Φον ντερ Λάιεν: Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες της Ρωσίας να διαχωρίσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής

«Δεν δεχόμαστε τις προσπάθειες της Ρωσίας να διαχωρίσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής», τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε ομιλία της μέσω τηλεδιάσκεψης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Όπως τόνισε στην ομιλία της το πρωί της Πέμπτης με θέμα «Η κατάσταση του κόσμου», η ΕΕ επαναβεβαιώνει την αλληλεγγύη της προς την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους εταίρους που απειλούνται από τη Ρωσία, και υπογράμμισε πως η Ευρώπη επιθυμεί τον διάλογο, αλλά θα απαντήσει με κυρώσεις αν οι ενέργειες κατά της Ουκρανίας συνεχιστούν.

«Θέλουμε τυχόν συγκρούσεις να επιλύονται στα όργανα που έχουν συσταθεί για τον σκοπό αυτό», ανέφερε η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν.


«Ωστόσο, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, εάν υπάρξουν περαιτέρω επιθέσεις κατά της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, θα ανταποκριθούμε με μαζικές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις. Η διατλαντική κοινότητα είναι σταθερή όσον αφορά αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη ραγδαία αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και επεσήμανε πως η σημερινή κρίση «πρέπει να συμβάλει στην επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια και να δώσει την ώθηση, που χρειαζόμαστε για την περαιτέρω ενοποίηση της ενεργειακής μας αγοράς».

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα υπάρχουν ενεργειακές νησίδες ή περιοχές της Ευρώπης που είναι να αποκομμένες από το δίκτυό μας, να εστιάσουμε στην προστασία όσων πλήττονται περισσότερο και να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τους αξιόπιστους προμηθευτές που χρειαζόμαστε», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Στην ομιλία της η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε ακόμα στη σημασία της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία, αλλά και της εμπιστοσύνης στην επιστήμη και τα εμβόλια, την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου και την εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών για καλή συνεργασία, ως της βάσης για την παγκόσμια ανάκαμψη από την πανδημία.


Η Πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι «η πανδημία κατέδειξε ότι οι δημοκρατίες είναι η ισχυρότερη, ανθεκτικότερη και πιο βιώσιμη μορφή διακυβέρνησης» και επεσήμανε ότι το έργο των Ευρωπαίων επιστημόνων που ανέπτυξαν τα εμβόλια mRNA κατέστη δυνατό χάρη στις eυρωπαϊκές αξίες: ελευθερία της έρευνας, ελευθερία της επιστήμης και ανεξάρτητες επιλογές για τους επενδυτές.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε και στο θέμα των ημιαγωγών και των μικροκυκλωμάτων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επενδύσεων στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη χρήση αυτής της βασικής τεχνολογίας.

«Έως το 2030, το 20% της παγκόσμιας παραγωγής μικροτσίπ θα πρέπει να πραγματοποιείται στην Ευρώπη. Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Θα προτείνουμε τον ευρωπαϊκό νόμο για τα μικροκυκλώματα στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.