Η Ashley Lawrence είναι 21 ετών, φοιτήτρια στο Eastern Kentucky University και μέσα από τις σπουδές της σε θεματικές που σχετίζονται με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής, παρατήρησε ότι στην εποχή του κορονοϊού οι άνθρωποι αυτοί έχουν μία ακόμη δυσκολία. Οι προστατευτικές μάσκες προσώπου δεν βολεύουν όσους διαβάζουν χείλη για να μπορέσουν να συνεννοηθούν.

Όπως εξηγεί η ίδια, όσοι διαβάζουν τα χείλη για να καταλάβουν ή χρησιμοποιούν τη νοηματική γλώσσα, χρειάζεται να μπορούν να βλέπουν το στόμα. Οι εκφράσεις του προσώπου είναι πολύ σημαντικές στη νοηματική. Σκέφτηκε λοιπόν να δημιουργήσει μια μάσκα με διάφανο «παράθυρο», ώστε να φαίνεται το στόμα.

«Εβλεπα στο Facebook ότι ο κόσμος φτιάχνει μάσκες για όλους και σκέφτηκα, τι συμβαίνει όμως με τον πληθυσμό των βαρήκοων και των κωφών;», εξήγησε η 21χρονη. «Ένιωσα ότι υπήρχε ένας μεγάλος πληθυσμός που παραβλεπόταν… Όλοι πανικοβαλλόμαστε αυτό τον καιρό και έτσι πολλοί άνθρωποι δεν βρίσκονται καν στη σκέψη μας. Γι’ αυτό, ένιωσα ότι ήταν πολύ σημαντικό σε μια τέτοια στιγμή, να μπορούν κι αυτοί οι άνθρωποι να επικοινωνούν».

Μετά από μια συζήτηση με τη μητέρα της, χρησιμοποίησαν τις δεξιότητές στους στη ραπτομηχανή. «Ξεκινήσαμε να τις φτιάχνουμε με σεντόνια, και ευτυχώς τα σεντόνια είναι μεγάλα», ανέφερε η Lawrence. «Οπότε χρησιμοποιήσαμε 4 ή 5 από αυτά. Ύστερα, μετά από δύο μήνες χρειαστήκαμε πλαστικό για το πλαστικό παράθυρο στη μάσκα. Ευτυχώς είχαμε και από αυτό στο σπίτι, οπότε δεν χρειαζόμασταν ακόμα πρώτες ύλες».

Επίσης, τώρα δοκιμάζουν διαφορετικές πατέντες για άτομα που έχουν κοχλιακά εμφυτεύματα ή ακουστικά βαρηκοΐας και δεν μπορούν να δέσουν τις μάσκες πίσω από τα αυτιά τους. Δοκιμάζουν κάποιες που τυλίγονται γύρω από το κεφάλι ή από τον λαιμό.

Πηγή: ethnos.gr