Φόρο στα υπερκέρδη, λόγω ακρίβειας, προτείνει το ΑΚΕΛ

Καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και ΔΗΣΥ καλύπτουν μεγάλα συμφέροντα

 

Φόρο στα υπερκέρδη τα οποία αποκομίζουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας προτείνει το ΑΚΕΛ, με σκοπό να στηριχτούν οι καταναλωτές. Την ίδια ώρα, θέτει σειρά από ερωτήματα σε σχέση με την άρνηση του Υπουργείου Ενέργειας να καταθέσει στη Βουλή στοιχεία για το ποσοστό κέρδους των εταιρειών πετρελαιοειδών, καθώς και τους ελέγχους που γίνονται, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ καλύπτουν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ, διά του Γιώργου Κουκουμά, κατέθεσε χθες τις ακόλουθες προτάσεις και κάλεσε την κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ να τοποθετηθούν:

• Κατάργηση της διπλής φορολογίας στα πετρελαιοειδή, ώστε να μειωθούν οι τιμές.

• Ενίσχυση της νομοθεσίας στη βάση της πρότασης την οποία έχει καταθέσει ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα επιβολής πλαφόν όταν αυτό επιβάλλεται από τις συνθήκες στην αγορά για σκοπούς προστασίας των καταναλωτών.

• Επιβολή έκτακτης φορολογίας στα «απροσδόκητα κέρδη» (windfall profits) των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας. Μάλιστα, ο Γ. Κουκουμάς επεσήμανε ότι ήδη άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ επεσήμανε ότι οι τιμές των πετρελαιοειδών έχουν σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ το λίτρο, αλλά προφανώς δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης η ανάγκη για προστασία της κοινωνίας, η οποία συνθλίβεται από την ακρίβεια. Υπενθύμισε επίσης ότι το ΑΚΕΛ έχει ζητήσει επιτακτικά όπως κατατεθούν από την κυβέρνηση στη Βουλή στοιχεία για το ποσοστό κέρδους των εταιρειών εισαγωγής πετρελαιοειδών, ώστε να διαφανεί κατά πόσο υπάρχει ή όχι αισχροκέρδεια, και διερωτήθηκε «γιατί συνεχίζουν να τα κρατούν κρυμμένα, τι φοβούνται και ποιον καλύπτουν». Υπενθύμισε επίσης τις προτάσεις του ΑΚΕΛ για κατάργηση της διπλής φορολογίας και ενίσχυση της νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να επιβληθεί πλαφόν στα πετρελαιοειδή, καθώς και την αρνητική στάση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ, και διερωτήθηκε «τι άλλες δικαιολογίες έμειναν να μας πουν για να εμποδίσουν την υιοθέτηση αυτών των μέτρων».

«Δεν φτάνει που αντί να εργάζεται η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ετοιμάζει η αντιπολίτευση προτάσεις και λύσεις, τις απορρίπτουν προκειμένου να μη θίξουν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα», υπέδειξε.

 

Φορολογία συμβατή με την ΕΕ
Η επιβολή έκτακτης φορολογίας στα υπερκέρδη τα οποία αποκομίζουν οι εταιρείες στον τομέα της ενέργειας λόγω της ακρίβειας είναι συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ. Μάλιστα, η Κομισιόν έδωσε κατευθυντήριες γραμμές για την εφαρμογή του μέτρου, υποδεικνύοντας μεταξύ άλλων ότι «τα έσοδα πρέπει να μετακυλίονται στους καταναλωτές με διαφανή τρόπο». Σημειώνεται επίσης ότι άλλες χώρες έχουν εφαρμόσει ήδη το μέτρο.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy