Φοιτητές σε απόγνωση: Απρόσιτα ενοίκια, έλλειψη σε φοιτητικές στέγες και σε κρατική φοιτητική μέριμνα

  • Τα απρόσιτα ενοίκια, η έλλειψη φοιτητικών στεγών και γενικότερης κρατικής μέριμνας οδηγούν σε απόγνωση και δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για το μέλλον
  •  Σε αναμμένα κάρβουνα και στις διακοπές οι φοιτητές

Του Χρήστου Χαραλάμπους

 

 

Μπορεί η ακαδημαϊκή χρονιά να έχει τελειώσει ή να βρίσκεται προς το τέλος της δημιουργώντας μια ευφορία στον φοιτητόκοσμο που, επιτέλους, θα πάρει ανάσα μετά τα διαβάσματα, τα εργαστήρια και τις εξεταστικές όλης της χρονιάς, ωστόσο οι φοιτητές (και κατ’ επέκταση και οι γονείς τους στους οποίους στηρίζουν κατά κύριο λόγο την οικονομική τους κάλυψη), θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα. Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν θα είναι και τόσο άνετες και ξέγνοιαστες για μια μεγάλη μερίδα φοιτητών αφού είναι υποχρεωμένοι να αναλωθούν σε ένα κυνήγι εξασφάλισης στέγης, προσιτής στο οικογενειακό βαλάντιο.

Οι εξωφρενικές τιμές των ενοικίων που αφέθηκαν να ισχύσουν τα τελευταία χρόνια έχουν μετατραπεί σε έναν εφιάλτη για τους φοιτητές και γενικότερα τους νέους που για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους είναι υποχρεωμένοι να αναζητούν ενοικιαζόμενη στέγη εντός πόλης. Μεγαλύτερο βραχνά αποτελεί αυτή η κατάσταση στους φοιτητές οι οποίοι διαπιστώνουν ότι και φέτος υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές των ενοικίων, στις πόλεις όπου λειτουργούν τα δύο δημόσια πανεπιστήμια. Ιδιαίτερα οξύ καταγράφεται το πρόβλημα στη Λεμεσό, με τους φοιτητές του ΤΕΠΑΚ να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η στέγαση έστω και σε ένα στούντιο, απαιτεί ενοίκιο που σε αρκετές περιπτώσεις αντιστοιχεί με ένα μηνιαίο μισθό.

Μια τραγική εξέλιξη που όμως έχει την αιτία της τόσο στη μεγάλη ζήτηση των διαμερισμάτων από φοιτητές, υφισταμένους και νεοεισερχόμενους αλλά και νέους εργαζομένους και στην ταυτόχρονη μειωμένη προσφορά. Από την άλλη, οι ίδιοι οι φοιτητές τονίζουν και την έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να ρυθμίζει τους νόμους της αγοράς βάζοντας κάποιον όριο στην αισχροκέρδεια των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και άλλων υποστατικών οι οποίοι πλουτίζουν ασύστολα και με την ανοχή του κράτους, σε βάρος των φοιτητών.

Το πρόβλημα, όμως, είναι έντονο και επηρεάζει όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ανεξαρτήτως πόλης διαμονής, αφού οι πλείστες οικογένειες βρίσκονται σε δυσμενή οικονομική κατάσταση και ιδιαίτερα εκείνοι που είναι αναγκασμένοι να κατοικούν σε αστικές περιοχές. Η απουσία της κρατικής κοινωνικής μέριμνας είναι περισσότερο από εμφανής και αυτό το αποδεικνύουν οι καθημερινές εικόνες των αστέγων που καταλήγουν στα παγκάκια των πάρκων ή σε άλλα σημεία και ανοικτούς χώρους που θεωρούν ότι μπορούν να προσφέρουν, τουλάχιστον, τη δυνατότητα του ύπνου.

 

Στο ΤΕΠΑΚ μπούχτισαν από τα κυβερνητικά «θα»

 

«Πυροτέχνημα» θεωρούν ο φοιτητές και τις εξαγγελίες Αρχιεπισκόπου

Κατά γενική ομολογία, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – Δημοκρατικού Συναγερμού, μέσα στα τόσα οικονομικά και κοινωνικά «επιτεύγματά» της, έχει καταφέρει να περιλάβει και την απόλυτη αδιαφορία της για τη φοιτητική κοινότητα και γενικότερα τη νέα γενιά που, αν μη τι άλλο, αποτελεί την ελπίδα του τόπου για ένα καλύτερο αύριο.

«Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε τα τελευταία χρόνια, είδαμε να ξηλώνεται η φοιτητική μέριμνα, η οποία λειτουργεί σαν οξυγόνο για να μπορούν πολλοί συμφοιτητές μας να συνεχίζουν να σπουδάζουν», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τοπικός Γραμματέας της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών του ΤΕΠΑΚ και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ, Άγγελος Δημητρίου, επισημαίνοντας το γεγονός ότι το 2013 έχουν αποκοπεί 20 περίπου εκατομμύρια από τον συνολικό προϋπολογισμό, ενώ «το παζλ των αντιφοιτητικών πολιτικών συμπληρώνεται και με μια σειρά άλλων συμπεριφορών».

Από την άλλη, τα δημόσια πανεπιστήμια του τόπου μας είναι πολύ καλά γνωστό ότι δεν έχουν τις κατάλληλες υποδομές σε εστίες για να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τουλάχιστον των φοιτητών που αντιμετωπίζουν σημαντικά κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το ΤΕΠΑΚ, χρόνο με το χρόνο οι εστίες μειώνονται ενώ έχει ανακοινωθεί μελλοντική και αόριστη ανέγερση φοιτητικών εστιών στον οικισμό Βερεγγάρια στα Πολεμίδια. Κάτι που κι αν ακόμα υλοποιηθεί, είναι αμφίβολο αν θα εξυπηρετεί αφού οι σχολές του Πανεπιστημίου στεγάζονται στο κέντρο της Λεμεσού.

Οι φοιτητές όμως βρίσκονται προ πολλού σε κατάσταση απόγνωσης γι’ αυτό και δεν ικανοποιούνται με τα διάφορα κυβερνητικά «θα», αλλά ζητούν λύση στο στεγαστικό εδώ και τώρα.

Από την άλλη, υπήρξε και η πολυπροβλημένη ανακοίνωση πριν λίγο καιρό του Αρχιεπίσκοπου για ανέγερση φοιτητικών εστιών σε εκκλησιαστική γη στη Λεμεσό. Η εκτίμηση όμως των ίδιων των φοιτητών είναι ότι «πρόκειται για ακόμα ένα πυροτέχνημα του Αρχιεπισκόπου, αφού από τότε δεν υπήρξε καμιά κίνηση και καμιά ένδειξη ότι αυτή τη φορά οι αρχιεπισκοπικοί λόγοι θα γίνουν πράξεις».

 

Φοιτητές δεν ξεκινούν σπουδές λόγω ανέχειας

 

Με όλα αυτά τα αρνητικά δεδομένα, «δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι στην Κύπρο παρέχεται δημόσια δωρεάν παιδεία είτε ευρύτερα το δικαίωμα στην απρόσκοπτη πρόσβαση στην Παιδεία από τη στιγμή που ένας φοιτητής για να σπουδάσει θα πρέπει να καταβάλει τέτοια υπέρογκα ποσά μόνο για ενοίκιο, σε συνδυασμό και με το αυξημένο κόστος ζωής», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Προοδευτικής, τονίζοντας ότι το δικαίωμα στη μόρφωση «στη δική μας αντίληψη ισοδυναμεί με δικαίωμα για πρόσβαση σε αυτήν και απρόσκοπτη πρόσβαση δεν υφίσταται όταν οι τιμές των ενοικίων είναι τόσο ψηλές, αφήνοντας κρεμασμένους φοιτητές και τις οικογένειές τους από τη στιγμή που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά».

Έχοντας υπόψιν αρκετές περιπτώσεις φοιτητών που δεν ξεκινούν καν τις σπουδές τους στα δημόσια πανεπιστήμια της Κύπρου (ενώ έχουν ήδη εξασφαλίσει θέση), επειδή το κόστος ζωής υπερβαίνει το κόστος της επιλογής ενός πανεπιστημίου στο εξωτερικό, οι οργανωμένοι φοιτητές υποδεικνύουν ότι άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει τρόπους ώστε το φαινόμενο της αισχροκέρδειας στα ενοίκια να παταχθεί και ταυτόχρονα να ενισχυθεί η κρατική φοιτητική μέριμνα που αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για τους φοιτητές.

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.