Στην Ολομέλεια για ψήφιση ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου

 

Την Παρασκευή θα βρίσκεται ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου, ανέφερε η αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Αννίτα Δημητρίου, μετά τη συζήτηση που διεξήχθη χθες αφού η Επιτροπή είχε ενώπιόν της γραπτές απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν σε προηγούμενη συνεδρία.
Σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η κ. Δημητρίου, που προήδρευσε της συνεδρίας, είπε πως η Επιτροπή Παιδείας κατά τη συζήτηση εστίασε στο μεγαλεπήβολο έργο της ανέγερσης της β΄ φάσης των φοιτητικών εστιών.
Πρόσθεσε πως με βάση την απάντηση του αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου, η β΄ φάση του έργου προβλέπει να ανεγερθούν εστίες με 700 κλίνες, εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας, κάτι που θεωρείται θετικό, καθώς θα επιλύσει σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές λόγω του υψηλού κόστους ενοικίασης.
Διευκρίνισε ότι το κόστος ενοικίου στις υπό ανέγερση εστίες θα παραμείνει στο ίδιο επίπεδο ενοικίου που ισχύει σήμερα.

Προσπαθούν να βρουν λύσεις και για το μεταφορικό

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, άλλο θέμα που τέθηκε ενώπιον της Επιτροπής είναι η διακίνηση των φοιτητών με λεωφορεία. Εξήγησε ότι το Πανεπιστήμιο προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε πως το Σώμα σημείωσε την καθυστέρηση στη παράδοση του έργου της Πολυτεχνικής Σχολής. Παρατηρώντας ότι το έργο κατασκευάζει ο ίδιος εργολάβος που κατασκευάζει την επέκταση στο Νοσοκομείο Λάρνακας και επικαλείται προβλήματα ρευστότητας, διευκρίνισε ότι το έργο έπρεπε να είχε παραδοθεί τον Νοέμβρη.

Άλλο θέμα που απασχόλησε την Επιτροπή είναι η Σχολή Επιστημών και Θαλασσίων Ερευνών που προχωρά κανονικά εντός των χρονοδιαγραμμάτων, συνέχισε η κ. Δημητρίου προσθέτοντας πως για τις κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής υπάρχουν δύο εισηγήσεις, η μία για τον χώρο που ήταν διυλιστήρια και η άλλη στην περιοχή Μακένζι.

Ερωτηθείσα σχετικά η κ. Δημητρίου είπε ότι τον Φεβρουάριο το 2022 θα αρχίσουν τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών και το 2027 τα προπτυχιακά προγράμματα.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην παροχή προπτυχιακών προγραμμάτων στην αγγλική γλώσσα, ως μια ακόμα θετική εξέλιξη για το Πανεπιστήμιο.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι λήφθηκαν υπόψη όλες οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή από το Πανεπιστήμιο.

Η κ. Δημητρίου εξέφρασε ικανοποίηση για το υψηλό επίπεδο παροχής εκπαίδευσης, το οποίο καταγράφεται στις διεθνείς αξιολογήσεις. Πρόσθεσε ότι το υψηλό επίπεδο των προγραμμάτων σπουδών πρέπει να διατηρηθεί και ακόμα όπου επιβάλλεται να βελτιωθεί.
Ο Προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου ανέρχεται στα 164.980.000 ευρώ και είναι ισοσκελισμένος σε ό,τι αφορά τα έσοδα και τις δαπάνες.