Φωνάζει ο κλέφτης…

Της Ελένης Μαύρου

Σπάνια διάγγελμα αρχηγού κράτους, για ένα θέμα μάλιστα που απασχολεί έντονα την κοινωνία για μήνες, συναντά τόση απαξίωση από τους πολίτες.

Το διάγγελμα Αναστασιάδη την Πέμπτη το βράδυ ήταν ένα συνονθύλευμα υπεκφυγών, επιθέσεων και διαστρέβλωσης της αλήθειας που υποτιμούσε τη νοημοσύνη όλων μας. Αρνήθηκε την έκταση της διαφθοράς χωρίς να λέει τίποτα για την Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2018 όπου η Κυπριακή Δημοκρατία καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση στους δείκτες διαφθοράς ή για το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία -αυτή τη στιγμήλογοδοτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε διαδικασία επί παραβάσει για τα «χρυσά» διαβατήρια.

Απέδωσε τα πάντα σε διαστρέβλωση γεγονότων ή ψιθυρολογία χωρίς να δίνει απαντήσεις για τη σύγκρουση συμφέροντος τόσο του ιδίου όσο και υπουργών του στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, ούτε για τα δωρεάν οικογενειακά ταξίδια πολυτελείας με το ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα φίλου του, ούτε για τα όσα ακούστηκαν στην Ερευνητική Επιτροπή από τους ίδιους τους υπουργούς του, ούτε καν για την παραδοχή του Αρχιεπισκόπου ότι «είπα στον Πρόεδρο πρέπει να σταματήσουμε να κλέβουμε». Είπε και πολλά ψέματα.

Μας είπε ότι «μετά τα πρώτα δημοσιεύματα διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο Ερευνητική Επιτροπή». Η αλήθεια είναι ότι μετά τα πρώτα δημοσιεύματα του Al Jazeera (γιατί προηγήθηκαν και πολλά άλλα) οι κυβερνώντες μιλούσαν για «ενορχηστρωμένη» επίθεση κατά της Κύπρου και για προπαγάνδα που έχει στόχο να πλήξει το κύρος και την οικονομία του τόπου. Μας είπε ότι όλοι «ήσαν απολύτως ενήμεροι για τις εκάστοτε αποφάσεις». Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση πάλεψε με νύχια και με δόντια για να κρατήσει την αποκλειστική διαχείριση του προγράμματος και κωλυσιεργούσε κάθε φορά που η Βουλή ζητούσε ολοκληρωμένη ενημέρωση.

Ο ΔΗΣΥ απέρριψε ακόμα και τη θεσμοθέτηση Κανονισμών για το πρόγραμμα για να αποκλείσει τον όποιο έλεγχο. Ξέχασε δε ότι παρενέβη ο ίδιος σε ξένο ηγέτη, τον εμίρη του Κατάρ, για να κουκουλώσει τις αποκαλύψεις του Al Jazeera. Μας είπε ότι γνώριζε «την ύπαρξη κενών και αδυναμιών του προγράμματος», γι’ αυτό και το τροποποίησαν έξι φορές μέσα σε χρονικό διάστημα επτά χρόνων.

Η αλήθεια είναι ότι κάθε φορά που γινόταν κριτική στο πρόγραμμα, ο ίδιος ο Ν. Αναστασιάδης διατεινόταν πως έχουμε το «αυστηρότερο πρόγραμμα». Και κάθε τροποποίηση άνοιγε περισσότερες τρύπες. Όταν δε, τον περασμένο Ιούλιο, η Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής άλλαξε πρόνοιες των Κανονισμών προς το αυστηρότερο, ο ΔΗΣΥ με τις ευλογίες του Δ. Συλλούρη και άλλων κομμάτων ανέτρεψε τα πάντα.

Και αν η προσπάθειά του να υποβαθμίσει το πρόβλημα λέγοντας ότι «το φαινόμενο της διαφθοράς ταλανίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και το σύνολο των χωρών από αρχαιοτάτων χρόνων» προκάλεσε γέλια, η κατηγορία ότι όσοι ασκούν κριτική «παραγνωρίζουν τις απειλές της Τουρκίας» μάς εξόργισε.

Δεν δικαιούται, ο μόνος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που αποτόλμησε να προτείνει τη διχοτόμηση της πατρίδας μας, να μας κάνει μαθήματα υπευθυνότητας και πατριωτισμού. Ξέρω ότι όλα τούτα για τον Ν. Αναστασιάδη είναι ψιλά γράμματα.

Είναι θλιβερό, όμως, ένας Πρόεδρος που οδήγησε την Κύπρο στο έσχατο σκαλί ανυποληψίας να μην έχει το θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες του.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy