Φορητές κάμερες στις στολές και τις εξαρτύσεις των μελών της Αστυνομίας

Θα καταγράφει πολίτες και το υλικό θα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 30 μέρες

 

Μετά τις κάμερες στους δρόμους, έρχονται και οι φορητές κάμερες στις στολές και τις εξαρτύσεις των μελών της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή για ψήφιση, οι φορητές κάμερες θα τοποθετούνται στις στολές και τις εξαρτύσεις των μελών της Αστυνομίας και θα μπορούν να τεθούν σε λειτουργία (καταγράφοντας εικόνα και ήχο) στις ακόλουθες περιπτώσεις:

• Κατά τη σύλληψη ή και έρευνα οποιουδήποτε προσώπου.

• Κατά την είσοδο των μελών της Αστυνομίας σε τόπο για έρευνα και κατά τη διεξαγωγή αυτής.

• Κατά την καταδίωξη οποιουδήποτε προσώπου ή μεταφορικού μέσου.

• Κατά την ανακοπή προσώπου ή και μεταφορικού μέσου για έρευνα και κατά τη διεξαγωγή αυτής, ή/και για καταγγελία οποιουδήποτε αδικήματος.

• Κατά την προσέλευση των μελών της Αστυνομίας σε σκηνή διάπραξης οποιουδήποτε αδικήματος.

• Κατά τη διεξαγωγή επιχειρήσεων υψηλού κινδύνου.

• Κατά τη διάρκεια οχλαγωγιών και μαζικών επεισοδίων βίας.

• Όταν το μέλος της Αστυνομίας υφίσταται επίθεση ή αντιμετωπίζει αντίσταση ή παρεμποδίζεται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Όπως διευκρινίζεται, κάθε πρόσωπο το οποίο εισέρχεται στο πεδίο της κάμερας θα ενημερώνεται «όταν είναι εφικτό». Διευκρινίζεται επίσης ότι το υλικό που θα καταγράφει η κάμερα θα μπορεί να διατηρηθεί μέχρι 30 μέρες, ανεξάρτητα αν θεωρείται ή όχι υποβοηθητικό στη διερεύνηση υποθέσεων ή/και την άσκηση διώξεων.

Σύμφωνα την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, η εισαγωγή του μέτρου γίνεται μετά από εισήγηση της Αστυνομίας και στοχεύει στην προστασία των μελών της Αστυνομίας από επιθέσεις (σωματικές και φραστικές) και «ανυπόστατες καταγγελίες», την προστασία του κοινού από αυθαιρεσίες μελών της Αστυνομίας και για βελτίωση της μαρτυρίας που αφορά τη διάπραξη αδικημάτων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.