Φώναζαν τα στοιχεία, αλλά αυτοί έβλεπαν «αβάσιμους ισχυρισμούς»

Του Κωνσταντίνου Ζαχαρίου

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2022 η «Χαραυγή» κυκλοφόρησε με πρωτοσέλιδο θέμα το οποίο έφερε τον τίτλο «Αυξάνεται η ανεργία και μειώνονται οι κενές θέσεις εργασίας». Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, τα οποία έδειχναν την ανησυχητική τάση, η οποία άρχισε να διαμορφώνεται στην αγορά. Παρόμοιες αναλύσεις είχαν γίνει την υπό αναφορά περίοδο και από κόμματα της αντιπολίτευσης και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μάλιστα, το ΑΚΕΛ και η ΠΕΟ είχαν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Το Υπουργείο Οικονομικών, αντί να προβληματιστεί για την τάση η οποία άρχισε να διαμορφώνεται, απάντησε με ανακοίνωσή του στο δημοσίευμα της εφημερίδας μας κάνοντας λόγο για «αβάσιμους ισχυρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». Ανέφερε επίσης ότι «οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας κατατάσσονται ανάμεσα στους υψηλότερους της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας ότι «αυτό καταδεικνύει την ανθεκτικότητα της κυπριακής οικονομίας και την αποτελεσματικότητα των κρατικών παρεμβάσεων για στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων για αποσόβηση των επιπτώσεων στην οικονομική δραστηριότητα». Ανέφερε ακόμη ότι «διαφορετικές ή άλλες ερμηνείες διαστρεβλώνουν τη θετική εικόνα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας».

Την ίδια μέρα, το Υπουργείο Οικονομικών σε άλλη ανακοίνωσή του υποστήριξε ότι είναι πολλά τα 940 ευρώ μεικτά για τον κατώτατο μισθό, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, υποστήριξε ότι «δεν πρέπει να μας φοβίζει η αύξηση των επιτοκίων». Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι αυτοί οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και χρειάζονται στήριξη είναι οι τράπεζες και όχι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Χθες, τέσσερις μόλις μήνες μετά το δημοσίευμα της «Χαραυγής», το οποίο προειδοποιούσε για την ανησυχητική τάση, η οποία άρχισε να διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας, καθώς και άλλα ρεπορτάζ τα οποία δημοσιεύτηκαν την ίδια περίοδο και αφορούσαν τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ακρίβεια και την αύξηση των επιτοκίων, η εικόνα είναι η ακόλουθη: Ο πληθωρισμός αυξάνεται με ρυθμό 8,1%, η ανεργία αυξάνεται με ρυθμό 9% και τα επιτόκια αυξάνονται με ταχύτητα ρεκόρ. Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2022 ο μέσος όρος των επιτοκίων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια των νοικοκυριών έφτασε στο 2,76%, καταγράφοντας επτά αλλεπάλληλες αυξήσεις, ενώ ο μέσος όρος στα νέα δάνεια έφτασε στο 2,95% (που μαζί με τις λοιπές χρεώσεις των τραπεζών εκτοξεύουν το συνολικό ετήσιο ποσοστό επιβάρυνσης, το οποίο καλούνται να πληρώνουν οι δανειολήπτες στο 3,63%).

Η μεγάλη απόσταση η οποία παρατηρείται μεταξύ των εκτιμήσεων του Υπουργείου Οικονομικών και των πραγματικών δεδομένων αποδεικνύει το πόσο μακριά βρίσκεται η κυβέρνηση από την κοινωνία. Δεν μπορεί και ούτε θέλει να κατανοήσει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γράφουν κέρδη οι τράπεζες και το μεγάλο κεφάλαιο.

Η κοινωνία όμως έχει άλλες ανάγκες. Και ο υποψήφιος ο οποίος έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες απαντούν στις ανάγκες της κοινωνίας και της πραγματικής οικονομίας, είναι ο Ανδρέας Μαυρογιάννης. Και αυτή θα είναι η επιλογή των πολιτών τον Φεβρουάριο του 2023.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.