Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου: Οι φιλόζωοι δεν χρειάζονται υποδείξεις για το τι θα ψηφίσουν

Εν όψη των επερχόμενων εκλογών, διάφορα κόμματα και υποψήφιοι δηλώνουν φιλόζωοι και εμφανίζονται να υποστηρίζουν πολιτικές για την προστασία και ευημερία των ζώων. Η Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου που σαν επίσημη ομοσπονδία εκπροσωπεί καταφύγια και φιλοζωικές οργανώσεις της Κύπρου θέλει να ξεκαθαρίσει ότι δεν υποστηρίζει κανένα κόμμα ή υποψήφιο στις βουλευτικές εκλογές της 30ης Μαΐου. Οι φιλόζωοι δεν χρειάζονται υποδείξεις για το τι θα ψηφίσουν. Διαθέτουν και μνήμη και κρίση.

Η ανακοίνωση:

Το τι υποστηρίζει το κάθε κόμμα και ο κάθε υποψήφιος φαίνεται από τη στάση που κράτησαν στα θέματα που αφορούσαν την προστασία και ευημερία των ζώων όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως στο θέμα της σφαγής με τη μέθοδο Kosher, για τις τροποποιήσεις του περί ευημερίας των ζώων νόμου, του περί σκύλων, για την αστυνομία των ζώων, για τα καταφύγια, για την εμπορία ζώων και μια σειρά από παρόμοια θέματα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η Φωνή για τα Ζώα της Κύπρου τοποθετήθηκε με ανακοινώσεις της και έδειξε ποια ήταν η στάση όλων αυτών που σήμερα δηλώνουν φιλόζωοι.

Δυστυχώς όμως είμαστε υποχρεωμένοι να αναφερθούμε και σε μια δήλωση του προέδρου του κόμματος για τα ζώα, κυρίου Κυριάκου Κυριάκου, με την οποία ισχυρίζεται ότι: «Από το 1960 μέχρι το 2013 δεν υπήρχε καμιά πολιτική όσον αφορά τα θέματα ευημερίας και προστασίας των ζώων. Με την ίδρυση του κόμματος, στις 27 Απριλίου 2014 ασκήσαμε φιλοζωική πολιτική φιλοσοφία η οποία έφερε αποτελέσματα. Κάναμε τομές στην κυπριακή κοινωνία και μπορούμε να πούμε ότι σήμερα υπάρχει σχετική πρόοδος, όπως νομοθεσίες και άλλες διαδικασίες που διασφαλίζουν εν μέρει τα δικαιώματα των ζώων και όλων των ειδών» (εφημ. Πολίτης 8/5/21).

Αυτός είναι ένας ανυπόστατος και απαράδεκτος ισχυρισμός με τον οποίο διαγράφει και μηδενίζει την πολύχρονη δράση των φιλοζωικών οργανώσεων και σφετερίζεται τα αποτελέσματα των αγώνων τους. Ο Νόμος για την προστασία και ευημερία των ζώων ψηφίστηκε το 1994, 20 χρόνια πριν ιδρυθεί το κόμμα για τα ζώα. Το ίδιο και ο περί σκύλων Νόμος που ψηφίστηκε το 2002. Αυτοί οι νόμοι δέχτηκαν πολλές τροποποιήσεις από τότε μέχρι σήμερα και τις περισσότερες τροποποιήσεις τις πρότειναν και τις προώθησαν οι φιλοζωικές οργανώσεις και κυρίως η Φωνή για τα ζώα της Κύπρου.

Τα κρατικά προγράμματα στείρωσης αδέσποτων γάτων, για τα οποία διεκδικεί την πατρότητα, άρχισαν από το 2006, πολύ πριν εμφανιστεί το κόμμα του. Το ίδιο και τα προγράμματα δωρεάν στείρωσης των Δήμων που ξεκίνησαν απο το Δήμο Λευκωσίας το 2009. Οι φιλόζωοι βρεθήκαμε πολλές φορές έξω από το Υπουργείο Γεωργίας, το Προεδρικό ακόμα και στον Πρωταρά σε μαζικές διαδηλώσεις όταν το κόμμα των ζώων δεν υπήρχε, και όταν υπήρχε είχε μηδενική έως ανύπαρκτη συμμετοχή.

Δεν νομίζουμε να μην τα γνωρίζει αυτά ο κύριος Κυριάκου απλώς τα αποκρύβει για να  μηδενίσει τη δράση και τους αγώνες των φιλοζωικών οργανώσεων και να προβάλλει τον εαυτό του και το κόμμα του σαν τους μόνους που «άσκησαν φιλοζωική πολιτική» και «έκαναν τομές στην κυπριακή κοινωνία». Με αυτές τους τις δηλώσεις προσβάλλει και υποτιμά τις φιλοζωικές οργανώσεις. Προσβάλλει και πολλούς από τους υποψηφίους του κόμματος του που είναι στελέχη σε φιλοζωικές οργανώσεις και παλεύουν εδώ και πολλά χρόνια για την προστασία και ευημερία των ζώων. Εξάλλου και ο ίδιος ήταν για χρόνια πρόεδρος φιλοζωικής οργάνωσης, εκτός αν θέλει να μας πει ότι ο ίδιος δεν έκανε τίποτα.

Ακόμη χειρότερα, με αυτή τη δήλωση διαγράφει τη δράση εκατοντάδων εθελοντών που εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την ίδρυση του κόμματος του, ξυπνούσαν από τα χαράματα για να φροντίζουν αδέσποτα. Που μετέτρεψαν τα σπίτια τους σε καταφύγια σκύλων και γάτων. Που προχώρησαν με χίλια μύρια βάσανα να κτίσουν καταφύγια. Όλων αυτών που πληρώνουν τεράστια ποσά από το υστέρημα τους για να τους προσφέρουν ιατροφαρμακευτική φροντίδα και να τα στειρώνουν. Που δίνουν τη ψυχή τους για να φροντίζουν αδέσποτα και πολλές φορές νεογέννητα με το μπιμπερό και να μαζεύουν συνεχώς εγκαταλελειμμένα ζώα. Όλοι αυτοί οι εθελοντές δεν «ασκούσαν φιλοζωική πολιτική»; Αν έγινε κάποια «τομή στην κυπριακή κοινωνία» είναι από αυτούς τους ακούραστους εθελοντές που έγινε, πολύ πριν εμφανιστεί το κόμμα για τα ζώα!

Λίγη μετριοπάθεια και λίγος σεβασμός προς τις φιλοζωικές οργανώσεις και τους εθελοντές που σηκώνουν το μεγάλο βάρος της φροντίδας, της προστασίας και της ευημερίας των ζώων εδώ και πολλά χρόνια δεν θα έβλαφτε. Μη τα θυσιάζουμε όλα για χάρη των εκλογών.

 

Μαίρη Αναστάση                           Στέλλα Στυλιανού

Πρόεδρος                                      Γραμματέας

 

14 Μαΐου 2021

 

Λυπούμαστε που είμαστε υποχρεωμένοι να τοποθετηθούμε δημόσια για αυτό το θέμα. Πριν το κάνουμε ενημερώσαμε γραπτώς τον κύριο Κυριάκου και το Κόμμα για τα ζώα για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν αυτές οι δηλώσεις του και του ζητήσαμε να κάνει διορθωτική δήλωση. Αρχικά δέχτηκε και μας ζήτησε να του στείλουμε κάποιο κείμενο για να το προωθήσει. Δυστυχώς δεν το έκανε παρά τις κατ΄ επανάληψη υπενθυμίσεις που του κάναμε. Ας το κάνει έστω και τώρα.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.