αρμοδιότητα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Ανέφερε, επίσης, ότι ο ίδιος δεν εξέτασε την ικανότητα και καταλληλότητα του Ανδρέα Βγενόπουλου για τη θέση του Διευθύνοντα Σύμβουλου, προβάλλοντας τη θέση ότι «δεν ξέρω αν αυτή την έρευνα την έκαμαν άλλοι συνάδελφοι μου με οδηγίες του Διοικητή».

Ανέφερε ότι είχε αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον ο Βγενόπουλος είχε τα προσόντα και την τραπεζική πείρα να διοριστεί ως Διευθύνοντας Σύμβουλος, ωστόσο δεν έφερε ένσταση στην έγκριση του διορισμού του στη συγκεκριμένη θέση από τον κ. Χριστοδούλου, ούτε του είχε πει ότι ήταν ακατάλληλος.

Επανέλαβε ότι την απόφαση για το διορισμό Βγενόπουλου δεν την έλαβε ο ίδιος αλλά ο κ. Χριστοδούλου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε ελάμβανε αποφάσεις χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Διοικητή.

«Δεν έκανα κάτι που να μην γνωρίζει και να μην είναι κάτω από τις οδηγίες του», όπως ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι «ο κ. Χριστοδούλου ήταν πολύ συγκεντρωτικός και ήθελε να ελέγχει τα πάντα και δεν μας επέτρεπε να παίρνουμε αποφάσεις από μόνοι μας για σημαντικά θέματα».

Είπε ότι ο ίδιος μπορούσε να λάβει αποφάσεις για θέματα ρουτίνας, αλλά όχι για σημαντικά θέματα. O δικηγόρος του Χριστοδούλου υπέβαλε στον κ. Πουλλή ότι «όλα αυτά που λέτε δεν είναι η αλήθεια» με τον μάρτυρα να απαντά ««διαφωνώ».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο μάρτυρας είπε ότι «για να είναι ένας Διοικητικός Σύμβουλος στην Τράπεζα δεν χρειάζεται να έχει τραπεζική πείρα, αλλά για να είναι Πρώτος Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής πρέπει να έχει καλή τραπεζική πείρα. Άλλα τα προσόντα που απαιτούνται για ένα απλό Διοικητικό Σύμβουλο και άλλα για ένα Πρώτο Εκτελεστικό Διευθυντή».

Κατά την αντεξέταση του, ο μάρτυρας είπε επίσης ότι ο κ. Χριστοδούλου δεν ολιγώρησε στο να διατάξει έρευνα για τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ του Ανδρέα Βγενόπουλου και του Κίκη Λαζαρίδη.

Κατά τη χθεσινή κατάθεση του, ο κ. Πουλλής υποστήριξε ότι ο κ. Χριστοδούλου ενέκρινε τον διορισμό του Ανδρέα Βγενόπουλου ως Διευθύνοντα Συμβούλου του Ομίλου Λαϊκής- με την υπογραφή και του ιδίου- προτού ολοκληρωθεί η έρευνα για τις αλληλοκατηγορίες Βγενόπουλου – Λαζαρίδη και προτού ο κ. Λαζαρίδης προσέλθει στη Κεντρική για να δώσει προσωπική συνέντευξη αναφορικά με τους ισχυρισμούς του.

Από την έρευνα δεν στοιχειοθετήθηκαν οι εκατέρωθεν κατηγορίες, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο μάρτυρας.

Η αντεξέταση του μάρτυρα από την υπεράσπιση θα συνεχιστεί αύριο.

Έπειτα από τη διακοπή της ποινικής δίωξης εναντίον του Ανδρέα Κιζουρίδη, κατηγορούμενοι στην υπόθεση, εκτός από τον πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου, είναι ο Μιχάλης Ζολώτας, η κόρη του κ. Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοδούλου και ο Μιχάλης Φόλε ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώην Marfin Financial Group – MFG) και Focus MaritimeCorp. ως νομικά πρόσωπα.

Το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλαμβάνει 24 συνολικά κατηγορίες, σε σχέση με αδικήματα διαφθοράς, δεκασμού, δωροδοκίας, δωροληψίας, κατάχρησης εξουσίας, κατάχρησης εμπιστοσύνης και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους από το δικαστήριο πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.