Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 26/4 δικοινοτική εκδήλωση διαμαρτυρίας στο τέρμα της Οδού Λήδρας, ενάντια στην ανέγερση και λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Άκκιογιου της Τουρκίας.

Ε/ κ και τ/κ που συμμετείχαν στην διαμαρτυρία δημιούργησαν μία ανθρώπινη αλυσίδα  κατά μήκος του δρόμου που ενώνει τις δύο πλευρές στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας και έστειλαν το μήνυμα προς την Τουρκία για μία “μεσόγειο ελεύθερη από πυρηνικά.”

Δεκάδες νέοι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά από 40 και πλέον κόμματα, οργανώσεις, κινήσεις, συνδικάτα, συνδικαλιστικές οργανώσεις, συλλόγους και επαγγελματικές ομάδες κρατώντας κεριά στα χέρια, κάποιοι από αυτούς φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες παρατάχθηκαν στη γραμμή τιμώντας και τα θύματα του Τσερνόμπιλ κρατώντας ενός λεπτού σιγή. Ένα μεγάλο πανό έγραψε «Μεσόγειος ελεύθερη από πυρηνικά» και ένα άλλο «Όχι στα πυρηνικά» και στις τρεις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά και τούρκικα.
 
Η κοινή ανακοίνωση διαβάστηκε στα ελληνικά και τα τούρκικα. Οι πυρηνικοί σταθμοί αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θέμα αφού δεν απειλούν μονάχα το περιβάλλον αλλά κυρίως της υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω περιοχών, μια πιθανή διαρροή θέσει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους στο σταθμό αλλά και τους κάτοικους, σημειώνεται στην ανακοίνωση που ανέγνωσαν ο Ηλίας Δημητρίου και ο Σερκάν Σογιαλί.
 
«Η μόλυνση του περιβάλλοντος ( αέρα, εδάφους, νερού) στην περίπτωση ατυχήματος, θα επηρεάσει όχι μόνο την περιοχή του Ακουγιου. Η ραδιενέργεια μεταφέρεται επηρεάζοντας τεράστιες γεωγραφικές εκτάσεις».
 
Η ανθρωπότητα, προστίθεται, έγινε μάρτυρας της τραγωδίας στην Ιαπωνία, η οποία ακόμη υποφέρει από της συνέπειες του καταστροφικού σεισμού στη Φουκοσίμα στις 11 Μαρτίου το 2011 και το χάος που προκλήθηκε από το τσουνάμι και τη διαρροή στο πυρηνικό σταθμό.

poreia akkuyu (11)
Επισημάνθηκε ότι η περιοχή Άκουγιου είναι ιδιαίτερα σεισμογενή και πως η ραδιενέργεια κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας ενός πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και σε περίπτωση διαρροής από ατύχημα, θα καταστρέψει την ποιότητα ζωής όλων των ζωντανών πλασμάτων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων. «Η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί ένα γιγαντιαίο και αλληλεξαρτώμενο οικοσύστημα. Σε περίπτωση διαρροής ραδιενέργειας θα πληγούν άμεσα εκτάσεις πολλών εκατοντάδων χιλιομέτρων γύρω από τους πυρηνικούς σταθμού»ς.

 
Το ατύχημα στο Τσερνομπίλ, σημειώθηκε, που συνέβηκε σαν σήμερα πριν από 32 χρόνια, ακόμα βασανίζει τους ανθρώπους και το περιβάλλον σε όλη τη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας.
 
«Τα πυρηνικά απόβλητα αποτελούν από μόνα τους περιβαλλοντική καταστροφή που θα διαρκέσει για αιώνες. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι υπάρχει ασφαλής τρόπος διάθεσης τους, αφού ο κίνδυνος των διαρροών πάντοτε θα υπάρχει», αναφέρθηκε ενώ το κόστος της διαχείρισης των πυρηνικών αποβλήτων είναι πολύ μεγάλο και αυτό διαψεύδει τις θεωρίες ότι η πυρηνική ενέργεια αποτελεί φτηνή πηγή ενέργειας. «Εμείς ειλικρινά αναρωτιόμαστε, ποια περιοχή θα θέλει να φιλοξενήσει για μερικές δεκάδες χιλιάδες χρόνια πυρηνικά απόβλητα θαμμένα στο έδαφός της;»
 
Το όραμά μας για καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστο με την ύπαρξη και τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, σημειώθηκε στην κοινή ανακοίνωση καλώντας τους παρευρισκόμενους να «υψώσουμε μαζί τη φωνή μας για το μέλλον των παιδιών μας».

Νωρίτερα, μιλώντας στον Άστρα η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ Χριστίνα Νικολάου, ανέφερε ότι σε αυτή την εκδήλωση θα λάβουν μέρος περισσότερες από 40 οργανώσεις και κόμματα και από τις δύο κοινότητες.

Η κα Νικολάου τόνισε ότι το Άκκιογιου βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα από την Κερύνεια και ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί τον κίνδυνο από ένα πυρηνικό ατύχημα.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της επετείου του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ.