Φοιτητές μένουν εκτός πανεπιστημίων λόγω ενοικίων

Ψάχνουν λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί το ψηλό κόστος

Σοβαρές είναι οι παρενέργειες του κόστους στέγασης στη φοίτηση πολλών παιδιών, την ώρα που τα δημόσια πανεπιστήμια ψάχνουν εναλλακτικές μορφές στήριξης όσων έχουν ανάγκη μέχρι να ολοκληρωθούν τα προγράμματα ανέγερσης φοιτητικών εστιών. Όπως αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής, στο ΤΕΠΑΚ αρχίζει άμεσα η ανέγερση 500 νέων κλινών στην περιοχή Βερεγγάρια στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κύπρου προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανέγερση 700 νέων κλινών.

Οι εκπρόσωποι της ΠΟΦΕΝ υποστήριξαν ότι πρόκειται για πανευρωπαϊκό πρόβλημα και τόνισαν ότι οι φοιτητές δεν επιλέγουν δημόσια πανεπιστήμια λόγω ύψους ενοικίων.

Πρότειναν λύσεις, όπως επιδότηση ενοικίου, ενώ την ίδια ώρα επεσήμαναν ότι τα υφιστάμενα δρομολόγια δημοσίων μεταφορών δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα.

Τόνισαν ότι κάποιος φοιτητής χρειάζεται 3 με 4 εισιτήρια τη μέρα για να πάει στο πανεπιστήμιο κι ούτε καν μηνιαίο εισιτήριο υπάρχει για δρομολόγια εκτός πόλης.

Ο εκπρόσωπος του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέφερε ότι για φέτος έχει ικανοποιηθεί το 90% των αιτήσεων νεοεισερχόμενων φοιτητών για παραμονή στη φοιτητική εστία, ενώ οι νέες εστίες θα ολοκληρωθούν σε 4 με 5 χρόνια. Όπως αναφέρθηκε, το 75% των φοιτητών χρησιμοποιούν σήμερα το ιδιωτικό τους αυτοκίνητο.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που αποφασίζουν να μη δεχτούν τη θέση στο Πανεπιστήμιο, λόγω σοβαρού οικονομικού προβλήματος και εξαιτίας του ύψους των ενοικίων.

Πρέπει, ανέφερε, η κυβέρνηση να εξετάσει το πώς η βοήθεια προς τους φοιτητές επανέρχεται σε επίπεδα, που μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και ζήτησε παρέμβαση για τα κόμιστρα των δημόσιων συγκοινωνιών.

«Καθυστέρησαν πολύ οι φοιτητικές εστίες για τα δημόσια πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δημιουργείται ένα σοβαρό κενό, το οποίο δημιουργεί προβλήματα -όχι μόνο στους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων- αλλά επειδή αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση έξω στην αγορά δημιουργεί πρόβλημα και σε νέα ζευγάρια, που θέλουν να ενοικιάσουν και στους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο σύνολο της κοινωνίας», είπε.

Ο ΔΗΣΥ, διά του Γιώργου Κάρουλλα, τόνισε ότι απαιτούνται μέτρα στήριξης των φοιτητών, ιδιαίτερα στις μεταφορές, όπως η αύξηση των στάσεων και δρομολογίων των δημοσίων συγκοινωνιών και ο καθορισμός απευθείας διαδρομών σε σχολές όπου βολεύει. Σε σχέση με τη στέγαση αναφέρθηκε στην ανάγκη περαιτέρω εμπλοκής του ΚΟΑΓ.

Park and ride για τους βουλευτές της Επ. Παιδείας

Ο πρόεδρος της Επ. Παιδείας είπε πως την ερχόμενη Παρασκευή οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας θα σταθμεύσουν στο ΓΣΠ και θα χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία. Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Μεταφορών και ότι οι συνέργειες πολλών αλλαγών θα δώσουν αποτέλεσμα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy