Φον ντερ Λάιεν: «Στείλτε το λογαριασµό στη Μόσχα»

Απαντώντας πριν λίγες µέρες στη συµπρόεδρο της Οµάδας της Αριστεράς, Manon Aubry, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, είπε στους πολίτες ότι θα µπορούσαν να στείλουν τους λογαριασµούς ενέργειας στη Μόσχα! Κοντόφθαλµη και επιπόλαια απάντηση.

Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τότε που ζητήθηκε για πρώτη φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλύσει την άνοδο της τιµής της ενέργειας και τα θεσµικά όργανα της ΕΕ καθιστούν άμεση τη λήψη ζωτικών αποφάσεων.

Το πολυαναµενόµενο σχέδιο της Επιτροπής για αντιµετώπιση της ενεργειακής κρίσης κατατέθηκε επιτέλους. Υπάρχουν µέτρα για µείωση της κατανάλωσης, µια προσωρινή «εισφορά αλληλεγγύης» που φορολογεί µόλις το 33% των επιπλέον κερδών ορισµένων παρόχων ενέργειας, µια νέα οµάδα εργασίας της ΕΕ για τον προσδιορισµό αξιόπιστων προµηθευτών ενέργειας και µια αόριστη δήλωση για «βαθιά και συνολική» µεταρρύθµιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Επιτροπή πρότεινε ταυτόχρονα ένα ανώτατο όριο στην τιµή του φυσικού αερίου τόσο υψηλό, ώστε οι πολυεθνικές να συνεχίσουν να αποκοµίζουν υψηλά κέρδη. Αυτά τα µέτρα δεν θα επιφέρουν την αλλαγή που απαιτείται για να σταµατήσουν οι συνταξιούχοι να παγώνουν στα σπίτια τους, τις διακοπές ρεύµατος, τις αποσυνδέσεις και τις επιχειρήσεις να χρεοκοπούν αυτόν τον χειµώνα. Αυτό που λείπει ουσιαστικά είναι ανάληψη ευθύνης. Αντίθετα: η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι «η αγορά ενέργειας συµβάλλει στο µετριασµό της κρίσης»!

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις της Επιτροπής, η ευρωβουλευτής της Αριστεράς Sira Rego είπε: «Μέχρι στιγµής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή µάς έχει δώσει µόνο άδειες υποσχέσεις. Τα συγκεκριµένα µέτρα που περιµένουµε να ακούσουµε από τις Βρυξέλλες πρέπει να αναφέρουν ότι οι δηµόσιοι πόροι χρησιµοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών των πιο ευάλωτων ατόµων και των εργαζοµένων, καθώς και των στρατηγικών τοµέων της οικονοµίας».

Η απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου οδήγησε σε µεγαλύτερη αστάθεια των τιµών και δηµιούργησε µια νέα κερδοσκοπική αγορά για ένα αγαθό που θα έπρεπε να είναι δηµόσιο. Η µόνη απάντηση σε αυτή την κρίση είναι να οικοδοµήσουµε ένα δίκαιο ενεργειακό µοντέλο υπό δηµόσιο έλεγχο. Η Αριστερά ζητά άµεσο ανώτατο όριο τιµών σε επίπεδο προ κρίσης, φόρο επί των απροσδόκητων κερδών και απαγόρευση των αποσυνδέσεων. Προτείνει επίσης µια ταχεία επέκταση των ανανεώσιµων πηγών ενέργειας και ένα δίκαιο σχέδιο εξοικονόµησης ενέργειας που δεν ζητά απλώς θυσίες από ανθρώπους που δεν έχουν τίποτα άλλο να θυσιάσουν.

Η Αριστερά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε από το περασµένο φθινόπωρο την εκστρατεία «Power to the People», ζητώντας τόσο βραχυπρόθεσµα όσο και µακροπρόθεσµα µέτρα για την αντιµετώπιση των βαθύτερων αιτιών της αστάθειας των τιµών.

Στις 30 Σεπτεµβρίου µια άλλη έκτακτη συνεδρίαση του Συµβουλίου Ενέργειας θα αξιολογήσει το σχέδιο της Επιτροπής. Η Αριστερά απαιτεί από τα κράτη-µέλη να αντιµετωπίσουν την επείγουσα πρόκληση που αντιµετωπίζουµε. Η αγορά ενέργειας της Ευρώπης πρέπει να καθορίζεται από τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι από τα κέρδη.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.