Φοιτητές απέρριψαν θέσεις λόγω των υψηλών ενοικίων

Να δοθούν ουσιαστικές λύσεις και όχι μπαλωματικές, ζητά το ΑΚΕΛ

 

Αβάστακτα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σε σχέση με τη στέγασή τους. Χθες η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συζήτησε το όλο θέμα, καθώς και προτεινόμενες λύσεις, μεταξύ των οποίων το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς των δημοσίων συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία.

Φθάσαμε στο τραγικό σημείο φοιτητές που εξασφάλισαν θέση στα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας να την απορρίψουν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας και μη δυνατότητας να ανταποκριθούν στα υψηλά ενοίκια που υπάρχουν ιδιαίτερα στη Λεμεσό, αλλά πλέον και στη Λευκωσία και στην υπόλοιπη ελεύθερη Κύπρο, επεσήμανε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστόφιας, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση για άλλο ένα θέμα νίπτει τας χείρας της, ρίχνοντας όλο το βάρος της ευθύνης για να βρεθούν λύσεις και για απάβλυνση του προβλήματος στα ίδια τα πανεπιστήμια.

Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, στηρίζοντας και τα αιτήματα του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος. Συγκεκριμένα, όπως είπε μεταξύ άλλων, πρότειναν την αύξηση των κονδυλίων της κρατικής φοιτητικής μέριμνας και συγκεκριμένα του επιδόματος διαβίωσης με συγκεκριμένο ποσό, το οποίο αρνήθηκε το Υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει στους επόμενους κρατικούς προϋπολογισμούς, την εφαρμογή σχεδίου επιδότησης ενοικίου με βάση κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια και την παρέμβαση της κυβέρνησης προς τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΑΗΚ και των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας, ώστε να παρθούν ανάλογες αποφάσεις για μείωση του κόστους υπηρεσιών προς τους φοιτητές με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια.

Ερωτηθείς για την πρόταση στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία, ο Χρ. Χριστόφιας είπε ότι «θεωρούμε ότι είναι μπαλωματική λύση, η οποία μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε κάποιους φοιτητές να διαμείνουν σε ξενοδοχεία».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας, σε δηλώσεις του, σημείωσε ότι «όταν ο Αβέρωφ Νεοφύτου δίνει εφικτές και άμεσα υλοποιήσιμες λύσεις στο πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών στο ΤΕΠΑΚ, ο μηδενισμός δεν ωφελεί».

«Επιθυμούν μήπως να διαιωνίζεται το πρόβλημα όταν με την εισήγηση αυτή βρίσκουν στέγη άμεσα 500 φοιτητές του ΤΕΠΑΚ; Εμείς απαντούμε: Αβέρωφ Νεοφύτου και ΔΗΣΥ δίνουμε λύσεις ολοκληρωμένες. Χτίζουμε πρότυπο μοντέλο επίλυσης του προβλήματος με τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο ανάλογα με τις συνθήκες μπορεί να εφαρμοστεί και αλλού», πρόσθεσε.

 

 

Μακροπρόθεσμα μέτρα
Μακροπρόθεσμα μέτρα προτείνει το ΑΚΕΛ σε σχέση με την περαιτέρω οικονομική στήριξη του κράτους στον Κυπριακό Οργανισμό Ανάπτυξης Γης για συγκεκριμένα προγράμματα που μπορούν να προσφέρουν στους φοιτητές. Επίσης, ζητήσαμε τη στήριξη του κράτους για την επίσπευση των διαδικασιών ανέγερσης της β’ φάσης των φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου και των εστιών του ΤΕΠΑΚ στο Βερεγγάρια.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy